Az amerikai veteránok csalódottan figyelik Afganisztán összeomlását

Az amerikai veteránok jelentős többsége támogatja az afganisztáni kivonulást. Még akkor is, ha sokukban olyan kérdések merültek most fel, mint hogy volt-e értelme a harcoknak, mit hagynak hátra, vagy távozva minden olyan lesz ott, mint húsz éve?

2021. 08. 17. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A barátaink odavesztek, de mégis mi értelme volt?” – tette fel a kérdést Matthew Gibbs, aki katonai felderítőként szolgált Afganisztánban 2012-ben. „Régóta esedékes már a csapatok kivonása. Közel egy évtizede szolgáltam Afganisztánban és maga a háború is annyi idős volt már akkor. Örülök, hogy a döntéshozók végre véget vetnek annak, hogy amerikai katonák öljenek és meghaljanak, mert okot már nehezen látok rá. 

 

A háború megindítására jó indokunk volt, de menet közben senki sem merte kimondani, hogy: itt nem győzhetünk

– folytatta az amerikai veterán. Gondolatait úgy zárta: „Mindenki továbblépett, csak mi maradtunk ott, apró fogaskerekek egy gépezetben, amely semmi változást nem hozott.”

 

Egyetértett vele Nivardo Gonzalez tengerészgyalogos is, aki 2011-ben és 2013-ban szolgált Afganisztánban. 

 

Azt hittem, hogy miután hazajövök, a harcok befejeződnek, de valójában csak akkor kezdődtek el

– nyilatkozta a Reutersnek adott interjúban. „Kint tovább folynak majd a terrorcselekmények, mi pedig idehaza küzdünk meg a mentális egészségünkért” – kesergett.
 

„El kell jönnünk onnan, ez nem is lehet kérdés” – erősítette meg ezt a véleményt Maryse JP King, az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese. „Az afgánoknak kell felelősséggel lenniük országukért, amit mi nem szerethetünk jobban, mint ők maguk” – folytatta. „Noha a kivonulás során figyelnünk kell arra, hogy ha újra megtámadnak minket, akkor válaszolni tudjunk, illetve nem feledhetjük Irak esetét sem, ahonnan a távozást követően az Iszlám Állam egészen Szíriáig terjeszkedett, ezzel hatalmas káoszt okozva. Félek, hogy Afganisztán esetében is hasonlót látunk majd” – aggodalmaskodott még július közepén készített interjú során.

Felmérések szerint, az Irakból és Afganisztánból hazatérő amerikai katonák harminc százaléka szorul mentális kezelésre, amely hozzávetőleg 730 ezer nőt és férfit jelent. 

Azonban, a hazatérő veteránok kevesebb, mint fele kap valóban segítséget, így körülbelül húsz veterán lesz öngyilkos naponta a Veteránügyi Hivataljelentése szerint. A megkérdezett amerikai veteránokat – azontúl, hogy büszkén szolgálták az országukat – gyakran aggasztották még azok a kérdések, hogy:

  • Vajon megérte az a húsz év, és lesz bármilyen eredménye?
  • Esetleg még a gyermekeik is ezt a háborút vívják majd?
  • Milyen országot hagynak hátra az afgánoknak?
  • Amint távoznak, újra minden a régi lesz?
     

Joe Biden amerikai elnök tavaszi döntése után, amelynek értelmében kivonulnak Afganisztánból, a YouGov közvélemény-kutató felmérést készített. 

Eszerint, a veteránok 68 százaléka (a közvélemény 66 százaléka) támogatta az afganisztáni háború lezárását, míg 19 százalék ellenezte azt. 

A veteránok 65 százaléka szerint továbbá (a közvélemény 62 százaléka szerint) szeptemberig Irakból is ki kellene vonulnia az Egyesült Államoknak. 

 

Borítókép: Hiába áldozták életüket több ezren? Forrás: Facebook/Veteran Affairs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.