Clinton kavarta Trump orosz botrányát

Az egykori first lady és külügyminiszter saját, szabálytalan e-mail-használatáról akarta elterelni a figyelmet.

Magyar Nemzet
2020. 10. 07. 13:04
Tízből hét amerikai szerint az egykori first lady lesz az Egyesült Államok elnöke
Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljes mértékben engedélyeztem az összes dokumentum titkosításának feloldását, amelyek Amerika történetének legnagyobb politikai bűntettével, az orosz beavatkozásról szóló megtévesztéssel és Hillary Clinton e-mail-botrányával állnak kapcsolatban. Az orosz megtévesztési botrányról szóló információk titkosságát már régen feloldottam, de sajnos az emberek lassan reagáltak – írta tegnap esti Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, aki még tavaly adott felhatalmazást William Barr igazságügyi miniszternek arra, hogy oldja fel az összes, Trump 2016-os választási kampányáról készült megfigyelési dokumentum titkosítását. A tényleges feloldást John Ratcliffe, a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság vezetője (DNI) rendelte el tegnap Trump utasítására.

A dokumentumokból kiderül, hogy Hillary Clintonnak, a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltjének jelentős szerepe volt a republikánus elnökjelölt munkatársai és oroszok vélt összejátszásáról szóló lejárató akció kidolgozásában. A nyilvánosság számára most napvilágra került dokumentumokban a Fox News amerikai hírcsatorna szerint többek között az áll, hogy John Brennan, a CIA akkori főnöke tájékoztatta Barack Obama elnököt Clinton tervéről, amelynek értelmében a republikánus elnökjelölt Trumpot oroszokkal való összejátszással hozza összefüggésbe, csak hogy elterelje a közvélemény figyelmét saját szabálytalan levelezési gyakorlatáról, nevezetesen hogy a 2016-os kampány előtt magán mailszerverét használta hivatalos kommunikációra. A CIA akkor az FBI-hoz mint illetékes nyomozó hatósághoz utalta az ügy kivizsgálását.

Ratcliffe a valamennyi hírszerző szervezetet tömörítő Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság vezetőjeként feloldotta Brennan kézírásos feljegyzéseinek titkosítását is. Ezek a jegyzetek közvetlenül azt követően készültek, hogy a CIA-igazgató tájékoztatta az ügyről Obama elnököt. Az egyik feljegyzés azt rögzíti, hogy Hillary Clinton

„jóváhagyta egyik külpolitikai tanácsadója azon javaslatát, hogy olyan botránnyal mocskolják be Donald Trumpot, amely az orosz biztonsági szolgálat beavatkozását hangoztatja”.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok részben szerkesztettek: egyes neveket kitakartak vagy csak a kezdőbetűit említik. De elemzők ennek alapján is beazonosították Susan Rice-t, az Obama-kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadóját és Denis McDonough-t, Barack Obama kabinetfőnökét, mint akiknek szintén tudomásuk volt az ügyről. A távirati iroda szerint az is kiderült, hogy James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda akkori igazgatója, valamint Peter Strzok, az FBI elhárításért felelős helyettes vezetője ugyancsak tudott a Trump lejáratására készült tervekről. A dokumentumokat Ratcliffe tegnap délután átküldte a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságainak, s közleményében tudatta: Trump elnök utasítására a kongresszusi felülvizsgálathoz és nyomozáshoz további lényeges dokumentumok titkosságát is feloldotta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.