Bekeményített a kínai elnök + galéria

A Kínai Kommunista Párt megalapításának századik évfordulóját ünnepelték.

2021. 07. 01. 18:41
HSZI Csin-ping
Peking, 2021. július 1. Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának fõtitkára a KKP megalapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén. MTI/EPA/Hszinhua Fotó: Hszie Huan-csi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki zsarnokoskodni próbál felettünk, 1,4 milliárd kínai alkotta, acélos nagy falba ütközik! – figyelmeztetett tegnap Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke és a Kínai Kommunista Párt főtitkára, a párt megalapításának századik évfordulóján tartott beszédében. Az eseményre a kínai haditechnika javát felvonultató légi parádéval és zenés műsorral készültek, az eseményt a helyszínen több mint hetvenezren, a televízióban milliók követték. A nemzetközi médiában különös érdeklődés övezte a kínai államfő külföldnek is címzett szavait, amelyben már a helyszínválasztás, sőt a politikus viselete is üzenetet közvetíthetett.

– A Tienanmen tér a kínai XX. századi történelem fontos helyszíne, ám míg nekünk az 1989-es események jutnak róla eszünkbe, addig a kínaiaknak nem. Számukra ez csak egy a sok fontos esemény közül. Ilyen például az 1919-ben kezdődött politikai mozgalom, ami később a Kínai Kommunista Párt megalakulásához vezetett, de a népköztársaságot is itt kiáltották ki, és díszszemléket is tartanak a téren. Szóval az lett volna nagyon furcsa, ha nem itt tartották volna – magyarázta lapunk megkeresésére Salát Gergely a tér fontosságát. A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa a kínai elnök tradicionális ruházatának üzenetét értékelve pedig emlékeztetett rá, hogy a kínai politikusok alapvetően nyugati típusú öltönyben járnak, kivéve ha valamiért a kínaiságukat akarják hangsúlyozni: akkor gyakran a Mao-öltönynek is nevezett kisgalléros ruhát veszik fel.

– Az elnök beszéde kemény volt, jól illeszkedett abba a mondhatni hidegháborús kontextusba, amibe Kína került. Nem is mondhatott volna mást Hszi Csin-ping, mint hogy ellent fognak állni mindenféle külső beavatkozási kísérletnek. Újdonság így ebben nem volt, a szokásos toposzok ismétlődtek, csak kicsit keményebben – elemezte az elhangzott beszéd tartalmát a sinológus. Ami a Kínai Kommunista Párt évfordulóját illeti, a szakértő hangsúlyozta, hogy a világtörténelem egyik legsikeresebb pártjáról van szó.

– Száz éve 13 fő alapította, ma már kilencvenmillió tagja van. Nemcsak megszerezték a hatalmat a világ egyik legnagyobb lakosságú országa fölött, de 72 éve keményen a kezükben is tartják azt

– mutatott rá. Arra a kérdésre, hogy mennyire nevezhető még kommunistának az ideológiájuk, Salát Gergely úgy válaszolt, kommunizmus ez, de kínai sajátosságokkal, esetleg találóbb a kínai színezetű szocializmus. – Kína a szocializmus építésének a kezdeti szakaszában van már negyven éve, de a tekintélyelvű nacionalizmus a fő ideológiája – árnyalta a képet.

A rendszer társadalmi elfogadottságával kapcsolatban Salát Gergely hangsúlyozta azt is, hogy mivel a Kínai Kommunista Párt nem egy megszálló hatalom pártja volt – mint például Kelet-Európában történt –, így nem égett rá a nemzetietlen, hazaáruló jelző. – Ez egy nemzeti párt, így a kínaiak számára vállalható, persze nem mindenki szereti, de a nagy életszínvonal-emelkedés miatt széles körben elfogadott – magyarázta.

– A párt létszáma jelentősen nő, óriási a túljelentkezés. A párttagság segít a karrierútban, ezért tolonganak a tagságért a középosztálybeli fiatalok. De ahogy a dinasztiák jönnek-mennek, úgy egyszer ez is biztosan véget ér

– latolgatta a párt jövőjét.

Salát Gergely sinológus, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója
Fotó: Kurucz Árpád

És hogy mi a helyzet Kína távolabbi célkitűzéseivel? – A 2049-es vízió szerint ekkorra szeretnének globális nagyhatalommá válni minden területen. Ez teljesen egyértelműen kimondott cél, noha nem törekszenek olyan jellegű hegemóniára, mint amit jelenleg az Egyesült Államok képvisel – vélekedett a sinológus. Ami pedig az Egyesült Államokkal és a Nyugattal elmérgesedő viszonyt illeti, Salát Gergely rámutatott, hogy Kína ugyan sokáig eltűrte a szidalmakat,

de Hszi Csin-ping most már válaszol, és nem tűri tovább a kioktatást, hiszen Kína is van olyan sikeres, mint a nyugati országok.

– A konkrét szankciókat sem fogják válasz nélkül tűrni a továbbiakban. Ezentúl Kínát nem lehet büntetlenül szankcionálni, mert megvannak az eszközei a visszavágáshoz – figyelmeztetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.