Hangsúlyt vált Trump járványügyben

Sokakat rosszul fog ez érinteni? Igen. De meg kell nyitnunk az országunkat, mégpedig hamar – mondta az amerikai elnök. Donald Trump a gazdaság beindítására akarja helyezni a hangsúlyt, a járványügyi munkacsoport feladatai átalakulnak. A kórban legérintettebb állam, New York kormányzója, Andrew Cuomo viszont az elsietett nyitás veszélyeire figyelmeztet. Az elnök republikánus, Cuomo demokrata – a hogyan tovább polarizálja a politikailag amúgy is megosztott társadalmat. Legalább 72 ezer amerikai halt már meg a Covid-19-járványban, a fertőzöttek száma 1,2 millió felett van.

2020. 05. 06. 19:29
U.S. President Donald Trump visits face mask production facility in Phoenix, Arizona
HEALTH-CORONAVIRUS/USA Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighanem ismerni kell az amerikai gondolkodást ahhoz, hogy ne lepődjön meg valaki azon, amit Zoltan Istvan már hosszú hetek óta hajtogat: nem lehet tönkretenni az amerikai gazdaságot csak azért, hogy olyanok – idősek és krónikus betegek – életét mentsék meg, akik hamarosan egyébként is meghalnának. A magyar származású vállalkozó-politikus időközben feladta a republikánus elnökjelöltségért folytatott reménytelen küzdelmét, ám véleménye beérett. Noha több mint 1,2 millió amerikai fertőződött már meg a koronavírus-járványban, legalább 72 ezren pedig meghaltak, a Fehér Ház is beadta a derekát, és az egészségügyi védekezésről a gazdasági újranyitásra helyezi a hangsúlyt. Csak az elmúlt hetekben harmincmillió amerikai folyamodott újonnan munkanélküli segélyért, az állástalanok aránya a húsz százalékhoz közelít, a gazdasági visszaesés az 1929–33-as világválság óta példátlan lehet.

Fotó: Reuters

Az irányváltás leglátványosabb jeleként a Mike Pence alelnök vezette járványügyi munkacsoport nem a védekezésre, hanem a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldására, illetve a vakcinafejlesztésre fog összpontosítani. Donald Trump ugyanakkor tegnap cáfolta Pence előző napi közlését, miszerint még májusban leépítenék a munkacsoportot, amelyben olyan egészségügyi szakemberek vitték a prímet, mint Anthony Fauci és Deborah Birx. Ők a hivatalos kommunikációban is nagy szerepet kaptak Trump tájékoztatóin, noha véleményük nem állt mindig összhangban az elnökével. Trump tegnap azt közölte, a munkacsoport meghatározatlan ideig folytatja munkáját. Az elnök kedden csaknem két hónap után először repülőre ült, és egy szájmaszkokat gyártó vállalatot keresett fel Arizonában – maszk nélkül, de védőszemüvegben. Úgy vélte, a járvány vakcinával vagy vakcina nélkül, de elcsitul majd, miközben már most is sokan halnak meg a járulékos következményeiben: drogoznak, öngyilkosok lesznek, elveszítik a munkájukat. – Meg kell nyitnunk az országunkat, mégpedig hamar – hangoztatta.

Amerika ezekben a hetekben az egyes államoktól függően próbálkozik a korlátozások feloldásával, és tüntetők is követelik ezt. De Andrew Cuomo, a járványban legérintettebb, már húszezer halottat elkönyvelő New York demokrata kormányzója figyelmeztet: „Minél előbb indítjuk újra a gazdaságot, annál nagyobb árat fizetünk az emberéletekben. Az alapkérdés az: mennyit ér egy emberi élet?”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.