Megnyitotta kapuit Németország első állami imámképző intézete

A cél az, hogy a németországi muszlimok jobban beilleszkedjenek a társadalomba.

Magyar Nemzet
Forrás: AFP2021. 06. 16. 17:44
Imam holds Friday prayers at Centrum Mosque in Hamburg
Pénteki ima egy hamburgi mecsetben Fotó: Christian Charisius Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükségünk van németországi imámképzésre

– jelentette ki még 2018-ban Angela Merkel német kancellár. Három évvel később, hétfőn Németországban el is indult a képzés az Osnabrücki Egyetem iszlám teológiai intézetében – számolt be róla az AFP hírügynökség. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tavaly ősszel – az akkori ausztriai és franciaországi terrormerényletekre utalva – hangsúlyozta: a németországi imámképzés hozzájárulhat a megelőzéshez.

Körülbelül negyvenen lesznek az első évfolyam hallgatói. A központ kétéves imámképzési programjának tananyagát mintegy 12 ezer, Egyiptomból behozott könyv segítségével oktatják majd. A hallgatók többek között a Koránt tanulmányozzák, igehirdetési technikákat tanulnak majd, és gyakorlatot szereznek a prédikációban is. A képzés végén az iszlám teológiából szerzett alapképzés vagy azzal egyenértékű oklevél birtokosai lesznek. Bár Németország hat egyetemén is létezik iszlám teológia szak, a végzősök nem dolgozhatnak imámként, hiszen a Korán olvasását, az imádkozást, a munkavégzéshez szükséges gyakorlati feladatokat nem sajátítják el ezekben az oktatási intézményekben.

– Német muzulmánok vagyunk, a társadalom szerves részei, és most lehetőségünk van arra, hogy Németországban képzett imámokká váljunk

– mondta az AFP-nek Ender Cetin hallgató.

Esnaf Begic, a központ vezetője szerint az oktatási intézmény két szempontból is egyedülálló: minden tanóra német nyelven zajlik, és célja az, hogy tükrözze: milyen is a valóságban a németországi muszlimok élete. Begic hozzátette: az állam nem avatkozott bele az intézmény programjának kidolgozásába. A képzés mindazonáltal a német belügyminisztérium és az alsó-szászországi tudományos minisztérium finanszírozásával, illetve a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának támogatásával indulhatott el.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Németországban régóta fennálló problémát jelent, hogy a mecseteket látogató muszlimok sok esetben nem németül hallgatják a nem németországi hitszónokok prédikációit, ezáltal nehezebbé válik a beilleszkedésük a társadalomba. Németország legnagyobb muszlim szervezete a török kormány alá tartozó Vallásügyi Török–Iszlám Unió (Ditib), amelynek imámjait Törökországban képzik ki, onnan kapják a fizetésüket, tehát leginkább a török, nem a német állam iránt hűségesek. A Ditib nem állt az állami imámképzést biztosító kezdeményezés mellé.

Pénteki ima egy hamburgi mecsetben
Fotó: Reuters

A Konrad Adenauer Alapítvány tanulmányából az derül ki, hogy Németország 2000–2500 imámjának mintegy felét a Ditib biztosítja, amely 986 muszlim közösség felett gyakorol közvetlen befolyást Németországban. Ezek a vallási vezetők általában négy-öt évre jönnek Németországba, néhányuknak turistavízuma van, és nagyon keveset tudnak a helyi kultúráról és szokásokról. Németországban 5,3–5,6 millió muszlim él.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.