Vihar előtti csend van Líbiában a német külügyminiszter szerint

A líbiai konfliktus újabb eszkalációjától óvott hétfőn Heiko Maas német külügyminiszter, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett Tripoliba, ahol az nemzetközileg elismert egységkormány vezetőivel tárgyal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 15:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maas úgy vélte, az észak-afrikai országban vihar előtti csend van, s felhívta a figyelmet arra, hogy a konfliktusban szemben álló felek folytatják a fegyverkezést. A miniszter által jegyzett közlemény szerint Berlin egyeztetni kíván Tripolival egy, az ENSZ által felügyelt, demilitarizált övezet létesítéséről Szirt térségében. A Tripolitól mintegy 370 kilométerre keletre található város mellett számos olajterminál működik.

A közlemény leszögezi azt is, hogy a líbiai olajjövedelmek igazságos elosztása a békéhez vezető út egyik fontos lépése. A mostani Maas első látogatása az észak-afrikai országban a berlini Líbia-konferencia óta, ahol egyebek közt megállapodás született a Líbiával szemben elrendelt fegyverembargó fenntartásáról, amelyet mindazonáltal a felek azóta többször megszegtek. Elemzők kiemelik, hogy Maas látogatásával egy időben Líbiában tartózkodik a katari és a török védelmi miniszter is, ám a német külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

- Líbiában jelenleg mindkét fél a szövetségeseikkel együtt felfegyverzik az országot. A látogatásomon arról egyeztetek, hogyan lehetne kiutat találni ebből a veszélyes helyzetből, és többek között a Szirt városánál lévő demilitarizációs zóna létrehozását támogatom majd – írta twitterén a német külügyminiszter.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Júniusban a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány több, a főváros melletti térséget visszaszerzett az ország keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapataitól, a felek közt patthelyzet alakult ki. Az egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.