A királyság reformjáért tüntettek Thaiföldön

Bangkoki tüntetők eddig példátlan nyíltsággal fejezték ki elégedetlenségüket a monarchia iránt, de még nincs végük a demokráciát követelő demonstrációknak.

Mártonffy Attila
2020. 10. 14. 12:14
null
A monarchiát támogató, védõmaszkot viselõ ember a kormányellenes, demokráciát követelõ tüntetésen a thaiföldi fõvárosban Fotó: Gemunu Amarasinghe Forrás: MTI/AP/Gemunu Amarasinghe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányellenes tüntetők százai dulakodtak a rendőrökkel Bangkokban kedden, miközben kék festékes flakonokat dobáltak a rendfenntartókra, s odakiabáltak Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) király arra haladó autókonvojára is. – Engedjék ki a barátainkat! – kántálta a tömeg. A tüntetők aznap este a rendőrség előtt is hangot adtak követelésüknek.

A monarchiával szembeni elégedetlenségüket még soha nem fejezték ki ilyen nyíltan a tüntetők.

A monarchiát támogató, védőmaszkot viselő ember a kormányellenes, demokráciát követelő tüntetésen a thaiföldi fővárosban. Fotó: MTI/AP/Gemunu Amarasinghe

A rendőrök huszonegy demonstrálót letartóztattak, köztük a megmozdulás egyik szervezőjét és egy ismert énekest. A hatóságok közölték, az őrizetbe vett emberek megfelelő büntetést fognak kapni. Anucsa Burapacsaiszri kormányszóvivő a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: – A tiltakozók nem vették figyelembe a törvényeket, így a rendőrségnek kellett közbelépnie a rend helyreállítása érdekében, de fellépésük nem volt aránytalan.

Az immár három hónapja tartó megmozdulássorozatban a tömeg az eddig látott legmarkánsabb módon fejezte ki véleményét a hadsereg és a király által uralt politikai felépítménnyel szemben. A tüntetők új alkotmányt akarnak, s követelik Prajuth Csan-o-csa miniszterelnök – a korábbi katonai kormány vezetőjének – eltávolítását. Az elégedetlenkedők megnyirbálnák a kezdetektől tabuként tisztelt monarchia hatalmát is. Arra sem igen volt korábban példa, hogy bírálattal illessék az egyébként még mindig széles körben tisztelt királyi családot. A család népszerűségének jele volt az is, hogy amikor a király és a királyné kedden elhagyta a palotát az előző uralkodó halálának évfordulóján, a szakadó esőben ezrek ünnepelték a párt. A demonstrálók ellenben – a thaiföldi kormányellenes tüntetések rituáléjának megfelelően – három ujjukat a magasba emelve követelték a letartóztatottak szabadon engedését.

– A feudalizmus ocsmánysága, hogy míg egy személy bármit megtehet, az emberek többségének feltétel nélkül engedelmeskednie kell

Festett arcú tiltakozó egy kormányellenes, demokráciát követelő tüntetésen a thaiföldi fővárosban. Fotó: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

– dohogott a Twitteren Parit Csiravat, a Pingvinnek becézett diákvezér. A bejegyzést másfél millióan tekintették meg, s ez már jócskán az uralkodó és a királyság megsértésének számít. Az ilyen inzultust pedig a thai lèse-majesté (felségsértési) törvény tizenöt évig terjedő, börtönben letöltendő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Igaz ugyanakkor, hogy a király korábban elrendelte, hogy egyelőre ne alkalmazzák a jogszabályt. A Reuters szerint a tüntetők nem akarják megdönteni a monarchiát, viszont csökkentenék a király hatalmát, s a jövőt alkotmányos monarchia formájában képzelik el. Az alaptörvény alá tartozna az uralkodó tevékenysége, s kivennék a hatásköréből az udvar pénzügyeit és bizonyos katonai egységek felügyeletét.

Október 13-a munkaszüneti Thaiföldön, ezen a napon halt meg az előző, köztiszteletben álló király, a hetven évig uralkodó Bhumipol Aduljadedzs (IX. Ráma). Fia, X. Ráma is ez alkalomból tért haza Németországból, ahol ideje nagy részét tölti. A király és az évforduló tiszteletére összegyűl rojalisták az elhunyt uralkodó képét és virágokat tartottak a kezükben, és a királyra emlékeztető sárga inget viseltek. A monarchia támogatói értelemszerűen nem értenek egyet a tüntetőkkel. – Valószínűleg valaki megtanította nekik, hogy a monarchiának nincs értéke a nemzet szemében. De hadd emlékeztessek arra, hogy nemzetünk azért létezik mind a mai napig, mert erős intézményen alapul – mondta egyikük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.