Nő a szakadék Brüsszel és Orbán Viktor között

A Visegrád Post főszerkesztője szerint a Fidesznek az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjához kellene csatlakozni.

Forrás: SPUTNIK NEWS2021. 03. 09. 16:41
ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Rma, 2020. februr 4. A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzreadott kpen Orbn Viktor miniszterelnk (b) s Matteo Salvini, a Liga vezetje tallkozjukon Rmban 2020. februr 4-n. MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz állami hírügynökség, a Szputnyik franciaországi hírportálja hosszú interjút közölt Almássy Ferenc magyar újságíróval, a Visegrád Post főszerkesztőjével, aki az Európai Uniónak a Magyarország ellen indított támadásait foglalta össze a nyugat-európai olvasóknak – a Nyugat-Európában ritkán elérhető konzervatív politikai oldalt tükröző álláspont szerint. Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt állandó zaklatásának célpontja, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kifejezte szándékát, hogy újjáépíti az európai jobboldalt. Almássy Ferenc szerint a Fidesznek az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjához kellene csatlakozni.

– Ha szándékukban állna Kínában vagy Oroszországban keresni az oltóanyagot, az súlyos hiba lenne – jelentette ki Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára a március 5-én a francia RTL-nek adott interjújában. Az államtitkár azokkal a közép- és kelet-európai országokkal kapcsolatban fejtette ki véleményét, amelyek nyíltan kifejezték érdeklődésüket e két keleti vakcina iránt.

De Clément Beaune kicsit elkésett a nyilatkozattal és a burkolt fenyegetéssel. Ugyanis Budapest után már Prága is leadta a rendelését a kínai Sinopharm-vakcinára, Budapest február 12-én pedig már meg is kezdte az oltást az orosz Szputnyik V vakcinával. Anélkül, hogy megvárták volna az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. Sőt Orbán Viktor még be is oltatta magát a Sinopharm oltóanyagával. Egy újabb fricska az uniós intézményeknek? Almássy Ferenc, a Visegrád Post főszerkesztője a Szputnyik újságírójának, Jean-Baptiste Mendesnek nyilatkozott. Almássy egyértelműen fogalmazott: „Nem fogunk arra várni, hogy az EU megmondja nekünk, hogy milyen vakcinát van jogunk használni.”

Az Európai Bizottság rendszeresen támadja Magyarországot

Az új csörte jól illusztrálja a Brüsszel és Budapest között évek óta fennálló feszültségeket, amelyek több témakört is érintenek: a jogállamiság kérdését, a migráns kvóták elutasítását, a halálbüntetés támogatásával kapcsolatos kijelentéseket és legutóbb a koronavírus-járvány utáni gazdaság-újraindító csomag vétóját. Sőt februárban Brüsszel két hónap határidőt adott Budapestnek arra, hogy a magyar kormány felülbírálja a civil szervezetekre vonatkozó törvényét, amelyet Brüsszel a hatályos európai törvények alapján törvénytelennek vél.

Mi áll a nagy véleménykülönbség hátterében? Orbán Viktor pártja, a Fidesz, amely 2010 óta megszakítás nélkül kormányoz, egyértelműen a nemzeti érzelmű, jobb-konzervatív vonalat folytatja, míg az Európai Parlament jobboldali pártcsoportja, az Európai Néppárt (EPP) folyamatosan a progresszív baloldal irányába tolódott. Ezért mielőtt az EPP hivatalosan kizárta volna a Fideszt a soraiból, Orbán Viktor jobbnak látta elhagyni a parlamenti csoportot, amelynek egyébként a francia Köztársaságiak jobbközép párt is a tagja. Az EPP ugyanis 2018 óta folyamatos támadásokat intézett a Fidesz ellen, azzal vádolva a pártot, hogy megsértik az Európai Unió értékeit, az Európai Néppárt több képviselője pedig a Fidesz kizárását követelte a néppártból. 2019-ben – mielőtt a szankciókra készülő EPP felfüggeszthette volna a Fidesz EP-képviselőit – a képviselőcsoport egy huszárvágással felfüggesztette magát az üléseken való részvétel és szavazás alól. A Fidesz képviselőinek márciusi kilépését a pártcsoportból nagy megkönnyebbüléssel vették tudomásul a magyar kormányzó párt támogatói, beleértve a magyar sajtó kormánypárti orgánumait is.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és az értékekért és átláthatóságért felelős európai biztos is 2020 óta támadja rendszeresen Magyarországot, olyan kijelentéseket téve, hogy Magyarországon „a demokrácia beteg”. Elhíresült mondata után Orbán Viktor azonnal Jourová lemondását sürgette, és megszakította a kapcsolatot a bizottság alelnökével, ahogy korábban tette ezt Soros Györggyel is. Soros Györgynek megvannak az eszközei az európai politika befolyásolására, és használja is ezeket hosszú évek óta. Soros, aki az Open Society Alapítvány alapítója, nemrégiben a L’Écho cikkében szólította fel Európát a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni ellenállásra – emlékeztetett Almássy.

Család, nemzet, szuverenitás

A nem-liberális kurzus vajon már elég lenne ahhoz, hogy egy ország „beteg demokráciává” váljon?

Almássy egyértelműen visszautasítja ezt a felvetést: „Magyarország egy olyan politikai rendszerben él, amely sokkal jogszerűbb és funkcionálisabb teret biztosít, és ahol az emberek szabadabban kifejezhetik magukat, mint például Franciaországban. Szerintem ma Franciaország sokkal inkább egy beteg demokrácia, mint Magyarország.”

Almássy szerint a magyar miniszterelnök egy tradicionális európai társadalmi modell megóvását támogatja: a családot, a nemzetet és a szuverenitást, konzervatív politikai értékek alapján. Ezt interpretálják sokan úgy, hogy a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) politikai pártok szélsőjobbos értékeket képviselnek. A két pártot előszeretettel mossák össze az unióban, az Európai Parlament például már mindkettő ellen elindította a hetes cikkely szerinti eljárást. „A két párt kétségkívül egymás legfőbb támogatója. Ezért logikus lépésnek tűnne, ha a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az Európai Konzervatívok és Reformerek parlamenti képviselőcsoportjához csatlakozna, amelynek a lengyel Jog és Igazságosság is a tagja” – mondta Almássy.

„Az biztos, hogy Orbán Viktornak már vannak tervei, nem lép ki az Európai Néppártból jövőkép nélkül” – mondta Almássy a Szputnyik által készített intejúban. „Március 5-én a magyar miniszterelnök már be is jelentette, hogy az európai jobboldal megreformálását lengyel és olasz szövetségeseivel (Matteo Salvinival, és annak pártjával, a Ligával) képzeli el. Orbán Viktor kifejezte szándékát egy olyan pártcsalád létrehozására is, amely védi a családot, a nemzetet, és amely Európában a tagállamok közötti együttműködést szorgalmazza inkább, mint az Európai Egyesült Államok létrehozását” – közölte Almássy.

(Borítókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.