időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Felügyelőbizottság: Maradjon a Facebookon a Macron-ellenes poszt

Koren-Karczub Tímea
Forrás: Politico
2021.02.13. 12:14
Felügyelőbizottság: Maradjon a Facebookon a Macron-ellenes poszt

A Facebook által tavaly létrehozott, ám függetlenül működő felügyelőbizottság arra kötelezte a technológiai óriásvállalatot, hogy állítson vissza egy bejegyzést, amelyben Emmanuel Macron francia elnököt „ördögnek” nevezték, továbbá a felhasználó arra buzdította a muszlimokat, hogy lehetőség szerint folyamodjanak erőszakos cselekedetekhez – írta meg az amerikai Politico.com.

https://twitter.com/OversightBoard/status/1360243278923374593?s=20

A negyven, jogi szakértőből álló felügyelőtanács (Oversight Board) – amelynek hatalmában áll eldönteni, hogy melyik bejegyzéseket törölheti végleg a közösségi médiaóriás – úgy ítélte meg, hogy a Facebook túlbuzgó volt, amikor eltávolította az indiai muszlim csoport bejegyzését. Hozzátették:

bár a bejegyzés lázító szándékú volt, nem jelentett közvetlen veszélyt, és az eltávolítása az emberek szólásszabadsághoz való alapvető jogát korlátozza.

A tavaly októberben közzétett bejegyzésben egy fénykép volt látható, amely arra utalt, hogy erőszakot fognak alkalmazni azokkal szemben, akik kigúnyolják Mohamed prófétát. A bejegyzésben Macront ördögnek nevezték, és bojkottot hirdettek a francia termékek ellen.

Lefátyolozott asszonyok az Emmanuel Macron francia elnök elleni tüntetésen az indonéziai Banda Acehben 2020. november 3-án. Samuel Paty középiskolai tanár brutális meggyilkolását követően Macron azt mondta, hogy Franciaországban továbbra is lehet Mohamed-karikatúrákat publikálni, valamint országa megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben
Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

A Facebook kijelentette, hogy a bejegyzés megszegte a felbujtással és az erőszakkal kapcsolatos közösségi normákat, ám azt is hozzáfűzte, hogy feszültséget szült a döntés meghozatala arról: mi az, ami átlépi a szólásszabadság határát, és valós erőszakkal fenyeget.

A felügyelőtanács pénteken közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy nem ért egyet a Facebook lépésével:

„A többségünk úgy gondolja, hogy a Facebook nem vizsgálta át alaposan a bejegyzés hátterét, valamint hogy a véleménynyilvánításra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normák alátámasztják a döntésünket a tartalom visszaállításáról.”

A bizottság szerint a techóriás túl érzékeny a platformján megjelenő, muszlim közösségeket célzó vagy tőlük eredő gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben.

A felügyelőtanács feladata részben az, hogy segítsen eldönteni a Facebooknak, melyik bejegyzések sértik a cég tartalmi előírásait, ám egyelőre csak azokat a bejegyzéseket vizsgálhatják felül, amelyeket a techóriás már eltávolított a felületéről.

https://twitter.com/OversightBoard/status/1355116982325153792?s=20

Hét esetből ez a hatodik, hogy a felügyelőbizottság a Facebook ellen döntött. Jelenleg azzal foglalkoznak, hogy visszaállítsa-e a techóriás Donald Trump előző amerikai elnök felhasználói fiókját, erről várhatóan márciusban születik döntés.