Kevesebb halottja lenne a járványnak Amerikában, ha korábban lépnek

Ha március 1-től elrendelték volna a karanténokat, a halálozások 83 százalékát lehetett volna elkerülni.

Mártonffy Attila
2020. 05. 21. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időzítés kisebb különbségei is meg tudják akadályozni egy betegség terjedésének exponenciális növekedést, s ez a megállapítás a The New York Times szerint lefelé módosította volna az Egyesült Államokban koronavírus-járványban meghalt betegek számát. A Columbia Egyetem járványügyi kutatói szerint ugyanis az Egyesült Államokban 36 ezerrel kevesebb ember halt volna bele a kórba, ha a hatóságok március közepéhez képest egy héttel korábban rendelték volna el a társadalmi távolságtartási szabályokat. Ha pedig az ország már március 1-től elrendelte volna a városi karanténokat és az emberek közti érintkezés tilalmát, a halálozások 83 százalékát lehetett volna elkerülni. Mivel viszont ez nem történt meg, mintegy 54 ezer ember vesztette életét május elejére.

A modellezést arra a becslére alapították, hogy március közepétől mennyivel csökkent a fertőződések üteme, s ezt vetítették vissza két hétre visszamenőleg. Az eredmények arra is rámutattak, hogy a könnyítésekkel, a gazdasági nyitással újra fellángolhat a járvány, hacsak az egészségügyi hatóságok nem kísérik folyamatos figyelemmel a fejleményeket – persze, annak tudatában, hogy mindennemű késlekedésért nagy árat kell fizetni.

Miután például Olaszország és Dél-Korea kemény intézkedéseket hozott a járvány megfékezése érdekében, addig az amerikai napilap online kiadása szerint Donald Trump elnök nem hagyott fel elnökválasztási kampányával, és nem szorgalmazta az emberek otthon maradását és tömegek elkerülését sem. – Semmit sem zárunk le, az élet és a gazdaság megy tovább. Jelenleg 546 igazolt fertőzöttről és 22 halálesetről tudunk – hangoztatta márciusban. A valóságban azonban akkorra már több tízezren kapták el a vírust – állítják utólag szakemberek, akik szerint a tesztelés hiánya miatt felderítetlen maradt ez a mennyiség.

Több mint két hónap elteltével a napokban kezdték feloldani a korlátozásokat az Egyesült Államokban, de a járvány következtében bevezetett korlátozások hatásai húsba vágóan érvényesülnek. A washingtoni kormány friss adatai szerit a múlt héten 2,4 millió új munkanélküli folyamodott segélyért, s ezzel az elmúlt kilenc hétben regisztrált állástalanok száma 38 millióra emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.