Nem diszkriminatív a muszlim fejkendő viselésének betiltása

Két muszlim nő azért fordult a bírósághoz, mert szerintük hátrányos megkülönböztetésben volt részük a munkahelyükön, de az Európai Unió Bírósága döntése alapján a fejkendő viselésének tilalma nemhogy nem diszkriminatív, hanem elősegíti a társadalmi és munkahelyi konfliktusok megelőzését – közölte a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 07. 17. 17:45
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Bírósága egyértelműen kimondta, hogy nem diszkriminatív a munkahelyen a szemmel látható vallási jelkép, köztünk a muszlim fejkendő viselésének betiltása. Épp ellenkezőleg: a bíróság indoklása szerint hozzájárul a vállalaton belüli, ezáltal a társadalmi konfliktusok megelőzéséhez.

A luxemburgi székhelyű bíróság által kiadott sajtóközlemény értelmében a politikai, filozófiai vagy vallási meggyőződés bármilyen látható kifejezésének a munkahelyen való viselésének tilalma igazolható azzal, hogy a munkáltatónak semlegesnek kell mutatkoznia az ügyfelekkel.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

A bíróságot két Németországban élő muszlim nő kereste meg, mert a munkahelyükön megtiltották nekik a fejkendő viselését. Mindketten a német jogrend alá tartozó vállalatoknál dolgoznak, az egyik nő egy gyógyszertár, a másik pedig egy óvoda alkalmazottja. A bíróság közleménye szerint az egyik nőt arra kérte a munkaadója, hogy vegye le a fejkendőt, mivel annak viselésével megsérti a munkahely politikai, filozófiai vagy vallási semlegességét. A nő erre nem volt hajlandó, a munkáltató ezért ideiglenesen felfüggesztette és figyelmeztetésben részesítette. A másik nő szintén megtagadta a fejkendő levételét a munkahelyén, ezért a munkáltató olyan feladatot adott neki, melynek elvégzése közben rajta maradhatott a fejkendő, majd megkérte, hogy másnap fedetlen fővel, szemmel látható vallási jelkép viselését mellőzve menjen munkába.

A nők nem értettek egyet a munkaadójukkal, ezért jogi útra terelték az ügyet, ám csalódniuk kellett, mert az eset végül az Európai Unió Bíróságához került, amely határozatában kimondta, hogy a szemmel látható vallási jelkép viselésének betiltása nem diszkriminatív és minden vallásra érvényes, nem csak a muszlimra. A bíróság hozzátette, hogy az ügyben fontos szerepet játszott az, hogy a munkáltató bebizonyította, hogy a politikai semlegesség hiánya a vállalat tevékenységi köre miatt akadályozná az üzleti tevékenységének szabadságát, illetve arra nézve negatív következményekkel járna – írja az Ouest France című francia regionális lap.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.