Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Migrációs csapdába kényszerítené Mario Draghit a baloldal

Az olaszországi születéshez és az olasz oktatásban való részvételhez kötnék az állampolgárságot.

2021. 02. 11. 15:58
Földközi-tenger, 2021. február 6. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók mentõmellényt kapnak a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet aktivistáitól, mielõtt a Földközi-tengeren úszó gumicsónakjukból átszállnak a szervezet hajójára a líbiai partok elõtt 2021. február 6-án. MTI/AP/Pablo Tosco Fotó: Pablo Tosco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi vészhelyzet kezelésére és a gazdasági mélyrepülés megelőzésére életre hívott, Mario Draghi vezette kormány máris ideológiai nyomás áldozatává vált. A baloldal már évek óta szorgalmazza a bevándorlók állampolgársághoz juttatását, s most a „ius soli” és a „ius culturae” bevezetését kérvényezi a balközép kormánypárti Demokrata Párt, vagyis olaszországi születéshez és az olasz oktatásban való részvételhez akarja kötni az állampolgárságot.

Az Olaszországban született bevándorlók gyermekeinek anyakönyvezésére már 2015-ben volt kísérlet, de a felsőház támogatásának hiányában elutasították. A későbbiekben az oktatásban való részvételhez szándékozták kötni az állampolgársághoz való hozzájutást, de mindeddig eredménytelenül. A Nicola Zingaretti vezette Demokrata Párt nem elégszik meg a bevándorlók nyelvi és szakképzésével, a beilleszkedés megkönnyítéséhez az állampolgárság jóváhagyása szükséges – véli a párt titkára. – A világjárvány felszínre hozta a társadalmi törékenységeket, kiutat csak közösen találhatunk. Minden olyan intézkedés, mely a másikat ellenségnek tekinti és elszigeteli, megosztottságot szül, és ellentétes egy civilizált társadalom alapértékeivel – vallják a baloldali erők.

A kormányfői posztra jelölt Mario Draghival történt egyeztetések során a szakszervezetek is kifejezésre juttatták, hogy az ország újraindítását a bevándorlók közreműködésével képzelik el. – Amikor a fiatalok jövőjéről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a bevándorlók leszármazottairól, arról a több ezer külföldiről, akik az olasz állampolgárságra várnak – nyilatkozta a sajtónak Maurizio Landini, a legnagyobb érdekképviselet, a CGIL főtitkára.

Megdöbbenését fejezte ki Landini állásfoglalásával kapcsolatban Giorgia Meloni, az ellenzéki Olasz Testvérek párt elnöke. A patrióta érzelmű pártvezér úgy véli, a szakszervezeteknek elsősorban az olasz munkavállalók érdekeit kellene képviselniük. Az egészségügyi vészhelyzet következtében több millió olasz állampolgár vesztette el a munkahelyét, s Meloni rendellenesnek nevezte, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben nem az olaszok, hanem a bevándorlók érdekeit tűzték zászlójukra a szakszervezetek.

A Laura Boldrini baloldali képviselő által felterjesztetett „ius culturae” mögött rejlő problémákra Meloni több alkalommal is felhívta a figyelmet a múltban. – Nem az Olaszországban kötelező oktatásban részesülő kiskorú gyerekek állampolgársághoz juttatásáról van szó, hanem bármilyen típusú oktatásban részesült személy kérvényezheti az állampolgárságot – hangsúlyozta Meloni. Olaszországban egyébként is a legnyitottabb az állampolgárságra vonatkozó törvény. Az évente körülbelül 200 ezer jóváhagyott engedély negyven százalékát kiskorúak kapják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.