Kötelező szállodakarantént rendelt el a brit kormány

A magas kockázatú országokból hazatérő lakosoknak maguknak kell finanszírozniuk a magas költségeket.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC News2021. 02. 15. 11:16
JOHNSON, Boris
London, 2021. február 10. Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-helyzettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. február 10-én. MTI/AP/Daily Express/Steve Reigate Fotó: Steve Reigate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai naptól lép érvénybe Angliában a kötelező szállodakarantén, amellyel a brit kormány azt szeretné megakadályozni, hogy a koronavírus új változatai bejussanak az országba.

Az új intézkedés értelmében a járványügyi szempontból magas kockázatú területekről beutazó brit állampolgároknak, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő lakosoknak tíz napot kell eltölteniük egy erre a célra kialakított hotelben.

A brit kormány a világ harminchárom országát sorolta a magas kockázatú területek közé, leginkább dél-amerikai és dél-afrikai államokat, valamint szoros brazíliai kapcsolatai miatt Portugáliát is.

A szállodakarantént az arra kötelezetteknek kell fedezniük, vagyis egy állampolgárnak 1750 fontjába kerül, hogy a kormány által jóváhagyott hotelek egyikében tölthesse a karantént.

Ez az összeg a szállásköltséget, a két koronavírusteszt díját, és azt tartalmazza, hogy a repülőtérről a szállodába viszik a hazaérkezőket, akiknek előzetesen kell lefoglalniuk a hotelszobájukat egy kormányportálon keresztül. A szállodában elszigetelteken a második és a nyolcadik napon végeznek koronavírustesztet, és ha bármely eredmény pozitívnak mutatkozik, további maradásra kötelezik őket. A kormány eddig tizenhat szállodával kötött megállapodást, így közel ötezer szoba áll rendelkezésre az új rendelet kivitelezéséhez.

Matt Hancock egészségügyi miniszter az utazási korlátozások szigorítását a koronavírus új variánsainak megjelenésével indokolta.

– A mai naptól hatályos jogszabály tovább erősíti az eddigi országos zárlatot, és még inkább elhatárol minket az új koronavírus-mutációktól

– nyilatkozta Hancock.

Utasok a londoni Heathrow repülőtér érkezési oldalán 2021. január 18-án. A brit kormány a mai naptól átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba, ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet belépni az országba
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

A vörös listás országokból Walesbe és Észak-Írországba hazautazóknak szintén az angliai hotelek egyikében kell megszállniuk a karantén időtartamára, mivel ezekbe az országrészekbe jelenleg nincs közvetlen nemzetközi repülőjárat.

Skóciában az intézkedés annyiban tér el, hogy nemcsak a magas kockázatú területekről érkezőknek kell szállodában elszigetelődniük, hanem mindenkinek, aki bármely külföldi országból repülővel utazik be.

A jogszabály megsértése szigorú büntetéseket von maga után: ötezer és tízezer font közötti pénzbírságot is kiszabhatnak arra, aki nem teljesíti a szállodakarantént, ráadásul tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik azt, aki letagadja, hogy vörös listás országból tér vissza.

A szállodakarantén előtt bevezetett utazási korlátozások továbbra is fennállnak. Ezek értelmében csak úgy engednek be bárkit külföldről az Egyesült Királyság területére, hogy 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírustesztet mutat fel. A kevésbé kockázatos területekről beutazóknak ezután tíz napig otthoni karanténban kell maradniuk, amelyet negatív teszteredmény esetén öt nap után elhagyhatnak.

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-helyzettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. február 10-én
Fotó: MTI/AP/Daily Express/Steve Reigate

Az ország járványügyi korlátozásait tekintve csak indokolt esetben utazhat bárki külföldre. Az Egyesült Királyság területén a koronavírus-járvány kitörése óta eddig összesen mintegy 117 ezer ember halt meg a betegségben, és több mint négymillióan fertőződtek meg.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy meghaladta a tizenötmilliót azoknak a száma, akik már megkapták az első koronavírus elleni vakcinát az ország oltási kampányának keretében.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Boris Johnson globális vakcinaelosztási rendszert sürget. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán fogja megvitatni a Covid–19-vakcinákhoz való globális hozzáférés problémáját. A brit miniszterelnök a vakcinák egyenlő elosztását biztosító intézkedésekkel szeretné megelőzni a jövőben esetlegesen bekövetkező világjárványokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.