Európába is több tonna ammónium-nitrátot csempészett a Hezbollah

Londonban 2015-ben, Németországban pedig idén tavasszal foglaltak le több száz tonnányi, a Hezbollah tulajdonában lévő műtrágyát, amely robbanószer előállítására alkalmas.

Forrás: The Jerusalem Post2020. 08. 06. 10:04
null
Bejrút, 2020. augusztus 4. Sûrû, fekete füsttel ég egy épület a bejrúti kikötõben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. A jelentések szerint a detonáció következtében épületek rongálódtak meg, ablakok törtek be és mennyezetek szakadtak le. Sérültek tucatjait kellett kórházba vinni. A robbanásnak legalább tíz halottja és több száz sebesültje van. MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni rendőrség és a MI5 brit titkosszolgálat 2015-ben háromtonnányi olyan, az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet, a Hezbollah tulajdonában lévő ammónium-nitrátot foglalt le egy londoni raktárépületben, mint amedly kedd este robbanást idézett elő a libanoni főváros kikötőjében – írta a The Jerusalem Post. Az izraeli lap arra is emlékeztet:

idén tavasszal Németország déli részén egy olyan, a Hezbollah tulajdonában álló raktárépületben tartott razziát a német rendőrség, amelyben a libanoni belpolitikában megkerülhetetlen szereplőnek számító szervezet több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt.

Mint ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, Berlinnek ez volt az utolsó csepp a pohárban a Libanon déli területeit árnyékállamként kormányzó szervezetet illetően: Horst Seehofer belügyminiszter az április végén tartott országos razziák után bejelentette, hogy Németország terrorszervezetnek nyilvánítja a Hezbollahot. Egyébként a német döntés után nem sokkal Ausztria is bekeményített:

a bécsi kabinet terrorszervezetnek nyilvánította a Hezbollahot, majd pedig egy olyan javaslatot is elfogadott, amely egységesen arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy ítéljék terrorszervezetnek a Hezbollahot.

Egyébként, noha az unió külügyminiszterei 2013-ban a szervezet katonai szárnyának betiltása mellett döntöttek, a Hezbollah politikai tevékenységét – Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria és Hollandia kivételével – egyik EU-tagállam sem korlátozta. London is csak tavaly, tehát négy évvel azután nyilvánította terrorszervezetnek a síita hálózatot, hogy bebizonyosodott: a 2015-ben zacskós jégnek álcázva több ezer zacskónyi ammónium-nitrátot Londonba csempészett 40-es férfi terrortámadásokat tervezett végrehajtani az angol fővárosban.

Hatósági adatok szerint egyébként Németországban a Hezbollah több mint ezer tagja él, de a félkatonai szervezet jelentős hálózatokat tudhat magáénak Nagy-Britanniában is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.