Hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár, Trump Pekinget bírálta

Keményen ostorozta Kínát Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvány elterjedése miatt.

2020. 09. 22. 18:17
TRUMP, Donald
New York, 2020. szeptember 22. Az ENSZ által közreadott kép Donald Trump amerikai elnökrõl, aki videoösszeköttetésen keresztül szólal fel az ENSZ-közgyûlésen a világszervezet New York-i székházában 2020. szeptember 22-én. A közgyûlésen megemlékeznek az ENSZ-alapokmány aláírásának 75. évfordulójáról. MTI/EPA/ENSZ/Rick Bajornas Fotó: Rick Bajornas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világnak minden tőle telhetőt meg kell tennie az új hidegháború megakadályozása érdekében

– mondta kedden António Guterres az ENSZ közgyűlésének csúcsszintű ülésszakán, amelyet a koronavírus-járvány miatt videóösszeköttetésen keresztül tartanak. Az ENSZ főtitkára New Yorkban felszólalva Kínát és az Egyesült Államokat név szerint nem említve, leszögezte: a világ nagyon veszélyes irányba halad. – Világunk nem engedhet meg egy olyan jövőt, amelyben a két legnagyobb gazdasága kettéhasítja a földkerekséget – mindegyik a saját kereskedelmi és pénzügyi szabályaival, internetes és mesterséges intelligencia-erőforrásaival – közölte Guterres. Mint mondta, nincs helye az önös érdekeknek a világjárvány idején.

– A populizmus és a nacionalizmus megbukott

– tette hozzá, mondván: a koronavírus-válság kezelésének módjai csak rosszabbá tették a dolgokat.

Trump Kínát támadta

– Felelősségre kell vonnunk azt a nemzetet, amely ezt a pestist elszabadította a világban

– ezek Donald Trump szavai voltak. Az amerikai elnök Washingtonból videóüzenetként küldött beszédében főleg Kínát támadta. A koronavírust láthatatlan ellenségnek és kínai vírusnak nevezte, továbbá felhívta a figyelmet, hogy a kórokozó megszámlálhatatlan életet követelt eddig a világban. – Kína betiltotta belföldi járatait, miközben a repülők szabadon elhagyhatják az államot, ezzel megfertőzve az egész világot – jelentette ki Trump. Az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy évente több millió tonna, Kínából származó műanyag és szemét kerül az óceánokba – sokszor más államok felségvizeibe is –, melyek elpusztítják a korallzátonyokat. Az elnök úgy vélte, hogy az ázsiai nagyhatalom a levegőszennyezésben is elöl jár, hiszen az amerikai felmérések szerint Kína szén-dioxid-kibocsátása kétszer nagyobb, mint az Egyesült Államoké.

Trump kijelentette, a vírust le fogják győzni, a pandémia időszakának véget vetnek. Az év eddigi eseményeit a második világháborúhoz hasonlította, álláspontja szerint a XX. század eseményei óta nem volt szükség akkora méretű mozgósításra az országban, mint most. – Gyorsan kellett nagy mennyiségű lélegeztetőgépet előállítanunk, a keletkezett felesleget azonban meg tudtuk osztani barátainkkal és partnereinkkel a világ minden táján – jelentette ki.

Az elnök szerint az ENSZ-nek olyan valódi problémákra kell koncentrálnia, mint a terrorizmus, a nők elnyomása, a kényszermunka, a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció és a vallási üldöztetés.

– Amerika mindig ki fog állni az emberi jogok mellett

– jelentette ki Trump, utalva azokra az emberi jogi bírálatokra, amelyeket Washington fogalmazott meg Pekinggel szemben.

Hszi reagált a vádakra

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök reagált az országát ért vádakra, s kijelentette, hogy a világjárványért nem tehetők felelőssé, továbbá a válság leküzdéséhez együttműködésre van szükség.

– Szembe kell szállni a politizálással és a megbélyegzéssel

– jelentette ki a kínai elnök jelezve a kormányoknak azt, hogy közösen találjanak megoldást a világjárványra, továbbá felszólította az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is, hogy vállaljon vezető szerepet a küzdelemben. – A vírussal szemben az embereket és az életet kell előtérbe helyezni. Minden erőforrást mozgósítanunk kell, hogy tudományosan és célzottan reagáljunk – nyilatkozta Hszi. A politikus 50 millió dollárnyi adományt jelentett be az ENSZ vírus elleni küzdelméhez.

A szén-dioxid kibocsátást megemlítve azt nyilatkozta, hogy terveik szerint 2060-ra sikerül elérniük a szén-dioxid-semlegességet, az üvegházhatású gázok csökkentésével, továbbá a következő öt évben nagyobb kiadásokat szándékoznak fordítani a zöld technológiára. Hszi a többi államot is arra buzdította beszédében, hogy gazdaságukat még zöldebbé, környezetbarátabbá alakítsák.

– Az emberiség már nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a természet ismételt figyelmeztetéseit

– hangsúlyozta a kínai elnök.

Menekültválság: Európát ostorozta Erdoğan

– A szíriai polgárháború a 10. évébe lépett és még nem találtak tartós megoldást a problémára – mutatott rá Recep Tayyip Erdoğan török elnök. A politikus beszédében a közel-keleti konfliktus súlyosságára, valamint Törökország a menekültválságban betöltött szerepére hívta fel a figyelmet.

Annak ellenére, hogy a török határt az elmúlt években hozzávetőlegesen 4 millió szíriai állampolgár lépte át, továbbá körülbelül ugyanennyi szíriai várakozik a határvonal közelében, Törökország nem kap nemzetközi segítséget.

Az elnök hangsúlyozta, hogy több európai állam nem hajlandó együttműködni a menekültek helyzetének stabilizálásában, sőt, vannak egyes kormányok, akik a menekültek jogaival sem törődnek. Erdoğan szerint a szíriai probléma mindannyiuk feladata, megoldást közösen kell találniuk, ugyanis az arab állam máshogy nem lelhet békére.

Erdoğan konferenciát javasolt a földközi-tengeri problémák megoldására, párbeszédre és együttműködésre szólította fel az érintett országokat. Ezzel a Földközi-tenger keleti medencéjében feltárt gázmezők körüli nemzetközi vitára utalt, amely miatt Törökország és Görögország, mint két NATO-tagállam között komoly feszültségek keletkeztek.

– Palesztina megszállása és elnyomása az emberiség vérző sebe

– mondta a török vezető, utalva arra, hogy azok az államok, melyek Jeruzsálemben szándékoznak nagykövetségeket nyitni, még inkább bonyolítják az izraeli-palesztin konfliktust. Erdoğan szerint az ENSZ Biztonsági Tanács megreformálására is szükség van, hiszen meglehetősen sokáig tartott, mire a világjárványt a napirendre tűzték, továbbá nem álltak megfelelő mértékben az egyes országok mellett. – Hatékonyabbá, demokratikusabbá, átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá és működőképesebbé kell tenni a Tanácsot – jelentette ki Erdoğan.

Putyin a szankciók eltörlését szorgalmazta

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédében is központi szerepet kapott a koronavírus elleni küzdelem. A politikus szerint a már forgalomba hozott orosz vakcina megbízható és hatékony, továbbá úgy véli, hogy a végleges megoldás az államok közötti együttműködésben keresendő. Putyin kijelentette, hogy a megbízhatónak, biztonságosnak és hatékonynak talált orosz oltóanyag szállítását készek más országok számára exportálni. Az ENSZ személyzetének ingyenesen ajánlott fel vakcinát.

Az elnök hangot adott a szerinte illegitim szankcióknak is, melyek eltörlése segíthet a világnak felépülnie a világjárvány okozta károkból.

– Általánosságban elmondható, hogy a világkereskedelem megszabadítása az akadályoktól, tilalmaktól, korlátozásoktól és törvénytelen szankcióktól nagy segítség lenne a globális növekedés élénkítésében és a munkanélküliség csökkentésében

– nyilatkozta Putyin. Moszkva olyan kötelező érvényű megállapodást is javasolt, amely megtiltaná a fegyverek világűrben történő elhelyezését és fenyegetés vagy erőszak alkalmazását a világűrben lévő tárgyak ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.