Trump 2,7 millió szavazatot kér számon

Az elektronikus szavazórendszer megbízhatatlanságát több tesztelés is alátámasztotta.

Mártonffy Attila
2020. 11. 13. 17:01
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 6. Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájába érkezik 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után. A rendkívül sok postán leadott szavazat feldolgozása miatt még nem nem dõlt el ki nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A szoros küzdelem az újraválasztásért induló Trump, és kihívója, a demokrata párti Joe Biden között zajlik. MTI/AP/Evan Vucci MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump tegnapi Twitter-üzenetében azzal vádolta meg az elnökválasztásban alkalmazott Dominion Voting Systems hardver- és szoftverterminálokból álló elektronikus szavazórendszert, hogy országos szinten 2,7 millió, rá adott szavazatot törölt vagy írt jóvá Joe Biden demokrata jelöltnek. Az amerikai elnök az állítását a One America News Network hírcsatorna fehér házi tudósítására alapozta.Trump bejegyzését a Twitter a következő megjegyzéssel látta el: „A választási csalással kapcsolatos vád vitatott”.

De máshonnan is érkezett panasz a rendszerre. A Newsmax hírtelevízió idézi Ken Paxton taxasi főügyészt, aki elmondta: 2012 óta háromszor is tesztelték a rendszert, s mindháromszor hardver- és szoftverhibákat fedeztek fel, ami kérdésessé tette az eredményt. Paxton ezért megbízhatatlannak nevezte a Dominiont, így Texas állam inkább lemondott használatáról. – Nem akartunk úgy járni, mint jó néhány más állam, ahol most megkérdőjelezik az elnökválasztás kimenetelét.

Szerinte a gépi szavazást (is) használó államokban kihasználták, hogy az e-szavazati rendszer hibái révén ki van téve törvénytelen manipulációnak és csalásnak.

A főügyészen kívül más politikus és parlamenti képviselő is méltatlankodott, hogy a gyártó nem volt képes kiküszöbölni a hibákat és a szabálytalan működést. A Dominion kétes működésére a vádlók abban is bizonyítékot látnak, hogy a cég 2010-ben azt a Sequoia Voting Systems nevű céget vette meg, amely 2004-ben állítólag választási csalásba keveredett Venezuelában.

A liberális amerikai sajtó is egyhangúlag megkérdőjelezi a One America News Network jelentésének valóságtartalmát, s a nemzetbiztonsági minisztérium és elismert szakértőkből álló választási infrastruktúrát koordináló szövetségi kormánybizottság is kijelentette: „a 2020. november 3-i elnökválasztás volt a legbiztonságosabb voksolás az amerikai történelemben. Jelenleg országszerte választási tisztviselők kétszer is ellenőrzik a teljes választási folyamatot, mielőtt kiadnánk a végső eredményt. Tudatában vagyunk, hogy számos félretájékoztatási alkalomra nyílt lehetőség, de a legnagyobb meggyőződéssel biztosíthatunk mindenkit a választás biztonságáról és integritásáról. Nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy a szavazási rendszer törölt vagy elveszített volna szavazatokat, vagy más módon tévedett volna”. Trump több államban is jogi eljárást indított választási csalást emlegetve, s a szavazatok újraszámlálását követeli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.