A brexit sem ártott a brit–magyar együttműködésnek

Száz éve, 1921. május 22-én létesített diplomáciai kapcsolatot egymással Magyarország és az Egyesült Királyság. Bár a múlt század háborús eseményei kihívások elé állították a kétoldalú kapcsolatokat, hazánk ma már fontos partnereként és szövetségeseként tekint az Egyesült Királyságra. Ezen a tényen az sem változtat, hogy a brexit következtében az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak. A két ország jelenlegi kapcsolatáról Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója beszélt lapunknak.

2021. 05. 21. 6:03
null
Boris Johnson erős együttműködést ígér Szijjártó Péternek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul a két ország viszonya, ami részben a közös uniós múltunkból adódik. Ezenfelül politikai szimpátia is van a két kormány között, hiszen mind a kettő konzervatív

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ugrósdy Márton. A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) igazgatója hozzátette: a politikai színezettől függetlenül is látható, hogy bizonyos kérdésekben, például a nemzeti szuverenitás fontosságában vagy más értékek esetén viszonylag közel állunk az Egyesült Királysághoz. A KKI igazgatója arról is beszámolt, hogy több európai szervezetben, például a NATO-ban, az Európa Tanácsban és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben is megmarad az együttműködésünk a britekkel, ám könnyebb volt, amíg az ország az Európai Unió tagja volt.

– A közép-európai országoknak nagyon előnyös volt, hogy egy olyan nagy tagállam, mint Nagy-Britannia, támogatta a nemzetállamok Európájának ötletét az unión belül, és ez a szerep most nagyon hiányzik nekünk is

– jelentette ki.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága 2020. január 31-én szűnt meg
Fotó: Reuters

Ugrósdy Márton ugyanakkor kifejtette: a magyar kormánynak szintén alapvető érték a demokrácia, vagyis az az álláspont, hogy az emberek döntsenek a fontos kérdésekről, tehát tudomásul kell vennünk, hogy Nagy-Britannia lakossága 2016-ban úgy döntött, szeretnének kilépni az Európai Unióból. Hozzáfűzte: a jelenlegi körülmények között kell jó együttműködést kialakítani Nagy-Britanniával, amely Magyarország legnagyobb EU-n kívüli kereskedelmi partnere, és az egyik legnagyobb befektető is hazánkban.

– Elemi érdek, hogy ezeket a gazdasági kapcsolatokat tovább erősítsük, és lehetőség szerint minél több brit cég ruházzon be Magyarországon, és adott esetben magyar cégek is piacra jussanak Nagy-Britanniában

– magyarázta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról számolt be, hogy a britek a hatodik legjelentősebb befektetői közösséget alkotják Magyarországon: kilencszáz brit vállalat több mint ötvenötezer magyar embernek ad munkát. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a brit cégek a koronavírus-járvány alatt is megmutatták a magyar munkavállalók iránti lojalitásukat: 2020-ban több mint 5,5 millió eurónyi (1,963 milliárd forint) beruházást hajtott végre öt brit vállalat, amelyhez a magyar kormány 2,7 millió eurónyi támogatást adott. Szijjártó Péter videójában azt is elmondta: magyarországi látogatásra hívta Dominic Raab brit külügyminisztert egyebek mellett azzal a céllal, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját méltó módon ünnepelje meg a két ország.

Wendy Morton, a brit külügyi és fejlesztési minisztérium európai szomszédságért felelős államtitkára a napokban hazánkban vendégeskedik. A politikus első magyarországi látogatásának célja, hogy tovább erősítse az Egyesült Királyság és hazánk kétoldalú kapcsolatait, kifejezze Nagy-Britannia támogatását a közelgő magyar V4-elnökség kapcsán, megemlékezzen a brit–magyar diplomáciai kapcsolatok elmúlt száz évéről, valamint további lendületet adjon a két ország közös klímavédelmi célkitűzéseinek. Megbeszéléseket folytat majd többek között Magyar Levente külügyminiszter-helyettessel, Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral, továbbá kerekasztal-beszélgetéseken vesz részt Sztáray Péter biztonságpolitikai-, Bóka János európai uniós ügyekért felelős-, valamint Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárral. Ezenkívül találkozik majd vezető magyarországi brit befektetőkkel, valamint nagy-britanniai magyar befektetőkkel, akikkel a kétoldalú kereskedelmi- és üzleti kapcsolatokról egyeztet.

– Annak ellenére, hogy elhagytuk az Európai Uniót, az Egyesült Királyság továbbra is európai ország, így az európai barátaink és szövetségeseink, akárcsak Magyarország, számos területen fontos partnereink maradtak

– jelentette ki az államtitkár tegnap a Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal-beszélgetésén.

Wendy Morton látogatásával kapcsolatban Ugrósdy Márton megjegyezte: a britek nem felejtkeztek meg Közép-Európáról uniós kilépésük után sem, és továbbra is keresik az együttműködési lehetőségeket a térségben. A KKI igazgatója elmondta továbbá azt is, hogy Magyarországon elég nagy nyitottságra találnak, mivel hazánk támogatja azokat a politikai gondolatokat és érdekeket, amelyeket ők képviselnek, például a Nyugat-Balkán stabilizálását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.