Lujza 2024. március 2.
logo

Trump 2,7 millió szavazatot kér számon

Mártonffy Attila
2020.11.13. 17:01
Trump 2,7 millió szavazatot kér számon

Donald Trump tegnapi Twitter-üzenetében azzal vádolta meg az elnökválasztásban alkalmazott Dominion Voting Systems hardver- és szoftverterminálokból álló elektronikus szavazórendszert, hogy országos szinten 2,7 millió, rá adott szavazatot törölt vagy írt jóvá Joe Biden demokrata jelöltnek. Az amerikai elnök az állítását a One America News Network hírcsatorna fehér házi tudósítására alapozta.Trump bejegyzését a Twitter a következő megjegyzéssel látta el: „A választási csalással kapcsolatos vád vitatott”.

De máshonnan is érkezett panasz a rendszerre. A Newsmax hírtelevízió idézi Ken Paxton taxasi főügyészt, aki elmondta: 2012 óta háromszor is tesztelték a rendszert, s mindháromszor hardver- és szoftverhibákat fedeztek fel, ami kérdésessé tette az eredményt. Paxton ezért megbízhatatlannak nevezte a Dominiont, így Texas állam inkább lemondott használatáról. – Nem akartunk úgy járni, mint jó néhány más állam, ahol most megkérdőjelezik az elnökválasztás kimenetelét.

Szerinte a gépi szavazást (is) használó államokban kihasználták, hogy az e-szavazati rendszer hibái révén ki van téve törvénytelen manipulációnak és csalásnak.

A főügyészen kívül más politikus és parlamenti képviselő is méltatlankodott, hogy a gyártó nem volt képes kiküszöbölni a hibákat és a szabálytalan működést. A Dominion kétes működésére a vádlók abban is bizonyítékot látnak, hogy a cég 2010-ben azt a Sequoia Voting Systems nevű céget vette meg, amely 2004-ben állítólag választási csalásba keveredett Venezuelában.

A liberális amerikai sajtó is egyhangúlag megkérdőjelezi a One America News Network jelentésének valóságtartalmát, s a nemzetbiztonsági minisztérium és elismert szakértőkből álló választási infrastruktúrát koordináló szövetségi kormánybizottság is kijelentette: „a 2020. november 3-i elnökválasztás volt a legbiztonságosabb voksolás az amerikai történelemben. Jelenleg országszerte választási tisztviselők kétszer is ellenőrzik a teljes választási folyamatot, mielőtt kiadnánk a végső eredményt. Tudatában vagyunk, hogy számos félretájékoztatási alkalomra nyílt lehetőség, de a legnagyobb meggyőződéssel biztosíthatunk mindenkit a választás biztonságáról és integritásáról. Nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy a szavazási rendszer törölt vagy elveszített volna szavazatokat, vagy más módon tévedett volna”. Trump több államban is jogi eljárást indított választási csalást emlegetve, s a szavazatok újraszámlálását követeli.

Amerika választ

Mi köze Taylor Swiftnek Joe Bidenhez?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.