A nők döntötték el a választást?

Számos felmérés eredménye szerint a férfiak inkább a republikánusok, a nők demokraták felé húzódnak.

2020. 11. 08. 8:30
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala; TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 4. Joe Bidennek, a Demokrata Párt elnökjelöltjének és Kamala Harris demokrata párti alelnökjelöltnek a szimpatizánsai óriáskivetítõn nézik az eredmények alakulását a washingtoni Fehér Ház közelében lévõ McPherson téren 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások estéjén. A voksoláson a hivatalban lévõ republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiak inkább a jobboldalt, míg a nők többsége a baloldalt támogatja, továbbá egyre több fiatal él a szavazati jogával – derült ki a november 3-i amerikai elnökválasztások kapcsán közzétett felmérésekből. Az idei választás rendkívülinek mondható, hiszen a járványhelyzet ellenére is a korábban közzétett exit poll adatok szerint a részvételi arány jóval magasabb volt, mint 2016-ban.

Idén több volt a női szavazó

A női szavazók jelentőségét számos elemző tartja kifejezetten fontosnak, és eddig úgy tűnik, idén is fontos szerepet töltenek be. Kathryn DePalo-Gould, a Floridai Nemzetközi Egyetem államtudományi professzora szerint mióta a nők választási jogot kaptak, azóta folyamatosan növekszik a női szavazók száma. A kutató hozzátette, ez volt az első olyan év, amikor jelentősen több nő szavazott, mint férfi. Az idei választási ciklus több mint felét, 53 százalékát a nők tették ki, ehhez képest a férfiak csupán 47 százalékos arányban voltak jelen.

– A női választópolgárok döntenek a választásokról – nyilatkozta a szakértő a katari al-Dzsazíra hírportál amerikai tudósítójának adott interjújában.

DePalo-Gould elmondta, hogy a korábbi elnökválasztások esetében is döntő szerepet játszottak a női szavazók: 2008-ban a színes bőrű nők Barack Obamát nagy mértékben támogatták szavazataikkal, a 2016-os választásokon pedig a fehér, külvárosi nők voksai nyomtak sokat a latban. A kutató szerint a négy évvel ezelőtti választásokon azért tudott Donald Trump nagy sikert aratni, mert megnyerte a külvárosi nők szavazatait, különösen azokban az államokban, ahol csupán néhány ezer szavazattal kapott többet, mint riválisa, a demokrata jelölt Hillary Clinton.

Joe Biden hívei ünnepelnek Philadelphiában.

Fotó: Rebecca Blackwell / MTI/AP/

– A külvárosi nők szeretik az elnököt. Ők az anyák, az emberek, akik biztonságot és jólétet akarnak a családjuknak – mondta egy szavazó az arab hírportálnak.

– Kamala Harris megijeszt, olyan mintha Biden mögött ő irányítana – nyilatkozta egy másik szavazó a Politico hírlapnak.

Az eddigi statisztikai adatok szerint nem csak a fehér nők szavazatai lesznek jelentősek, a Higher Heights for America felmérése szerint a megkérdezett színes bőrű nők mintegy 75 százaléka mondta, hogy idén biztosan el fognak menni szavazni.

– A leghatalmasabb szavazótömbbé teszi őket hosszú történelmi múltjuk, egyházuk és vallási közösségeik megszervezése. Őket több olyan kérdés is motiválja, mint az oktatás, az egészségügyi és a gazdaság – mondta a katari csatornának Glynda Carr, az amerikai Higher Heights for America szervezet elnöke.

A férfiak többségében republikánus pártiak

A héten megjelent felmérések eredményei szerint csökkent ugyan a Donald Trumpot támogató férfiak aránya, de még így is többségében fehér férfiak szavaznak rá, ezzel szemben a nők inkább demokrata pártiak, és Joe Bidenre voksoltak. A CNN a héten közzétett közvélemény-kutatásában arra mutat rá, hogy a republikánusok inkább a fehér, felsőoktatási végzettséggel nem rendelkező szavazók körében népszerűek, a demokratákra pedig a fehér, de felsőoktatási végzettséggel rendelkezők szavaznak szívesebben. A szakértők úgy vélik, hogy a demokrata párt a női szavaztok megnyerésére támaszkodik, politikájukat sokkal inkább ahhoz igazítják, hogy mik a nők prioritásai.

Donald Trump támogatói akcióban.
Fotó: John Minchillo / MTI/AP

A korosztály adta a legnagyobb megosztottságot

Az amerikai Tufts egyetem kutatói úgy vélik, hogy az idei elnökválasztáson közel tízmillió 18 és 29 év közötti fiatal vett részt személyesen, vagy adta le voksát levélszavazat útján, ezzel a korosztály részvételi aránya rekordmagasságot ért el.

– Szerintem ha vannak olyan problémák, amiket meg akarunk oldani, akkor fontos, hogy elmenjünk és megtegyük polgári kötelességünket, ezzel megkísérelve, hogy a helyzet megváltozzon – mondta Braeden Dunn egyetemi hallgató az amerikai KLTV hírcsatornának, hangsúlyozva, hogy a korosztályának nagyobb arányban kellene szavaznia.

A közzétett statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a fiatalok nagy része Trump ellen szavazott, a harminc éven felüliek közül pedig nagyobb arányban kerültek ki a republikánus pártiak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.