Londonban is zöld jelzést kapott a brexitalku

Szerdán a brit alsóház elsöprő többséggel hagyta jóvá az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatrendszeréről szóló megállapodást. Ezzel lényegében pont került az immár négy és fél éve húzódó brexit végére. Boris Johnson miniszterelnök a Westminsterben tartott rendkívüli vitanapon hangot adott azon reményének, hogy a jövőben a britek az EU legjobb barátai lesznek.

Judi Tamara
2020. 12. 30. 15:57
BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT-CONSERVATIVE
New Conservative Party leader and incoming prime minister Boris Johnson arrives at the Conservative party headquarters in central London on July 23, 2019. - Boris Johnson won the race to become Britain's next prime minister on Tuesday, heading straight into a confrontation over Brexit with Brussels and parliament, as well as a tense diplomatic standoff with Iran. (Photo by LEON NEAL / AFP) (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images) Fotó: Leon Neal Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bitang erős zöld jelzést kapott a londoni alsóházban az Európai Unió és Nagy-Britannia szenteste tető alá hozott, jövőbeli kapcsolatokról szóló egyezsége, miután rendkívüli ülésükön a brit képviselők 521:73 arányban megszavazták a több mint 1200 oldalas dokumentumot.

Az alku ideiglenes alkalmazása január elsejével kezdődik, a ratifikáció pedig csak azután válik teljes körűvé, hogy az Európai Parlament is – feltehetőleg jövő februárban – szavaz a megállapodásról. A brexitalkut, amely az EU és a szigetország közötti szabadkereskedelemről is rendelkezik, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt is támogatta, viszont a brit liberálisok és a Skót Nemzeti Párt képviselői elutasították. A szavazást több mint ötórás vita előzte meg, amely során

Boris Johnson brit miniszterelnök annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben Nagy-Britannia az Európai Unió legjobb barátja és szövetségese lesz. „Kéz a kézben fogunk járni a közös értékeink és érdekeink mentén, ugyanakkor teljesítve a britek azon szuverén döntését, hogy a saját parlamentjük által meghozott, hazai törvények szabályozzák az életüket”

- fogalmazott a Westminsterben Johnson, aki szerint a brexitalku ebből a szempontból valóban történelmi jelentőségű. Az alsóházi szavazást követően a tervezet rögtön a londoni felsőház, a Lordok Háza elé kerül: a testület azt még szerdán ugyancsak jóváhagyja.

A brit kormányfő egy példányt egyébként még szerda délután aláír: a dokumentumot a brit királyi légierő repülőgépével szállították Londonba Brüsszelből, miután délelőtt a belga fővárosban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is szignózták azt.

Ursula von der Leyen és Charles Michel aláírták a brexitalkut 2020. december 30-án Brüsszelben.
Fotó: EU Council

Mit tartalmaz a brexitalku?

A Magyar Nemzet is cikkezett róla korábban, hogy

a szenteste tető alá hozott megállapodás vám-, illeték- és kvótamentességre épül. Európa és a szigetország között az áruk tehát továbbra is szabadon mozoghatnak, a légi és közúti közlekedés lényegében – a bürokratikus terheket leszámítva – akadálymentes lesz.

Mivel a brexitet részben a bevándorlási szigor iránti igény eredményezte, január elsejével a személyek szabad áramlása megszűnik Nagy-Britannia és az EU között. Arról, hogy a brit kilépés nem sértheti az Egyesült Királyságban élő több mint hárommillió uniós polgár, illetve az uniós tagországokban élő több mint egymillió brit „életdöntéseit”, tehát számukra a tartózkodáshoz való jogot garantálni kell, már jóval korábban megegyeztek a felek.

A végső megegyezés akadályát egészen december végéig leginkább a halászati politika kérdései és a versenyjogi aggályok jelentették. A jövőben – épp a halászati kvótákról – számítani kell további tárgyalási fordulókra, emiatt

szakértők szerint egy ideig még biztosan „minibrexit-szerű” döntésekkel szembesülnek a felek.

Boris Johnson brit miniszterelnök úton a Westminsterbe 2020. december 30-án Londonban.
Fotó: European Press Agency (EPA)

Hosszú út vezetett a tényleges brexitig

A jövőbeli kapcsolatokról szóló alku elfogadásával, az átmeneti időszak lezárultával viszont lényegében pont kerül az évek óta húzódó brexit végére.

Emlékezetes, az Egyesült Királyság még 2016. június 23-án, a lakosság 52 százalékának támogatásával döntött az Európai Unió elhagyásáról.

Még 2016 júliusában Theresa May került a miniszterelnöki székbe: az egykor az EU-tagság mellett kampányoló politikus feladata lett a brexit levezénylése. Maynek nem sikerült az eredetileg tervezett időpontban, 2019. március 31-én kiléptetnie a szigetországot az EU-ból, ráadásul az általa kidolgozott kilépési megállapodást a brit alsóház többször is leszavazta.

Boris Johnson 2019 nyarán, a miniszterelnök-asszony lemondását követően került hatalomra, decemberben pedig előrehozott választások során vezette 1987 óta nem látott győzelemhez a Konzervatív Pártot.

Az EU beleegyezésével időközben 2019. október 31-ről 2020. január 31-re tolták a brit kilépés időpontját.

A szigetország idén január végén el is hagyta az Európai Uniót, amivel tizenegy hónapos átmeneti időszak vette kezdetét. December 24-én, a kora esti órákban pedig bejelentették, hogy Brüsszelben a tárgyalódelegációk megegyeztek a jövőbeli kapcsolatrendszer milyenségéről.

Theresa May egykori brit miniszterelnök is felszólalt a brexitvitán. 2020. december 30. London
Fotó: House of Commons

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.