Maduro kitette az európai uniós nagykövet szűrét

Az unió a viszonosság elve alapján megteszi az ilyenkor szokásos és szükséges intézkedéseket.

Mártonffy Attila
2020. 06. 30. 16:45
MADURO MOROS, Nicols
Caracas, 2020. június 30. A Miraflores elnöki palota által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök beszél Caracasban 2020. június 29-én. A venezuelai államfõ hétfõn kiutasította országából az Európai Unió nagykövetét, miután a közösség szankciókat rendelt el több venezuelai tisztségviselõ ellen, amiért ellehetetlenítették az ellenzéki többségû parlament munkáját. MTI/EPA/EFE/Miraflores Palace Press Office HANDOUT Fotó: Miraflores Palace Press Office HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozásra szólította fel Nicolás Maduro venezuelai elnök az Európai Unió caracasi missziójának vezetőjét. Isabel Brilhante Pedrosa kiebrudalása válasz arra, hogy Brüsszel nem sokkal korábban szigorú pénzügyi szankciókat rendelt el tizenegy, a szocialista elnökhöz hű venezuelai kormánytisztviselő ellen. A nagykövetnek 72 órán belül el kell hagynia a dél-amerikai országot. A kiutasításra okot adó szankciókat azért hozta Brüsszel, mert az érintettek úgymond, „nagymértékben hozzájárultak a venezuelai demokrácia és a jogállamiság aláásásához, ellehetetlenítve az ellenzéki többségű parlament munkáját”. A büntetőintézkedések lényegében beutazási tilalmat és az EU-ban vezetett esetleges bankszámlák befagyasztását jelentik – írja a Deutsche Welle.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője tegnap elítélte és válaszlépések meghozatalát helyezte kilátásba, amiért Venezuela kiutasította az országból az Európai Unió nagykövetét. Az uniós diplomácia vezetője Twitter-üzenetében kijelentette: az unió a viszonosság elve alapján megteszi az ilyenkor szokásos és szükséges intézkedéseket – tudósított a távirati iroda. A büntetőlistát egyébként 2017-ben kezdték Brüsszelben vezetni, a hétfői lépéssel 36-ra bővült a szankcionált venezuelai tisztviselők száma. A listára frissen felkerültek között van Luis Parra, a törvényhozás vitatott körülmények között megválasztott elnöke is. A helyzetet bonyolítja, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezér magát tartja a parlament elnökének, s az EU őt támogatja.

Venezuela egyszerre küzd súlyos gazdasági és politikai válsággal. Előbbinek az az oka, hogy az ország kizárólag kőolajszármazékokat exportál, és az olaj árának pár évvel ezelőtti jelentős csökkenése hatására a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett. A belpolitikai válság pedig azután mérgesedett el, hogy az ország törvényhozásában elsöprő többséget szerzett az ellenzék a legutóbbi választásokon. Ezt követően a hatalomhoz hű legfelsőbb bíróság fokozatosan megfosztotta jogköreitől a törvényhozást, majd Maduro 2017-ben párhuzamos parlamentnek számító alkotmányozó gyűlést hozott létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.