Lengyelország lezárja az Európai Bizottsággal zajló vitáját

Megszüntetik az igazságszolgáltatás reformja részeként létrehozott, Brüsszel által bírált fegyelmi kamarát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 07. 14:07
Jaroslaw Kaczynski seen speaking during the Law and Justice
UNIVERSITY OF TECHNOLOGY, GDANSK, POMERANIA, POLAND - 2019/03/30: Jaroslaw Kaczynski seen speaking during the Law and Justice (Prawo i Sprawiedliwosc) convention. (Photo by Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) Fotó: LightRocket via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja részeként létrehozott fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, ily módon tárgytalanná válik az Európai Bizottsággal zajló vita – jelentette be Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke. A PAP hírügynökségnek adott, szombaton közzétett interjúban mindazonáltal kitartott amellett, hogy az Európai Unió Bíróságának a kamara ügyében hozott ítélete túllép az uniós szerződések kompetenciáján, és kiterjeszti az uniós bíróságok hatáskörét.

 

Az Európai Bíróság július közepén kihirdetett ítéletében úgy foglalt állást, hogy a lengyel igazságszolgáltatás reformja részeként a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal és nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit. Az uniós bíróság augusztus 16-ig adott határidőt a kamara megszüntetésére, ellenkező esetben súlyos pénzbírságot helyezett kilátásba.
 

– Megszüntetjük a fegyelmi kamarát abban a formában, amelyben ma létezik, és ily módon tárgytalanná válik a vita – szögezte le a PiS elnöke. Bejelentette, hogy a kamarára vonatkozó első javaslatok szeptemberben várhatók. A kamarát nem fogják teljesen felszámolni, csak más formában fog működni a jövőben, egy egészen más szerv lesz – hangsúlyozta Kaczyński. – Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait. A törvény előtt mindenki egyenlő, kevés olyan ország létezik, ahol a bírák mentelmi jogot élveznek, jó lenne, ha ezt Lengyelországban is eltörölnék – jelentette ki a PiS elnöke.

 

Az előzmények. Július közepén meghozott ítéletében a nemzeti jog elsőbbsége mellett foglalt állást a lengyel alkotmánybíróság az európai uniós joggal szemben. A döntés annak kapcsán született, hogy az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, majd – miután megállapította, hogy Varsó nem vette figyelembe Brüsszel ajánlásait –, az Európai Bíróság elé vitte a a lengyel bírákat érintő ügyet. A varsói parlament tavaly januárban fogadta el azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében meg lehet büntetni azokat a bírókat, akik politikai tevékenységet végeznek, illetve nyilvánosan bírálatot fogalmaznak meg bírótársaik kinevezése miatt. A lépést a kormány indoklása szerint az tette szükségessé, hogy a legfelsőbb bíróság munkaügyi kamarája kétségbe vonta ugyanazon intézmény másik testülete, az új fegyelmi kamara létjogosultságát. A munkaügyi kamara szerint ugyanis a fegyelmi kamara tagjai nem függetlenek a kormánytól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.