Donald Trump bátoríthatta Orbánt?

A Die Welt emlékeztet: az EU szuverén államok közössége. A lengyel Sieci a genderizmust hibáztatja.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 14:48
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. november 16. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Rundschau

A német napilap véleménycikke szerint Magyarország és Lengyelország egyaránt kockáztatja saját, valamint az Európai Unió jövőjét azzal, hogy a jogállamisági vitában nem adja meg magát. A szerző nem lát sok esélyt arra, hogy Varsó vagy Budapest engedni fog a nyomásnak, hogy aztán otthon a választóknak magyarázkodjon. A projekt már olyan stádiumban van, hogy nem olyan egyszerű visszalépni, így Magyarország és Lengyelország pénzzé teszik igenjüket, vagy a jogállamisági mechanizmus lesz elhalasztva, hogy a költségvetés és a koronavírust segítő alap pénze folyhasson.

Handelsblatt

A német lap autoriternek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki álláspontjuk szerint a demokrácia alapelveinek aláásását szorgalmazza. A véleménycikk szerzője nem tartja kizártnak, hogy a magyar kormány változtat nézőpontján annak érdekében, hogy a Magyarországra kerülő uniós pénzek folyósítása a jövőben is megtörténjen. Ha a paradigmaváltás bekövetkezne, nyitott kérdés marad, hogy Magyarország milyen ellentételezést kapna a beleegyezésért cserébe.

Die Welt

A német lap honlapján Lucia Puttrich, Hessen tartomány európai és szövetségi ügyekért felelős miniszterének véleménycikke jelent meg. A politikus szerint Magyarországot és Lengyelországot sarokba szorítják az Európai Unió költségvetési politikája során, de a tagországok véleményét nem szabad figyelmen kívül hagyni. A miniszter emlékeztet arra, hogy az unió nem az Európai Egyesült Államok, hanem szuverén államok közösségét jelenti. „Ez a szuverenitás az, amelyet épp Kelet-Európa országai szenvedélyesebben kezelnek az évtizedes szovjet dominanciát követően” – írta Puttrich, hozzátéve, hogy veszélyes az a gondolat, miszerint a két kormány beáll a sorba azért, mert erősen profitálnak az unió eszközeiből.

Bloomberg

Az amerikai hírügynökség arra mutatott rá, hogy a magyar és a lengyel kormány álláspontja szerint a jogállamisági feltételrendszer igazságtalanul bélyegzi meg őket. A cikk kiemelte, hogy amennyiben év végéig nem jön létre megállapodás, az Európai Unió részlegesen leállhat. A szerző úgy véli, ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy csak a tisztviselők fizetéseit, egyes mezőgazdasági támogatásokat és a humanitárius segélyeket fizetnék ki az előző költségvetésben elfogadott hozzájárulások alapján.

The New York Times

Az amerikai lap összefoglaló cikke szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump által felkínált szövetség bátoríthatta fel: a szerző úgy véli, az amerikai vezető segíthette a magyar kormányt abban, hogy fellépjen az Európai Unió nyomásgyakorlása ellen. A cikk továbbá kiemeli, hogy Budapest és Varsó azért dönthettek a vétó alkalmazása mellett, mert az unió az 1800 milliárdos helyreállító csomagot a jogállamisági normák betartásához köti, amelyet a két kormány – az uniós álláspont szerint – meggyengített.

Gazeta Wyborcza

A lengyel hírlap szerint a magyar és a lengyel kormány is megküldte Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára azokat a pontokat, melyekkel nem értenek egyet, ezzel egyértelműen jelezve, hogy nyitottak a tárgyalásokra. A véleménycikk szerzője úgy véli, nem érhette meglepetés az uniót, mivel Magyarország és Lengyelország is bejelentette korábban, hogy élni fog a vétóval, ha az uniós pénzek jogállamisághoz kötését nem vetik el. A lap szerint idén decemberig létre kell jönnie a megegyezésnek: a szerző azt látja legvalószínűbbnek, hogy a német elnökség értelmező nyilatkozatokat fog kiadni, melyek feljogosítják a két kormányfőt, hogy győzelmet hirdessenek, vagy vétót emeljenek, ha nem értenének egyet a módosított tervezettel.

Sieci

A lengyel jobboldali lap Magyarország genderizmushoz való hozzáállását véleményezte, a cikk szerzője szerint ez lehet az oka annak, hogy az Európai Unió megkérdőjelezi Magyarország jogállamiságát. Két évvel ezelőtt Magyarországon eltörölték a társadalmi nemek tudományát mint egyetemi képzést. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint az egyetemeken nem a propagandának, hanem a tudás megszerzésének kell helyet adni. A rendeletet olyan törvénymódosítások követték, melyek szerint születéskor kizárólag az akkor megállapított nemet rögzíthetik, továbbá apa csak férfi lehet, anya pedig csak nő. Az intézkedéseket az LMBTQ-közösségek homofóbnak és transzofóbnak tekintik.

El País

Spanyolország legnépszerűbb napilapja diplomáciai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy elkerülhetetlen az összeütközés, de a szemben álló felek között már megtörtént a kapcsolatfelvétel: feltehetőleg az Európai Unió írásba adja a jogállamisági feltételek alkalmazását. Győri Enikő korábbi madridi nagykövet politikai zsarolási eszköznek nevezte a lépést, hozzátéve, hogy veszélybe sodorja a tagállamok közötti együttműködést is. A lap szerint Magyarország és Lengyelország vezetői attól tartanak, hogy a jogállamisági mechanizmussal az unió büntetni fogja a kormányokat azok vitatott politikáiért.

La Croix

Orbán Viktor úgy látja, hogy Brüsszel azért akar bosszút állni, mert Magyarország elutasítja a menedékkérők fogadását – közölte a francia lap. A cikk szerint a magyar és a lengyel kormány közösen próbálja megdönteni az Európai Unió jogállamisági vádjait, ugyanis a vezető politikusok úgy vélik, az új mechanizmus kettős mércét alkalmaz. Budapest és Varsó már júliusban bejelentette, hogy egy közös, jogi összehasonlító intézetet hoz létre, ahol a visegrádi országok szakmai támogatást nyújtanak egymásnak a nemzetközi jogi kérdésekben.

Le Monde

Megoldás lehet olyan megjegyzésekkel kiegészíteni a dokumentumot, amelyek megnyugtatják Orbán Viktort, még akkor is, ha ez a tartalom enyhe hígításához is vezet. Ez mentheti megítélését országában is – írja a francia napilap. A cikk szerzője szerint a napokban folytatódhat a magyar kormányfővel szembeni nyomásgyakorlás, hogy visszavonja a vétót. A híroldal Clément Beaune szavait is idézi, a francia Európa-ügyi államtitkár úgy véli, rövid időn belül megoldás születhet. A diplomata hozzátette, hogy nem lesz egyszerű megegyezésre jutniuk a feleknek, hiszen a magyar fél nem pénzt keres az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.