Amerikai vízum járhat az afgán segítőknek

A kivonulás után bosszút állhatnak a tálibok a nemzetközi erők helyi támogatóin.

2021. 06. 26. 9:00
null
Amerikai katona biztosítja egy Blackhawk helikopter leszállását Afganisztánban. Fotó: TAUSEEF MUSTAFA Forrás: TAUSEEF MUSTAFA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg 650 amerikai katona maradhat Afganisztánban az Egyesült Államok és a NATO szeptember 11-i csapatkivonását követően, akik elsődleges feladata az amerikai diplomaták biztonságának garantálása lesz az országban. A hírek szerint az amerikai katonák a biztonsági szempontból kiemelt kabuli repülőtér védelméhez is támogatást nyújtanak majd, noha csak rövid időre. Hosszú távon a török csapatok biztosíthatják a reptér védelmét, amelyben sajtóértesülések szerint hazánk is szerepet vállalhat. – Egyelőre semmilyen megállapodást nem írtunk alá Törökországgal – nyilatkozta az ügyben Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

A kivonulási céldátum közeledtével több szakértő arra kéri Joe Biden amerikai elnököt, hogy több ezer olyan afgánt evakuáljon az országból, akik az amerikai csapatok munkáját segítették az elmúlt két évtizedben, félő ugyanis, hogy az életük veszélybe kerülne a tálibok térnyerésével. Törvényhozók egy csoportja arra kéri az elnököt, hogy az ilyen afgánokat a speciális amerikai vízum megérkezéséig szállítsák át egy biztonságos területre, amilyen például Guam szigete lehetne.

Noha idén kiadható vízumok száma csupán nyolcezerre rúg, a tervek szerint 18 ezer afgánt menekítenének ki az országból, ami családtagjaikkal együtt akár 70 ezer főt jelentene.

Afganisztánból hazatért amerikai katonák New Yorkban
Fotó: Getty Images/AFP/John Moore

Hasonlóra a vietnami háborúk után is volt példa, akkor nagyjából hétezer olyan dél-vietnamit menekített ki az Egyesült Államok, akik korábban segítették a tevékenységüket, ám a távozással az életük veszélybe került. – Rekordsebességgel hozzuk ki Afganisztánból az embereket – nyugtatott meg mindenkit Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. – Morális kötelezettségünk megvédeni azokat a szövetségeseinket, akik életük kockáztatása mellett is segítették ügyünket – nyilatkozta Peter Meijer képviselő is.

– Ez nemcsak morális, hanem biztonságpolitikai kérdés is. Arra a kérdésre is kell válaszolnunk, hogy akarjuk-e, hogy ezek az emberek a jövőben is segítsenek nekünk?

– figyelmeztetett Angus King, Maine állam szenátora, a hírszerzési és a fegyveres szolgálatok bizottságának tagja. Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni újjáépítéséért felelős tisztségviselő még májusban figyelmeztette a képviselőket, hogy „minden képzett afgán evakuálása az országból pánikot fog kelteni”. – Az ország biztonságának tekintetében sem előnyös a kitelepítések túlzott mértéke, ez egy törékeny és komplikált egyensúly, amit meg kell tartanunk – figyelmeztetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.