Az atombombától azért messze elmarad a bejrúti robbanás

Bármilyen hatalmasat robbant is a 2750 tonnányi ammónium-nitrát, ereje meg sem közelíti a Hirosimára ledobott atombombáét.

2020. 08. 07. 10:00
Az erkélyéről videózta végig a bejrúti robbanást a magyar szemtanú
Az erkélyéről videózta végig a bejrúti robbanást a magyar szemtanú Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha atombomba robbant volna – sok szemtanú és a média egy része is így írta le a keddi bejrúti robbanást, libanoni Hirosimát emlegetve. A detonációkor égbe emelkedő jellegzetes gombafelhő, a mindent letaroló lökéshullám, és a nyomában maradó iszonyú pusztítás is erősítette az összehasonlítást. Valójában azonban bármilyen hatalmasat robbant is a 2750 tonnányi ammónium-nitrát, ereje meg sem közelíti a Hirosimára ledobott Little Boyét.

A szakértők becslései egyelőre elég széles skálán mozognak a bejrúti robbanás erejét illetően. A Sheffield Egyetem mérnökei a rendelkezésre álló adatokból és a felvételek elemzéséből úgy számolták, hogy nagyjából 1000–1500 tonna TNT felrobbanásának megfelelő energia szabadult el. Ez pedig még mindössze tizede-tizenötöde a Hirosimára ledobott 15 kilotonnás atombombának, amely azonnal több tízezer ember életét oltotta ki, és nagyjából másfél kilométeres sugárban szó szerint mindent letarolt. Ráadásul más becslések szerint ennél jóval kisebb, néhány száztonnás robbanásról lehetett szó. Abban ettől függetlenül azért nagyjából mindenki egyetért, hogy ez volt eddig az egyik legnagyobb nem nukleáris detonáció a világon.

Azért még így is rettenetesen nagynak számít. Jól szemlélteti, hogy a műszerek a Richter-skála szerinti 3,3-es földrengést mértek, a detonációt még a jó kétszáz kilométerrel távolabb fekvő Cipruson is megérezték. Ehhez képest a hadászati céllal valaha bevetett legnagyobb hagyományos – nem nukleáris – robbanószerkezet, az amerikai „minden bombák anyja”, melyet 2017-ben dobtak le Afganisztánban az Iszlám Állam állásaira, „mindössze” 11 tonna TNT-nek felelt meg.

Ma már léteznek kisebb nukleáris töltetek is, mint például a B61-es taktikai nukleáris bomba, melynek erejét háromszáz tonna körülire becsülik. Ettől függetlenül szakértők hangsúlyozták, hogy az összehasonlítás félrevezető, hiszen még egy kisebb hatóerejű nukleáris bomba pusztítása is nagyobb lett volna, mint az ammónium-nitráté. Rámutattak, hogy a nukleáris detonációkor ugyanis sokkal gyorsabb a lökéshullám, amit iszonyú hő, és ami még fontosabb, radioaktív sugárzás követ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.