Öncenzúrával vádolják Josep Borrellt

Peking kifogásai nyomán tompította az Európai Unió a jelentésének megfogalmazásait.

2020. 05. 02. 7:50
EU foreign affairs council video conference
Születésnapjával is mentegette magát a politikus Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hajoltunk meg senkinek az akarata előtt! – így védte meg az Európai Külügyi Szolgálatot (EKSZ) annak vezetője, Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, miután médiaértesülések felfedték: az EU diplomáciai testülete a külső nyomásra tompíthatott egy dezinformációról szóló jelentés megfogalmazásain. Borrell – korábbi spanyol szocialista külügyminiszter – csütörtökön az Európai Parlament külügyi bizottságában is előadta saját verzióját a történtekről, ám a képviselőknek csak egy kis részét sikerült meggyőznie.

A múlt héten kiadott dokumentumban az EKSZ a koronavírus margóján terjedő álhírekre figyelmeztet, és – Oroszország mellett – több ponton is Kínát bírálja, mondván: bizonyítékok vannak arra, hogy Peking tudatosan összeesküvés-elméleteket gyárt a koronavírus eredetére vonatkozóan, ráadásul a közösségi médiában is propagandakampányt folytat. Ennek lényege, hogy Kína globális vezető szerepét hangsúlyozza a járványkezelésben – írta az uniós szerv.

A botrány azután robbant ki, hogy az amerikai The New York Times hosszas tényfeltáró cikket közölt arról: a jelentés egy korábbi szövegváltozata jóval keményebb hangnemet ütött meg nemcsak Kínával, hanem Oroszországgal szemben is. Később az EKSZ-en belüli levelezések is nyilvánosságra kerültek, ezek a Borrellhez közeli források pedig szintén azt firtatták: öncenzúra alakíthatta a jelentés végső formáját. A végeredmény így is kritikusra sikerült ugyan, de jóval rövidebben bírálja a kommunista országot, valamint a járványkezelés margóján kirobbant kínai–francia diplomáciai csörtéről sem tesz említést, noha a korábbi szövegváltozatban az még szerepelt.

Születésnapjával is mentegette magát a politikus
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

– Ki volt az? Melyik kínai tisztviselő avatkozott közbe? És milyen eszközökkel? – ezt a kérdéssort az EP liberális frakciójának részéről szegezték Borrellnek a csütörtök esti meghallgatáson, az uniós külügyér pedig nem is tagadta, hogy Kína aggodalmát fejezte ki az írásban foglaltak miatt. Azt azonban több alkalommal is leszögezte: az EKSZ egyetlen alkalommal sem lépett túl a hatáskörén, és nem hajolt meg egyetlen külső szereplő akarata előtt sem. A megszellőztetett anyagok közötti alapvető különbséget azzal magyarázta, hogy az első – kritikusabb – verzió belső használatra készült.

– Két egymástól különböző dokumentumtípusról beszélünk – hangoztatta Borrell, aki a saját felelősségéről sem akart hallani. Személyes szálként hozzáfűzte azt is: a jelentés közzétételének a napján 73. születésnapját ünnepelte, így szabadságon volt, később pedig egy barátjától hallott a sajtóban kirobbant botrányról.

Az EKSZ egyébként a vírushelyzet európai eszkalálódása óta immár harmadszor tett közzé jelentést a dezin­formációról. Az uniós diplomácia e gyakorlata 2015-re nyúlik vissza, akkor Oroszország terjesztette álhírekkel indokolták annak szükségességét. A külügyi szolgálatnak külön weboldala foglalkozik a témával, a szóban forgó jelentés is ott olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.