Feltámadni látszik a francia jobboldal

A bevándorlás megállításának és a zsidó-keresztény civilizációs örökség védelmének ígéretével próbál újjászületni a francia jobboldal fél évvel az elnökválasztás előtt. Már csak az a kérdés, hogy a jobbközép Republikánus Párt kit küld majd harcba Emmanuel Macron és a jelenlegi államfő legesélyesebb kihívójának tartott Marine Le Pennel szemben: a párt előválasztásán való indulási szándékát múlt héten hivatalosan is bejelentő Eric Ciottival ugyanis immár ötre emelkedett a jobboldal elnökjelöltje címért versengő politikusok száma.

2021. 09. 02. 6:04
Forrás: C. PLATIAU/REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Franciaország maradjon Franciaország! – így foglalta össze legfőbb üzenetét Eric Ciotti, a jobbközép Köztársaságiak politikusa, aki múlt héten jelentette be, hogy hivatalosan is ringbe száll az államfői székért folytatott küzdelemben. A Franciaország délkeleti csücskében található, nizzai székhelyű Alpes-Maritimes régió képviselőjének kampánya saját elmondása szerint három pillérre, a szabadságra, a tekintélyre és az identitásra fog épülni, az eddigi megnyilatkozásaiból azonban egyértelműen arra lehet következtetni, hogy Ciotti a francia identitás konzerválására helyezi a hangsúlyt. A politikus ugyanis egyebek mellett azzal kívánja felhívni magára a választók figyelmét, 

hogy az alkotmány szövegébe foglalná az európaisággal és a francia identitással kéz a kézben járó zsidó-keresztény civilizációs örökséget. 

Ciotti márpedig ezzel több évtizedes tabuk megdöntésére tesz kísérletet, Franciaországban ugyanis a világi és az egyházi igazgatás elválasztását életbe léptető 1905-ös törvény kimondja, hogy a francia államnak kötelessége semlegesen viszonyulnia a vallásos kérdésekhez: 

ennek értelmében a Francia Köztársaság nem ismer el és pénzzel semmilyen szinten nem támogat egyetlen felekezetet sem.

Ciotti egyébként azért nyerheti el sokak szimpátiáját, mer a Republikánus Párt hiányosságairól is nyíltan beszél: a FranceInfo nevű rádiócsatornának adott interjújában például a minap arról beszélt, hogy ma a Republikánus Pártnak nincs egy természetes vezetője, ami egyrészt nagy baj, másrészt pedig 1958 óta példátlan helyzetet teremt. Az 55 éves politikus éppen ezért nagyon támogatja a párton belüli előválasztást, ennek esetleges megrendezéséről, illetve a feltételekről azonban majd csak a szeptember 25-i kongresszusán kíván határozni a jobbközép párt. A republikánusok többsége mindazonáltal úgy véli, hogy amennyiben a következő néhány hétben egyik jelölt sem emelkedik ki a többiek közül, akkor mindenképp szükséges levezényelni az előválasztást:

 erre várhatóan november végén kerülne sor.

Ciotti a bevándorlás kérdésében is rendkívül sarkos álláspontot képvisel; sokak szerint e tekintetben legalább olyan szigorú, mint az Emmanuel Macron legesélyesebb kihívójaként számon tartott Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke. Ciotti ugyanis megválasztása esetén népszavazást ígér a bevándorlás kérdéséről, megszüntetné a Franciaországban eddig bevett gyakorlatnak számító családegyesítést, és több évre szóló bevándorlási moratóriumot hirdetne. Utóbbi egyébként az Európai Unió korábbi brexitügyi főtárgyalójának, a jobboldal előválasztásán szintén indulni szándékozó Michel Barniernek is szerepel az ígéretei között. Elemzők szerint a jelölteknek a bevándorlásra reflektáló keményebbnél keményebb javaslatai egyértelmű indikátorai annak, hogy megértették: 

csak ezzel lehet kifogni a szelet Marine Le Pen vitorlájából.

Barnier és Ciotti mellett ringbe szállna még az elnökjelöltségért az egykori Fillon-kormány minisztere, Jacques Chirac korábbi elnök politikai tanácsadója, Valérie Pécresse és Philippe Juvin, a párizsi Georges Pompidou kórház sürgősségi osztályának a vezetője, a Párizs melletti La Garenne-Colombes település polgármestere.

 Az ötödik, a francia sajtó által legkomolyabbnak tartott jobboldali elnökjelölt Xavier Bertrand, az észak-franciaországi Hauts-de-France régió elnöke, ő azonban előre jelezte, hogy nem kíván részt venni egy esetleges előválasztáson, így még az is lehet, hogy a jobboldalnak két jelöltje is indul a jövőre esedékes elnökválasztáson.

Borítókép: Eric Ciotti is megmérettetné magát Emmanuel Macronnal és Marine Le Pennel Forrás: C. PLATIAU/REUTERS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.