időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

„Gyarmatosító jellegű” jogi megkülönböztetésről beszél Varsó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.15. 16:24
„Gyarmatosító jellegű” jogi megkülönböztetésről beszél Varsó

Megengedhetetlennek nevezte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön, hogy az új fegyelmi rendszert is magában foglaló igazságügyi reform miatt Lengyelországot hátrányos módon megkülönböztessék az Európai Unióban. A kormányfő az EU Bíróságának aznapi ítéletére reagált. A luxembourgi székhelyű bíróság csütörtökön az uniós joggal összeegyeztethetetlennek találta a lengyel bírákra alkalmazandó új fegyelmi rendszert. Ez az uniós testület szerint nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt Brüsszelben július 13-án
Fotó: MTI/EPA/ Reuters/Pascal Rossignol

Morawiecki a sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: nem érthet egyet azzal, hogy Lengyelországot „másképp, rosszabbul, megkülönböztető módon kezeljék” a más uniós tagállamokéhoz nagyon hasonló jogi megoldások miatt. Példaként említette a Németországban és Spanyolországban alkalmazott szabályokat. Annak kapcsán, hogy az uniós bíróság politikai jellegűnek találta, és ilyenként helytelenítette a lengyel bírák kinevezésének folyamatát, Morawiecki feltette a kérdést: vajon miképp értékelendő a németországi eljárás, melynek során „senki más, csak éppen a politikusok választják meg a bírákat”?

Az uniós testület csütörtökön a többi között kifogásolta a lengyel bírák kinevezési eljárását, vagyis azt, hogy az igazságügyi reform keretében a bírák jelöltségét véleményező igazságszolgáltatási tanács (KRS) egy részét – a bíró tagokat – a szejm képviselői választják meg, nem pedig a bírói szervezetek, mint korábban.

A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta továbbá: a KRS-re vonatkozó eljárás szinte azonos a spanyolországival, amely ellen az EU-ban senki sem emelt kifogást.

Az EU más tagállamaiban alkalmazott, a lengyelországiakhoz hasonló megoldásokra utaló érvelést fogalmazott meg rendkívüli sajtóértekezletén a lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro is. Politikai ítéletnek minősítette a luxembourgi döntést, amelyet szerinte az Európai Bizottság megrendelésére adtak ki. Hátterében „gyarmatosító jellegű jogi megkülönböztetés áll” – fogalmazott.

Uniós össztűz Lengyelországra

Deutsch Tamás: Agresszív brüsszeli birodalomépítés zajlik

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.