Afgán válság: Brüsszel ismét betelepítési kvótákat sürget

Ausztria továbbra is kitoloncol afgán állampolgárokat az uniós jog adta lehetőségeken belül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 18. 20:27
JOHANSSON, Ylva
Vilnius, 2021. augusztus 2. A litvn kormny ltal kzreadott kpen Ylva Johansson, az Eurpai Bizottsg belgyekrt felels tagja sajttjkoztatt tart Ingrida Symonite litvn miniszterelnkkel folytatott megbeszlse utn Vilniusban 2021. augusztus 2-n. MTI/EPA/Litvn kormny/Laima Penek Fotó: Laima Penek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-tagállamoknak növelniük kellene betelepítési kvótájukat. Az instabil afganisztáni helyzet valószínűleg a migrációs nyomás növekedéséhez vezet, ezért minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnünk – írta Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után kiadott sajtóközleményében.

A biztos hangsúlyozta: nem szabad megvárni, amíg a menekültek megérkeznek az Európai Unió külső határaihoz, meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek által működtetett nem biztonságos és ellenőrizetlen útvonalakon keresztül elinduljanak Európa felé. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvetlen veszélyben lévő embereket – az afgán újságírókat, a civil szervezetek dolgozóit, különösen a nőket – nem lehet sorsukra hagyni. – Támogatnunk kell a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket a nemzetközi szervezetekkel, és segítenünk kell nekik visszatérni otthonaikba, amint a körülmények lehetővé teszik ezt – húzta alá.  

Johansson felszólította az uniós tagállamokat, hogy növeljék betelepítési kvótájukat és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget azoknak, akik nemzetközi védelemre szorulnak, különös tekintettel a nőkre és a fiatal lányokra. – Ez tükrözné az új migrációs és menekültügyi paktumban meghatározott átfogó és kiegyensúlyozott migrációs megközelítésünket – tette hozzá. A biztos rámutatott arra is, hogy afgán állampolgárok jelentős része már az elmúlt években a szomszédos országokba menekült, ezért a befogadó közösségek segítésére az EU 250 millió euró összegű támogatást nyújtott. A támogatást a helyzet alakulásával párhuzamosan fokoznunk kell – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság statisztikái szerint Afganisztánban több mint hárommillióan kényszerültek lakhelyük elhagyására az elmúlt két esztendőben. Legtöbben a vidéki területekről menekültek a fővárosba, Kabulba, nyolcvan százalékuk nő és gyermek.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a magyar állam nemcsak hazánk állampolgárain, hanem a magyaroknak segítséget nyújtó afgánokon – például tolmácsokon –, valamint családjukon is segíteni akar, de

a magyar kormány elzárkózik mindenféle elosztási mechanizmustól. 

– Ausztria továbbra is kitoloncol afgán állampolgárokat az uniós jog adta lehetőségeken belül – jelentette ki szerdán Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Bécsben. Ausztria azt javasolja, hogy az Afganisztánnal szomszédos országokban hozzanak létre a kitoloncoltakat befogadó központokat. Az osztrák belügyminiszter kiemelte, hogy Ausztriában él jelenleg az EU második legnagyobb – 44 ezres – afgán közössége. További terhelést nem bír el az ország – figyelmeztetett Nehammer. Szerinte az EU-ban világos egyetértés van abban, hogy a 2015-ös menekültválság semmiképpen nem ismétlődhet meg, és ennek elkerülésére összehangolt és határozott fellépés szükséges.

Borítókép: Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja
MTI/EPA/Litván kormány/Laima Penek

Ne ismétlődjön meg a migrációs válság! A németek csaknem kétharmada tart attól, hogy az afganisztáni tálib hatalomátvétel miatt ismét olyan menekültügyi helyzet alakul ki Németországban, mint 2015-ben – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés. Az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt adatok szerint a válaszadók 62,9 százaléka egyetért azzal az állítással, miszerint „aggódom, hogy az afganisztáni helyzet miatt Németországban olyan menekülthelyzet alakulhat ki, mint 2015-ben”. A válaszadók 30 százalékának nincs ilyen aggodalma, 7,1 százalék bizonytalan. Abban az évben évtizedes csúcsra, 890 ezerre emelkedett a menedékjogi kérelmek száma, és a menedékkérők ellenőrizetlen beáramlása belpolitikai válságot okozott. Angela Merkel kancellár egy keddi berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a szélsőséges iszlamista tálibok miatt Afganisztánból elmenekülő embereknek a szomszédos országokban kell menedéket nyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.