Richard Grenell a Trump-kabinetben: a rátermettség számít, nem a kvóta

Richard Grenell, az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábbi ügyvezető igazgatója, az USA volt németországi nagykövete a Breitbart hírportálnak a napokban adott interjúban elmondta: ő az első nyíltan homoszexuális tisztségviselő, akit Donald Trump elnök – az amerikai történelemben először – magas, miniszteri rangú kormányzati pozícióba jelöl. Ez megerősíti, hogy Trump a rátermettséget és a lojalitást sokkal előbbre valónak tartja, mint az identitást vagy a kvótákat.

Vida Ákos (München)
2020. 08. 29. 7:34
Grenell, Richard
Washington, 2020. augusztus 27. Richard Grenell, az amerikai hírszerzõ szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetõje az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján beszél a washingtoni Andrew W. Mellon Auditoriumból 2020. augusztus 25-én. MTI/EPA/Getty Images pool/Chip Somodevilla Fotó: Chip Somodevilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy dolog van, amit szeretek Trump elnökben: nem törődik ezekkel a témákkal. Nemrégiben valaki megkérdezett,

hány homoszexuális és leszbikus dolgozik a Trump-adminisztrációban.

Azt kellett hogy válaszoljam, fogalmam sincs. Tényleg nem tudom

 

Richard Grenell az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján beszél a washingtoni Andrew W. Mellon Auditoriumból 2020. augusztus 25-én.
Fotó: MTI/EPA/Getty Images pool/Chip Somodevilla

– így kommentálta kinevezését Richard Grenell a Breitbart hírportálnak. A kérdező erre elmondta: az Obama-adminisztrációban 2410,

a másságával bekerült dolgozót tartottak számon,

akiket kvóták alapján vettek fel. Trump elnök csapatában viszont a tudás és a tehetség számít, nem az identitás. Grenell meg is sértődne, ha rátennék egy ilyen listára. Donald Trump jól ismeri őt, és ha beszélgetnek, az aktuális világpolitikai témákat tárgyalják meg, mint az Északi áramlat 2 gázvezeték vagy a Németországban állomásozó amerikai csapatok áthelyezése. A demokratáknál az volt a fontos, hogy

minél több fekete, spanyol ajkú, homoszexuális vagy nő

kerüljön felelős pozícióba, nem pedig a tudás vagy az alkalmasság. Ám Trump alatt ezek nem is kerülnek szóba, ezek egyszerűen nem érdeklik az elnököt, számára a tudás és a lojalitás a fontos. Márpedig Trump Grenell személyében egy kimondottan hűséges és megbízható munkatársat tisztel, aki mindig is kiállt az amerikai érdekek mellett és igazi hazafiként szolgált minden pozícióban. Lojalitására jellemző az a gúnynév is, amelyet a liberális sajtótól kapott: Trump hasbeszélője. Berlini amerikai nagykövetként keményen egyenes és őszinte beszédével kilógott a korábbi diplomaták sorából, és nyíltan figyelmeztette a német kormányt, hogy be kell tartania szövetségi kötelezettségeit. Ez persze nem szerzett neki rokonszenvpontokat Angela Merkel kancellár kabinetjében.

Közvetlen stílusban

Grenell diplomatáktól szokatlan, de szimpatikus közvetlenségét jól illusztrálja a következő történet: a német Achgut.com online magazin újságírója, Orit Arfa mindenképpen szeretett volna részt venni az új amerikai nagykövet július 4-i ünnepi fogadásán Berlinben, de nem volt meghívója. Mivel azonban már régóta követte Grenellt a Twitteren, gondolt egyet, és írt neki, hogy újságíróként szeretne vele egy interjút készíteni, és részt venni az ünnepségen. Legnagyobb meglepetésére Grenell azt válaszolta neki: küldjön e-mail-üzenetet, és máris ott lehet a fogadáson. Ez így is történt. Az újságíró nemcsak az ünnepségen volt ott, hanem interjút tudott készíteni a szokványokat szívesen kerülő, de emberséges arcát megmutató nagykövettel.

A kereszténységét is büszkén felvállaló politikus

sohasem akart merev és tökéletes diplomataként tetszelegni. Nyolc évet töltött az Egyesült Államok ENSZ-képviseletén, így széles körű diplomáciai ismeretekkel rendelkezett, de nem törekedett mindig a tökéletességre, mert azt vallotta: a tökéletlen emberekkel sokkal több ember tud azonosulni, mint a megközelíthetetlenekkel. Nagyköveti felesketése is mentes volt a sablonoktól. Mike Pompeo külügyminiszter Grenellt partnerével, Matt Lashay-vel együtt eskette fel a családi Bibliájukra.

Jutalmazás és büntetés

Az 54 éves Ric – ahogy barátai nevezik – mesterfokon használja a közösségi médiát. Trumphoz hasonlóan a Twitter mikroblogplatformot is ügyesen veti be kendőzetlen diplomáciai üzenetek közvetítésére. De otthonosan mozog a Facebookon, az Instagramon, és számos blogot is követ, mert így első kézből tudja meg, melyik újságírónak milyen a politikai beállítottsága, és hogyan kell vele bánni. Ezt a helyzeti előnyt Grenell sokszor ki is használja, ha interjút kell adnia valakinek. Február 13-án, a müncheni biztonságpolitikai konferencia előestéjén a bajor tartományi parlament plenáris üléstermében a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU frakciója vitaestet rendezett. Grenell a beszédét azzal kezdte, hogy az Egyesült Államok el van ragadtatva az egyesült Európa elképzelésétől. Egyidejűleg annak az elvárásnak is hangot adott, hogy gyorsabb európai döntéshozást szeretnének látni. Ne tartson kilenc napig – érvelt –, amíg Európa eldönti, hogy melyik oldalra álljon például Venezuela kérdésében vagy Iránnal kapcsolatban. A Trump-kormány teljesen más külpolitikát folytat, mint elődje, Barack Obama adminisztrációja. A carrots and sticks – szabad fordításban: szaloncukrok és virgácsok, jutalmazás és büntetés – korábban gyakran alkalmazott politikájával, fájdalmas szankciók mellett diplomáciai párbeszédre törekszik minden rezsimmel.

Elsietett meghívás

Grenell elismerte: a hagyományos republikánus politikusoknak nem tetszett Trump üzletközpontú politikai taktikája, amely szankciókkal gyötri az ellenséges rezsimeket, de egyidejűleg diplomáciai megoldásokat is felkínál nekik. Az ENSZ-ben eltöltött nyolc év után ő maga kérte, hogy küldjék Európába, Németországba nagykövetnek, mert az európai nagyhatalmak, a franciák, a britek és a németek között a németek a leggyengébbek. Ugyanis olyan gazdasági modellt akarnak, amelyben Németország az első, de külpolitikájukban Svájcnak megfelelő profilt akarnak kialakítani. Mindenkivel barátságra törekednek, erkölcsi egyenlőségjelet húznak Oroszország, Kína és az Egyesült Államok között. Az bosszantja fel legjobban az amerikaiakat, ha egy német azt mondja: az USA és Kína egyforma, mert mindketten tesznek rossz dolgokat. Grenell több szolidaritást és egy irányba tartást szorgalmazott az európai országoknál. Bírálta, hogy a jelenlegi CDU/CSU–SPD koalíciós kormány ugyan 2014-ben aláírta, miszerint tíz év múlva a hazai össztermék két százalékát katonai beruházásokra költi, de nem jutott tovább 0,8 százaléknál. Grenell nemtetszését fejezte ki az Északi áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatban is, amellyel a németek az orosz „fenevadat” etetik, miközben

nem teljesítik a NATO elvárásait.

Az amerikai cseppfolyósgáz-értékesítés részleteibe ugyanakkor nem bocsátkozott. Beszédét egy csattanós fenyegetéssel fejezte be. Megérti, hogy minden országban inkább belső kiadásokra, így óvodákra és operaházakra költenék a pénzüket, de vigyázzanak, nehogy megtanítsák az amerikaiakat, és ők is kövessék ezt a gyakorlatot!

Egy hete viszont Grenellt csalódás érte.

 

Twitter-üzenetében amiatt neheztelt, hogy Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonságpolitikai konferencia nyíltan az amerikai Demokrata Pártot preferáló főszervezője már most meghívta Joe Bident, hogy az Egyesült Államok következő elnökeként tartson majd beszédet a jövő februári müncheni fórumon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.