Életet lehelnek a ciprusi szellemvárosba

Varósziát majd ötven éve zárta le a török hadsereg. Most megnyitották kapuit, hogy borsot törjenek Ciprus és Görögország orra alá.

2020. 10. 10. 7:44
Varosha, an area fenced off by the Turkish military since the 1974 division of Cyprus, is seen from a beach in Famagusta
Varosha, an area fenced off by the Turkish military since the 1974 division of Cyprus, is seen from a beach in Famagusta, Cyprus, August 5, 2019. Picture taken August 5, 2019. REUTERS/Murad Sezer - RC1A64CF1820 Fotó: Murad Sezer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varószia – avagy török nevén Maraş – egykor népszerű üdülőközpont volt, „a Földközi-tenger Las Vegasa”, ahol olyan sztárok fordultak meg, mint Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Richard Burton vagy Brigitte Bardot. Amikor azonban 1974-ben Görögország támogatásával a görög ciprióták államcsínyt kíséreltek meg, mire a török lakosság védelmében Törökország katonai erővel beavatkozott, és Ciprus kettészakadt, a konfliktusnak a virágzó turistaparadicsom is áldozatává vált. A lakosságot elűzték, a területet lezárták, és az elmúlt majd öt évtizedben nem is engedtek be szinte senkit.

Variósza elhagyatott városa Gazimagusa (Famagusta) szomszédságában található, ma észak-ciprusi területen.

Egészen eddig. Csütörtökön a katonák megnyitották a kísértetváros kapuit a török ciprióták előtt, a homokos tengerpartot ismét látogatók lábai taposhatták, a kíváncsiskodók bepillantást nyerhettek a szebb napokat látott szállodák romjaiba. A kizárólag Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság új életet lehelne a szellemvárosba, de ennek nem mindenki örül. Tiltakozik persze Ciprus és Görögország, a nemzetközi jog megsértésével vádolva az északiakat, uniós szankciókkal fenyegetőzve. Aggodalmát fejezte ki Josep Borell, az Európai Unió külügyi főképviselője, valamint António Guterres ENSZ-főtitkár is, arra figyelmeztetve, hogy a lépés fokozza a feszültséget. Oroszország elfogadhatatlannak nevezte a döntést, viszont egyelőre hallgat a szigeten katonai bázisokkal rendelkező Egyesült Királyság.

 

Miért éppen most? Az ötletet Ersin Tatar észak-ciprusi miniszterelnök jelentette be azután, hogy egyeztetett Recep Tayyip Erdoğannal, azaz biztosra vehető, hogy a döntésre a török elnök is rábólintott. Még az sem elképzelhetetlen, hogy az ő fejéből pattant ki az ötlet, hiszen a Földközi-tenger keleti medencéjében talált jelentős földgázmezők miatt az utóbbi időben ismét elfajult Törökország szembenállása Görögországgal és Ciprussal. Olyannyira, hogy a felek már több hadgyakorlattal is erőt demonstráltak a térségben. Varószia újraélesztése jelképes fricska a görög cipriótáknak, akikben máig él a remény, hogy egyszer visszatérhetnek a városba. A 2004-ben népszavazásra bocsátott úgynevezett Annan-béketerv értelmében egyébként a turistaközpont visszakerült volna a görög cipriótákhoz, ám akkor a referendumot elutasították.

A lépés a török ciprióták között sem aratott osztatlan sikert. Mustafa Akinci elnök arra figyelmeztetett, hogy hibát követtek el, ami nehéz helyzetbe hozza az észak-ciprusiakat a nemzetközi porondon. Lemondott tisztségéről Kudret Özersay külügyminiszter is, egyben kivezette pártját a kormánykoalícióból. Varószia megnyitása kampányfogásnak is beillik, az Észak-ciprusi Török Köztársaságban ugyanis vasárnap elnökválasztást tartanak. A független Mustafa Akinci legfőbb kihívója éppen Ersin Tatar miniszterelnök, aki a nem túl megbízható közvélemény-kutatások szerint a második körben győzelmet arathat. Ennek azért is van jelentősége, mert Ersin Tatar sokkal harciasabb politikát képvisel: föderáció helyett a kétállami megoldás híve, és sokkal jobb viszonyt ápol Törökországgal. Megválasztása esetén még távolabbra kerülhetnek a béketárgyalások, melyek legutóbb 2017-ben futottak zsákutcába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.