Mark Rutte belátta kudarcát

Bocsánatot kért Mark Rutte holland kormányfő, amiért túl hamar oldotta fel a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, ami több mint tízezer új fertőzöttet eredményezett egy nap alatt. Az újra bevezetett korlátozások azonban a rendezvényeket és a fesztiválokat lehetetlenítik el, így azok pert is indíthatnak.

2021. 07. 13. 18:38
RUTTE, Mark
Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért hibáiért. Fotó: Bart Maat Forrás: MTI/EPA/ANP/Bart Maat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte Mark Rutte, hogy kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében. A holland ügyvivő kormányfő a hétfői nyilatkozatában belátta, hogy a június végén túl gyorsan feloldott koronavírus-korlátozások ügye elhibázott lépés volt. A politikus a nyilatkozatában azt mondta: – Amiről azt hittük, hogy lehetséges, kiderült, hogy nem az. A múlt hét pénteki „csúfos sajtótájékoztató” kapcsán hétfőn a hallgatóság és az újságírók elnézését kérte, utalva arra, hogy válasz nélkül hagyták az újságírók kérdéseit. Rutte szerint ő és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter az aznap meghirdetett új koronavírus-szabályokra koncentráltak, ezért nem voltak felkészülve egyéb kérdésekre.

Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért hibáiért
Fotó: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Hollandiában a pénteki szigorítások értelmében éjféltől újra bezárnak a bárok és a szórakozóhelyek a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. A rendezvények csak korlátozott létszámmal indulhatnak el – ezer fő kültéren és ötszáz fő beltéren –, csak egy napig tarthatnak, és a résztvevőknek ülve kell maradniuk. A bejelentés hírére számos fesztivál lemondta az idei évi rendezvényeit, sőt a kormány beperlését is kilátásba helyezték a megdöbbentő nyitás-zárás ügyében, amely ellehetetlenítette a vállalkozásaikat. A bárokat, szórakozóhelyeket eddig negatív PCR-teszttel – amelyek esetében komoly visszaélések történtek – vagy a teljes vakcinációt követően a kormány javaslatára akár azonnal igénybe is vehették a látogatók, a szakemberek javaslata ellenére. A holland egészségügyi miniszter az oltási program népszerűsítése mellett ezért azt is bejelentette, hogy a jövőben a teljesen beoltottaknak még meg kell várniuk azt a legalább két hetet, amíg elérik a kívánt védettségi szintet. Egy Amszterdamban élő magyar fiatal is megerősítette lapunknak, hogy

a helyiek is túl gyorsnak és korainak értékelték a június végi nyitást, valamint a maszkviselési korlátozások enyhítését, amiket az ottani járványügyi adatok egyébként nem támasztanának alá.

Hollandiában a teljesen beoltottak aránya a népesség 39 százalékát teszi ki, amely zömében az egészségügyi dolgozókból és a negyven év felettiekből áll. Az éjszakai életben aktívabb negyven év alatti korosztály körülbelül negyven százaléka kapott legalább egy koronavírus elleni vakcinát. Oltásuk csak június elején kezdődött meg. A pénteki bejelentésre azért került sor, mert szombaton több mint tízezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, körülbelül tízszer többet, mint egy héttel korábban, és december óta a legtöbbet. A kórházakban ápolt betegek száma azonban nem nőtt meg radikálisan, ennek oka, hogy az új megbetegedettek jelentős része fiatal. A helyi sajtó rámutat arra is: az egyre növekvő fertőzöttségi adatok miatt a hollandok attól tartanak, hogy a külföldi utazásaik során karanténba kell majd vonulniuk, akár annak ellenére is, hogy teljes átoltottsággal rendelkeznek.

– Mark Rutte az elmúlt tíz évben számos botrányban volt érintett. Például holland gépek lebombáztak 76 iraki civilt, hazudott a koalíciós tárgyalások során, származás alapján osztott, illetve vont meg szociális támogatásokat, rosszul kezelte a járványt és elszalasztotta a lehetőséget, hogy az AstraZeneca-vakcinát Hollandiában is gyártsák

– sorolta a liberális kormányfő bűnlajstromát Veszprémy László a Hit rádió műsorában.

A Migrációkutató Intézet kutatója rámutatott, a politikus ezekről igyekszik elterelni a figyelmet, amire jó példa lehet a magyar gyermekvédelmi törvénnyel szembeni megszólalása. Veszprémy emlékeztetett arra is, hogy noha Magyarország már bocsánatot kért a történelmi bűneiért, a holland kormányfő egy korábbi parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy „nem fog elnézést kérni Hollandia gyarmatosító múltjáért”, ami a kutató szerint beleillik a nyugati kettős mércébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.