Biden nem hisz a könnyeknek

Először állt a nyilvánosság elé Joe Biden, Donald Trump valószínű kihívója, kategorikusan igyekezve cáfolni, hogy szexuálisan zaklatta volna egykori szenátusi munkatársát, Tara Reade-t. Az ügy még kísértheti a választási kampányban a demokrata politikust.

2020. 05. 01. 19:49
BIDEN, Joe
Georgetown, 2020. februr 27. Az amerikai Demokrata Prt elnkjelltsgre plyz Joe Biden volt amerikai alelnk tmogatihoz beszl egy kampnyrendezvnyen a Dl-Karolina llambeli Georgetownban 2020. februr 26-n. Az elnkvlasztst november 3-n tartjk az Egyeslt llamokban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem, nem igaz. Egyértelműen mondom, soha, soha nem történt meg... Biztosíthatom, hogy nem történt meg. Pont. Pont – vissza-visszatérően bizonygatta tegnap egy tévéműsorban Donald Trump várható novemberi kihívója, hogy alaptalan volt szenátusi munkatársa, Tara Reade állítása, aki szerint a jelenleg 77 éves politikus 27 esztendővel ezelőtt szexuálisan zaklatta őt és erőszakoskodott vele. Biden akkoriban, a 90-es évek elején Delaware állam szenátora volt. Most hosszú és az amerikai sajtó szerint is kínos hallgatás után állt a kamerák elé, miután az elmúlt hetekben csak környezete utasította vissza a nála bő két évtizeddel fiatalabb nő vádját, ő maga nem. Bident – aki formálisan augusztusban nyerheti el a Demokrata Párt elnökjelöltségét – más nők is zaklatással vádolták meg, a politikus pedig akkor azzal próbálta lezárni az ügyet, hogy nem rossz szándékkal közeledett hozzájuk, és megígérte, a jövőben jobban tekintetbe veszi mások személyes terét. Barack Obama egykori alelnöke azt is sürgette, hogy az országos levéltár álljon elő az üggyel kapcsolatos iratokkal.

De Reade az elmúlt hetekben konkrétabban állt elő a váddal, noha a washingtoni rendőrség nem akar foglalkozni ezzel a régi üggyel. Reade „harmadik generációs demokrata szavazónak” vallja magát, így kérdés, az ügy mennyiben kerül majd az előtérbe az őszi kampányhajrában. Trumpot is vádolták korábban erőszakkal és zaklatással – ahogyan az nem ritka az amerikai politikában –, de ezek az ügyek most nem tartanak számot közérdeklődésre. Biden viselkedése viszont annál inkább, mivel megígérte, női alelnökjelöltet választ maga mellé, és demokrata párti nők tömegei készülnek rá szavazni, sokan olyanok, akik 2016-ban Hillary Clintonra voksoltak. Amerikai sajtóinformációk szerint Kamala Harris és Amy Klobuchar szenátorok, Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója, valamint egy georgiai politikus Stacey Abrams közül esik valakire a választása. Valamennyien jóval fiatalabbak az egykori alelnöknél, és aligha kerülhetik majd meg a Reade-üggyel kapcsolatos kérdéseket.

Biden tagad, de az ügy még kísértheti a kampány alatt
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az idei választási kampány egyébként a mindenkori egyik legfurcsább Amerikában. Egy újságíró azt írta, William McKinley 1896-ban úgy nyerte el az elnökséget, hogy a tornácán szivarozott, és most Biden van hasonló helyzetben. A koronavírus-járvány miatt nincsenek kampányesemények, előválasztásokat halasztanak el, illetve fújnak le, a kijárási korlátozások miatt az ország jelentős része ki sem teszi a lábát az otthonából. Mindeközben milliók megélhetése forog kockán és 1,1 millióan fertőződtek meg a kórban az Egyesült Államokban – a világon a Covid-19 minden harmadik betege amerikai –, 65 ezren pedig meg is haltak.

A felmérések szerint Biden több százalékponttal vezet Trump előtt, de történetesen éppen a legutóbbi közvéleménykutatási eredmény 43:43-as döntetlenre hozza ki őket, ami – az amerikai választási rendszer sajátosságaiból adódóan – az elnöknek kedvez. Republikánus kampánystratégák azt tanácsolják, Trump minél többet beszéljen Bidenről és minél kevesebbet saját magáról. Azt is jól mérték fel, hogy az év elején kezdődött demokrata előválasztási sorozatból a volt alelnök kerül ki végül győztesen, hiába vett rossz rajtot. Trump kampánycsapata kezdettől Bident tekintette a fő ellenfélnek, fia ukrajnai érdekeltségei és korrupciógyanús összefonódásai miatt is támadták.

Sortűz a kubai képviseletre

Golyózáport zúdított Kuba washingtoni nagykövetségére egy férfi csütörtökön – közölte az amerikai főváros rendőrsége. Az elkövetőt, a 41 éves Alexander Alazót a feltételezésük szerint gyűlölet motiválhatta. A texasi férfi AK-47-es karabéllyal lőtt, de személyi sérülés nem történt. A rendőrség Alazót őrizetbe vette, autójában a fegyver és több tár lőszer mellett egy zacskó fehér port is talált. Miguel Díaz-Canel kubai elnök bírálta az amerikaiak hozzáállását az ügyhöz, felhánytorgatva, hogy nem kapnak tájékoztatást. A két ország öt évvel ezelőtt, még Barack Obama idején nyitotta újra – több évtized szünet után – a nagykövetségeket, de Donald Trump elnöksége alatt fagyosabb a viszony.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.