Haiti jövője bizonytalan az elnök meggyilkolása után

Az ország az összeomlás szélére került, szakértők szerint a külföldi beavatkozás sem zárható ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 08. 15:06
MOISE, Jovenel
Port-au-Prince, 2021. július 8. Rendõrök a nap folyamán meggyilkolt Jovenel Moise Haiti elnök rezidenciájánál Port-au-Prince-ben 2021. július 7-én. Fegyveresek reggelre virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti államfõt, a támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, õt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba. MTI/EPA/EFE/Jean Marc Herve Abelard Fotó: Jean Marc Herve Abelard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bizonytalan jövő vár a belpolitikai válsággal küzdő Haitire, miután rezidenciáján meggyilkolták Jovenel Moïse haiti elnököt

– írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

A mészárlást követően a haiti rendőrök tűzharcba keveredtek egy zsoldososztaggal, amely feltehetően meggyilkolta Jovenel Moïse elnököt, a csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek, három túszul ejtett rendőrt pedig kiszabadítottak. A hatóságok azt ígérték, hogy az összes embert felkutatják, aki részt vett Moïse szerda hajnali meggyilkolásában. A támadásban az elnök felesége, Martine Moïse is megsebesült, őt válságos állapotban szállították egy floridai kórházba.

– Folytatódik a zsoldosok elleni hajtóvadászat. Sorsuk megpecsételődött: vagy elesnek a harcban, vagy rács mögé kerülnek

– mondta Leon Charles, a haiti rendőrség vezetője.

Rendőrök a nap folyamán meggyilkolt Jovenel Moïse haiti elnök rezidenciájánál 2021. július 7-én Port-au-Prince-ben
Fotó: MTI/EPA/EFE/Jean Marc Herve Abelard

Tisztségviselők nem árulták el a már letartóztatott gyanúsítottak nevét, korát és állampolgárságát, ahogy indítékukról se tudni semmit. Annyit tudattak csak, hogy a támadást egy jól kiképzett és erősen felfegyverzett csoport hajtotta végre, akiknek tagjai spanyolul vagy angolul beszéltek.

Haiti vezetését Claude Joseph miniszterelnök vette át a rendőrség és a hadsereg segítségével, és kéthetes ostromállapotot hirdetett.

A karibi országot politikai válság sújtja, Moïsét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupcióval vádolták, illetve azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban. A meggyilkolt elnök több mint egy éve rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. Haitit az elmúlt években erőszak, szegénység és politikai instabilitás jellemezte. Nőtt az infláció, miközben gyérült az élelmiszerek és az üzemanyagok kínálata. A haiti dolgozók 60 százaléka naponta kevesebb, mint két dollárból tengődik. Csak az elmúlt hónapban több mint 14 700-an kényszerültek otthonuk elhagyására a bandaháborúk miatt. A diktatúrák és politikai csatározások jellemezte ország még mindig nem lábalt ki teljesen a 2010-es földrengés és a 2016-ban végigsöprő Matthew hurrikán pusztításából.

Az ország lakossága és a külföldön élő haiti közösség tagjai a történtek után a jövőt latolgatják. Marlene Bastien, a Miamiben élő haiti közösséget segítő egyik csoport igazgatója elmondta, hogy sokan aggódnak a Haitin élő családtagjaik sorsa miatt. Bastien szerint fontos lenne, hogy az amerikai kormány sokkal aktívabb szerepet játsszon a nemzeti párbeszédre tett kísérletek támogatásában, a szabad, tisztességes és hiteles választások érdekében. Az igazgató hozzátette: szeretné, ha a kiterjedt haiti diaszpóra is részt venne ebben.

A haiti alkotmány szerint Moïse helyét a legfelsőbb bíróság elnökének kellene átvennie, de ő a napokban elhunyt koronavírus-fertőzésben. Eközben Claude Joseph kormányfőt Ariel Henrynek kellene váltania, akit még Moïse nevezett ki miniszterelnöknek egy nappal meggyilkolása előtt. Az AP-nek nyilatkozva Henry elmondta, hogy ő a kormányfő, és rendkívülinek, zavarosnak nevezte a kialakult helyzetet. A Radio Zenith rádióadónak adott interjújában pedig aláhúzta: nincs ellentét közte és Joseph között.

– Egyedül a hirtelen meghozott döntésekkel nem értek egyet, hiszen a helyzet kicsivel több higgadtságot és érettséget követelne

– mutatott rá.

Robert Fatton, az amerikai Virginia Egyetem haiti politikával foglalkozó szakértője szerint Claude Joseph sikere azon múlhat, hogy sikerül-e létrehoznia egy nemzeti egységkormányt. „Robbanékony a helyzet” – vélekedett Robert Fatton, aki szerint a külföldi beavatkozás sem zárható ki. Claude Joseph az AP-nek azt mondta: támogatja, hogy nemzetközi vizsgálatot indítsanak Moïse meggyilkolása miatt. A politikus megjegyezte: szerinte az ígéretekkel összhangban meg kellene tartani az idei évre tervezett választásokat. Azt mondta: kész együttműködni a néhai elnök szövetségeseivel és ellenfeleivel is. „Mindent kézben tartunk” – szögezte le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.