időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

London hadihajókat küldött a francia halászok ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Sky News, Reuters
2021.05.06. 10:46
London hadihajókat küldött a francia halászok ellen

Két haditengerészeti járőrhajót küldött a brit kormány Jersey partjaihoz a „helyzet megfigyelésére”, miután kiéleződött a vita Franciaországgal a térség vizeire vonatkozó halászati szabályozásról. A normandiai partvidék közelében fekvő, széles körű önigazgatási jogkörökkel bíró sziget nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona külső függő területei közé tartozik.

– Ez szigorúan elővigyázatossági intézkedés, melyről a jersey-i kormánnyal megállapodás jött létre

– magyarázta a brit honvédelmi minisztérium szóvivője.

Jersey önkormányzata az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnése (brexit) nyomán kidolgozott kereskedelmi és együttműködési megállapodásra (TCA) hivatkozva nemrég új halászati engedélyezési rendszert vezetett be. Ennek alapján a francia halászhajók akkor kaphatnak halászati engedélyt a térségben, ha igazolni tudják, hogy a múltban is tevékenykedtek a Jersey-közeli vizeken. A francia hatóságok álláspontja szerint azonban Jersey kormányzata erről előzetesen nem konzultált az EU-val, így a rendelkezés a TCA alapján érvénytelen. Annick Girardin, a francia kormány tengerészeti ügyekért felelős minisztere az éleződő vitára reagálva a héten alig burkolt utalást tett arra, hogy Franciaország elvághatja Jersey áramellátását. Jersey három tenger alatti kábelen Franciaországtól kapja áramszükségletének 95 százalékát.

– Ami pedig Jersey-t illeti, emlékeztetem önöket, hogy Franciaországból víz alatti kábelek mentén szállítjuk az áramot. Még akkor is, ha ez egy sajnálatos lépés lenne, megtesszük, ha szükségét látjuk

– mondta kedden a francia nemzetgyűlésnek Annick Girardin tengerügyi miniszter.

Hírek szerint csütörtökön mintegy száz francia halászhajó tart tiltakozást Jersey kikötőjénél, bár a kikötő blokádját a szervezők nem helyezték kilátásba. A brit kormány azonban szerda este bejelentette, hogy a királyi haditengerészet két járőrhajója is a helyszínre tart, azzal a céllal, hogy „figyelemmel kísérje” a francia halászhajók demonstrációját. A BBC brit tévécsatorna értesülése szerint London a Severn és a Tamar nevű, a dél-angliai Portsmouth kikötőjében állomásozó hajókat vezényelte Jersey szigetéhez. Ennek a járőrhajóosztálynak a tagjai 90,5 méter hosszúak, fedélzeti fegyvereik között tüzérségi és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközök vannak.

– Boris Johnson miniszterelnök szerda este beszélt John Le Fondré jersey-i főminiszterrel. Mindketten hangsúlyozták, hogy sürgősen csökkenteni kell a feszültséget a térségben, valamint meg kell indulnia a párbeszédnek Franciaország és Jersey között a halászati jogokról

– jelentette ki a brit kormány szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.