Elnöki látogatás szítja ismét az elfajuló görög–török ellentétet

Katerína Szakellaropulu olyan szigetet keresett fel, amelynek vizeire Ankara is igényt tart.

Mártonffy Attila
2020. 09. 15. 14:02
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hónapok óta néz farkasszemet egymással nagy kardcsörtetések közepette Görögország és Törökország a kelet-mediterrán térség tenger alatti olaj- és gázlelőhelyeiért folyó versengésben. Egyre többen figyelmeztetnek: a két NATO-szövetséges vitája, ha fegyveres konfliktushoz nem is, de a régióbeli feszültség számottevő növekedéséhez vezethet. Erre a parázsló helyzetre öntött olajat a minap Katerína Szakellaropulu, a hellén állam idén januárban megválasztott első női államfője, amikor fogta magát, és egy katonai helikopteren a török partoktól karnyújtásnyira fekvő, de 1948 óta Görögországhoz tartozó, mindössze tizenkét négyzetkilométernyi Kasztelórizo szigetre repült, hogy részt vegyen a sziget fasizmus alóli felszabadításának hetvenhetedik évfordulóján.

 

A probléma magva, hogy a gazdag történelmi múlttal rendelkező, és a turisták által is igen kedvelt zsebkendőnyi sziklasziget környéke ígéretes nyersanyag-lelőhely, amelyre mind Athén, mind Ankara igényt tart. Ám ahelyett, hogy a felek tárgyalással oldanák meg a vitát a felségvizekről, kölcsönösen elrettentő hadgyakorlatokat végeznek a térségben, legutóbb augusztusban – hívja fel a figyelmet a CNN amerikai hírtelevízió.

Katerína Szakellaropulu a szigetlakókhoz intézett beszédében aláhúzta:

„Törökország illegális tevékenysége olyan feszültséget okozott, amilyet még sosem tapasztaltak az Égei- és a Földközi-tenger keleti részén”.

Ezek a feszültségek nem csupán Görögországot érintik, hatással vannak az Európai Unióra és a NATO-ra is, amennyiben fenyegetik a békét és a térség stabilitását. Hozzátette: – Athén nyitott a párbeszédre, de a politikai dialógus feltétele, hogy Törökország azonnal szüntesse be a feszültséget okozó tevékenységét.

A görög elnök kasztelórizói látogatására reagálva Hulusi Akar török védelmi miniszter bosszúsan kijelentette:

– Mintha nem lenne más sziget, ahová elmehetne ünnepelni. Ez természetesen bosszant bennünket.

A miniszter mindazonáltal az Anadolu török állami hírügynökségnek elmondta, Ankara is érdekelt a dialógusban és a politikai megoldásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.