Levegőbe emelkedik az orosz hadiflotta

A második világháború lezárása, az úgynevezett győzelem napja Oroszországban és a többi posztszovjet országban a legfontosabb ünnepnapnak számít. Az idei 75. évfordulóra Moszkva nagyszabású ünnepségekkel készült, de a világszerte tomboló Covid–19-járvány áthúzta ezeket a számításokat: a nyilvános emlékezések elmaradnak. Fehéroroszország azonban, szemben Oroszországgal, nem volt hajlandó lemondani az ünnepségsorozatról, és a járványveszély ellenére is megtartja a katonai felvonulást.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 09. 8:22
World War Two veteran Pavel Zakharchenko attends a military parade organized personally for him ahead of the Victory Day celebrations in Stavropol
WW2-ANNIVERSARY/RUSSIA-VETERANS Fotó: Eduard Korniyenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában 75 éve ért véget az emberiség legpusztítóbb konfliktusa, azonban a térség államai különböző időpontokban emlékeznek meg róla. Az Európai Unió országai május 8-án, míg a posztszovjet országok és Szerbia május 9-én ünnepel. Az eltérés oka egyrészt az időeltolódással, másrészt politikai döntéssel magyarázható: Németország feltétel nélküli kapitulációja és ezzel a hadműveletek befejezése közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. A Szovjetunióban azonban az időeltolódás miatt a béke napja május 9-re húzódott át, és ezért Joszif Sztálin ezt tette meg a megemlékezések hivatalos napjává.

Az évek múlásával a Szovjetunióban a háború vége – vagy ahogy ott nevezik, a győzelem napja – lett a legfontosabb ünnep, és ez a szovjet rendszer összeomlása után is megmaradt a térségben. Oroszország évről évre nagyszabású katonai felvonulásokkal emlékezik meg a háború végéről, ami jó alkalmat jelent a legújabb orosz haditechnika bemutatására is. Az idei ünnepségekre a 75 éves évforduló miatt Moszkva különösen készült: az ország minden nagyvárosában tartott megemlékezések és mintegy 15 ezer katona Vörös téri felvonulása mellett a fővárosba a világ számos vezetőjét várták. A Covid-19-járvány azonban Oroszországot is váratlanul érte: péntekig a betegek száma meghaladta a 187 ezret, és ezzel bekerültek a vírus által leginkább érintett öt ország közé. Minden nyilvános eseményt le kellett mondani.

A Kreml azonban megtalálta a módját, hogyan tudja látványossá tenni a megemlékezéseket: összesen 660 repülőgép és helikopter emelkedik majd a magasba szombaton – az orosz légierő egyhatoda. 75 katonai repülő és helikopter száll majd el a Vörös tér felett, és hasonló légi esemény lesz az ország 47 városában, illetve Oroszország külföldi katonai bázisain is. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ez lesz a legnagyobb légi parádé az ország történelmében. Emellett a kormány más eseményekkel is készül.

– Az emberek kiállnak majd az erkélyeikre rokonaik, a nagy honvédő háború résztvevőinek a fényképeivel, és együtt éneklik el a győzelem napi dalt – idézte a RIA orosz hírügynökség az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu szavait.

– Az egész országban speciálisan berendezett katonai járművekből gratulációk és háborús dalok szólnak majd. Az ünnepi megemlékezéseket tűzijátékkal zárjuk – tette hozzá Sojgu.

Egy másik posztszovjet ország, Fehéroroszország azonban a koronavírus-járvány ellenére sem mondja le a szombati ünnepségeket. Az állam elnöke, Aljakszandr Lukasenka érzelmi és mély ideológiai okokkal magyarázta a döntést.

A fehérorosz fővárosban nyilvános részvétellel megtartják a katonai felvonulást; az ország vezetése más állami vezetők, leginkább a volt szovjet tagköztársaságok delegációinak a részvételében is bízik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.