A rendőröknek is nekimentek a német tüntetők + videó

A járványügyi intézkedések miatt hatalmas létszámban tüntettek Berlinben és Franciaország-szerte.

2021. 08. 02. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötezren vonultak utcákra Berlinben vasárnap, hogy tiltakozzanak a szövetségi kormány koronavírus-járvány lassítására hozott korlátozó intézkedései ellen. A megmozdulás szervezője a Querdenker (másként gondolkodó) mozgalom volt, amely eddig a legnagyobb számban szervezett tüntetéseket a járványügyi intézkedések ellen. A résztvevők összecsaptak a rendőrséggel, a hatóságok legalább hatszáz személyt őrizetbe vettek, noha korábban figyelmeztették a tömeget, ha nem oszlanak fel, vízágyút fognak bevetni. A német jogszabályok szerint a tiltott tüntetéseken való részvételt akár ezer eurós pénzbírsággal is büntethetik.

A koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló korlátozások ellen tüntetnek Berlinben 2021. augusztus 1-jén
Fotó: MTI/AP/dpa/Fabian Sommer

Helyi lapok értesülései szerint a tüntetők a német újságírók szövetségének (DJU) ügyvezető igazgatóját, Jörg Reichelt is megtámadták: a férfit biciklijéről lerángatták, több alkalommal megütötték és megrúgták, valamint mobiltelefonját is megpróbálták elvenni tőle. Az erőszakos támadásnak a járókelők közbelépése vetett véget, ezt követően Reichelt kórházba szállították. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben testi sértés, vagyoni kár és lopás kísérlete miatt.

– Reichel már több alkalommal kapott fenyegető üzeneteket, azonban ez nem ijesztette meg, folytatta munkáját. Számos olyan újságírót támogatott, akik szintén a tüntetésekről számoltak be

– reagált a hírekre Monique Hofmann, a DJU vezető beosztású munkatársa. Reichel tavaly óta több hasonló jellegű demonstrációról tudósított.

A Der Spiegel német hetilap úgy értesült, a tüntetés során egy negyvenkilenc éves férfi összeesett, majd a kórházba szállítást követően meghalt. A berlini ügyészség boncolást rendelt el a halál okának megállapítása érdekében. A hatóságok közölték, a férfi tizenéves fiával Rajna-vidék–Pfalz tartományból utazott a német fővárosba, hogy részt vegyen a demonstráción.

A Querdenker megmozdulásain főként a védőoltások ellenzői, a koronavírus-tagadók és az összeesküvés-elméletek hívei vesznek részt a politikai paletta jobb- és baloldaláról egyaránt, valamint a különböző szélsőjobboldali csoportok tagjai.

A több ezer fős tömeg annak ellenére vonult Berlin utcáira, hogy a hatóságok múlt héten több megmozdulást is betiltottak – beleértve a Querdenker mozgalomét is – arra hivatkozva, hogy a tömeges gyűlések veszélyeztetik a koronavírus elleni küzdelem eddig elért sikereit. A mozgalom vezetői ennek ellenére mégis megtartották a demonstrációt. Az év elején a német belügyi hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy a Querdenker egyre radikálisabbá válik, több követőjét megfigyelés alá helyezték a hatóságok. Wolfgang Schauble, a parlament elnöke vasárnap élesen bírálta a Querdenker mozgalmat, és arra biztatta az embereket, hogy ne hagyják magukat „olcsó szlogenekkel” becsapni.

Németország májusban számos járványügyi korlátozást enyhített, így például újra megnyithattak az éttermek és bárok. Ugyanakkor például a beltéri éttermekben való étkezéshez vagy a szállodai tartózkodáshoz még mindig igazolni kell, hogy a vendég teljesen be van oltva, vagy már túlesett a Covid–19 betegségen, esetleg negatív eredményű, friss koronavírustesztet tud felmutatni. Bár Németországban a szomszédos országokhoz képest továbbra is alacsony a koronavírusos megbetegedések száma, a delta-változat az elmúlt hetekben az új fertőzések számának növekedését okozta. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfő adatai szerint előző nap 1555 új beteget regisztráltak, az aktív esetek száma már 31 ezer fölött van. A július végén közzétett adatok pedig azt mutatják, a mintegy 83 milliós lakosság 52 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Sajtóértesülések szerint Németországban újabb tüntetéseket szerveznek a hétre, noha a rendőrség három esetében bejelentette, nem tarthatják meg őket. A Querdenker mozgalom támogatói szerdán terveznek ismét az utcákra vonulni Berlin központjában.

Párizsban sem csitulnak a kedélyek

Európa más országaiban is sor került hasonló, a járvány miatt korlátozások elleni tüntetésekre. Szombaton Franciaország-szerte több mint kétszázezer embert vonult fel a harmadik egymást követő hétvégén is, hogy tiltakozzanak az oltási követelmények ellen. A párizsi megmozdulás ismét a rendőrséggel vívott összecsapásba torkollott. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a tüntetők három rendőrt sebesítettek meg Párizs utcáin. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közölte, 19 tüntetőt tartóztattak le a hatóságok, tízet közülük a fővárosban. A politikus továbbá arról is beszámolt, országszerte több mint 204 ezren tüntettek, a párizsi demonstráció résztvevőit 14 250 főre becsülik. „Egy szegregált társadalmat hozunk létre és hihetetlennek tartom, hogy ezt az emberi jogok országában tesszük” – idézte a Reuters egy Párizsban tüntető, Anne néven bemutatkozó tanár szavait. A fővárosban körülbelül háromezer rendőrt vetettek be, akik elsődleges feladata az volt, hogy a tüntetőket az engedélyezett útvonalakra tereljék.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.