Százakat hagynak hátra Afganisztánban a britek

Fejvesztve menekültek a nagykövetségről. Közben a külügyminiszter Krétán nyaralt.

2021. 08. 28. 16:32
null
London, 2021. augusztus 23. A brit hadseregnek Afganisztnban dolgoz tolmcsok tntetnek Londonban 2021. augusztus 23-n. A tntetk a csaldtagjaik biztonsgos kimenektsrt demonstrlnak az iszlamista tlibok uralma al kerlt orszgbl. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga Fotó: Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivizsgáljuk, a dolgok mélyére ásunk! – ígérte Ben Wallace brit védelmi miniszter, miután kiderült, hogy a kiürített brit kabuli nagykövetségen érzékeny információkat, a diplomáciai képviseletnek dolgozó afgánok adatait hagyták hátra. A fiaskóra a The Times újságírója, Anthony Loyd derített fényt, 

amikor a tálibok kezére került épület padlóján olyan dokumentumokat talált, amelyek a britek alkalmazásában álló afgánok és családtagjaik neveit, címeit, elérhetőségeit, továbbá tolmácsnak jelentkezők önéletrajzait tartalmazták. 

Az újságíró több telefonszámot felhívott, hogy megbizonyosodjon az adatok hitelességéről, ebből kiderült, hogy néhányan már elhagyták az országot, mások akkor kimenekítésre vártak, két embert nem tudott elérni.

A mulasztás azért is veszélyes, mert ha a dokumentum  tálibok kezébe került volna, a rajta szereplők élete is veszélybe kerül volna.

Másrészt felmerül az a kérdés, hogy mást is hátrahagyhattak-e?

A brit külügyminisztérium sietett azzal védekezni, hogy minden tőlük telhető erőfeszítést megtettek az érzékeny információk megsemmisítésére. Láthatóan arra azonban nem voltak felkészülve, hogy ilyen sietve kell távozniuk.

Márpedig akik Afganisztánban ragadtak, azoknak lassan bezáródnak az ajtók: szombaton a brit evakuálás is véget ér. Az elmúlt napokban a britek is több mint 14 ezer embert menekítettek ki az országból, köztük nyolcezer afgánt. 

Becslések szerint azonban 800-1000 afgánt, és 100-150 britet így is hátra kellett hagyniuk, többségüket azért, mert nem tudtak biztonságban eljutni a kabuli repülőtérig.

Ők még abban bízhatnak, hogy később más járatokra felférnek.

Brit katonák indulnak Afganisztánba. Az avakuálás szombaton véget ér. Fotó: Mrs Sharron Flyod

Attól tartunk, hogy a tálibok minden házat átkutatnak, olyanokat keresve, akiknek külföldi útlevelük van. Életveszélyben vagyok. Remélem, a külügyminisztérium hamarosan felveszi velem a kapcsolatot

– nyilatkozta a The Guardiannak egy brit férfi Kabulból. Mások is reménytelenségről, teljes káoszról, szervezetlenségről számoltak be.

Dominic Raab brit külügyminszter már így is a támadások kereszttüzében állt, 

mert augusztus közepén, miközben a tálibok már körülzárták Kabult, ő Krétán nyaralt. 

A tárcavezető ugyancsak azzal védekezett, hogy az egész világot meglepte az afgán főváros gyors elesése. Tagadta azokat a vádakat, hogy a parton napozott és a tengerben fürdőzött volna, állítása szerint szállásáról látta el munkáját. Annyit ugyanakkor elismert, hogy utólagosan már látja, jobb lett volna korábban hazatérni. Az eset után az ellenzék Dominic Raab lemondását követelte, azonban Boris Johnson miniszterelnök közölte, teljes a bizalma külügyminiszterében.

Borítókép: A briteknek dolgozó afgán tolmácsok tüntetnek Londonban MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.