Az Európai Unió közeledett az orbáni világképhez

Ismét nekimentek Magyarországnak és Lengyelországnak a balliberális európai lapok.

Magyar Nemzet
2020. 12. 08. 13:34
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politico

Negyedik helyre sorolta a „cselekvők” kategóriájában Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Európa vezető személyiségeinek ez évi 28 fős listájában az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. A kormányfőről írt rövid portréjában a Politico kiemelte: bár a kelet-európai államok EU-csatlakozásától sokan azt várták, hogy ők vesznek majd át egy új értékrendet, végül az EU közeledett az orbáni világképhez. Miután Orbán Viktor lényegében győzött a migrációról szóló vitában, buzgón az általa felvázolt illiberális demokrácia modelljének megvalósításába fogott, és eközben azt is el tudta kerülni, hogy Brüsszel részéről emiatt bármilyen komolyabb retorzió érje.

Der Spiegel

Az EU ultimátumot adott Lengyelországnak és Magyarországnak – adta hírül a baloldali német magazin. Az uniós vitában nem mutatkozik megoldás, sőt, egyre keményebb a hangnem a két országgal szemben. A 25 tagország most ultimátumot adott: vagy visszavonják vétójukat, vagy a 25 tagország kiveszi a költségvetésből a koronaalapot, és egymás közt fogadja azt el. Az, hogy az úgynevezett nukleáris opció most az EU hivatalos vonalává vált, nemcsak a vita eszkalálódását mutatja, hanem azt is, hogy Brüsszel elveszíti türelmét a két országgal szemben.

Euractiv

Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter kijelentette: az EU 25 tagállama „nem fogja feláldozni sem a talpraállást, sem a jogállamiságot” a Magyarországgal és Lengyelországgal kialakult konfliktusban, s ha a két kormány továbbra sem adja beleegyezését a helyreállítási alap elindításához, akkor a többiek egy „radikálisabb megoldást” választanak, és akár nélkülük is létrehozzák a helyreállítási alapot – írja az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Handelsblatt

Berlinben és Brüsszelben kevés megértésre talált a lengyel–magyar blokád – írja a német üzleti napilap. Franziska Brantner, a Zöldek politikusa szerint az Európai Parlament és a Tanács közt kitárgyalt jogállamisági mechanizmus már egy kompromisszum, ami mindkét kormány irányába nagyvonalú. Moritz Körner, a liberális FDP politikusa kizártnak tartja a kompromisszum újranyitását, és figyelmeztette Merkelt, hogy ne engedjen Orbánnak és Morawieckinek.

Bloomberg

Az uniós kiadási terv nettó befizetői – például Hollandia – nem tűrik, hogy az uniós alapokat olyan korrupt kormányok finanszírozására használják fel, amelyek alkotmányaikat, bíróságaikat és intézményrendszerüket a kedvezményezett köreik kényére alakították – fogalmazott az amerikai hírügynökség Magyarország és Lengyelország vétója kapcsán.

Süddeutsche Zeitung

Itt az ideje a keménységnek – írta Daniel Brössler szerző a balliberális német lapban megjelent véleménycikkében. Orbán és Kaczyński alá akarják ásni a demokráciát és a jogállamiságot az EU-ban, Merkelnek ezért nyomás alá kell helyeznie őket, amihez vannak különböző eszközök és utak. A lisszaboni szerződésben rögzített eljárás hatástalannak bizonyult, mert a két országnak megengedi, hogy támogassák egymást. Az új mechanizmus ezt a hibát legalább egy kicsit kijavítaná. A lengyel PiS és a Fidesz abból él, hogy „amputálja” az EU-t, vagyis csak gazdasági térként és pénzadóként betöltött szerepére korlátozzák annak működését. A demokráciával és jogállammal kapcsolatos közös gondolkodás e szerint felesleges, mert erről minden állam maga dönt. Ennek kell az EU többi részének megadnia magát. Erről szól Orbán zsarolási kísérlete.

Gazeta Wyborcza

Janusz Lewandowski, a Polgári Platform európai parlamenti képviselője a lengyel balliberális lapban osztotta meg véleményét a magyar–lengyel vétó kapcsán. Szerinte a két baráti ország ezúttal a rossz ügyért fogott össze: saját érdekeik miatt fosztják meg az unió országait a kármentő csomagtól, saját népeiket pedig a jogállamiságtól. Elmondása szerint a két kormány nagyon sokat eltanul egymástól a belpolitika terén, amelynek eredményeképpen mindkét államban kritikus helyzetben van a demokrácia, mivel a politikai valóság erősen autoriter irányba tolódott el.

The Washington Post

A demokrácia és a jogállamiság szükségszerűség, és nem idealista luxus. Brüsszel jelenlegi konfliktusa Magyarországgal és Lengyelországgal valójában súlyosbítja a demokrácia kérdését – írta Dalibor Rohac és Jeane Kirkpatrick, az American Enterprise Institute két szakértője. Emlékeztettek arra, hogy a hazai autokratikus gyakorlataikat védve Budapest és Varsó azzal fenyegetnek, megvétózzák az EU hosszú távú költségvetését és a helyreállítási alapot. A cikk szerint az EU választás előtt áll. Vagy folytatja jelenlegi sodródását, lehetővé téve az autokráciák virágzását Európában, vagy Brüsszel komolyan védeni és támogatni fogja a liberális demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot itthon és szerte a világon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.