Kormányzásra készül a radikális baloldal Németországban

Németország parlamenti választása előtt kevesebb mint két héttel egyre valószínűtlenebb, hogy folytatódik a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2013-ban megkezdett közös kormányázása. A kereszténydemokraták azon félelme viszont beigazolódhat, hogy az SPD megelőzi őket, és a radikális baloldali Die Linkével lép koalícióra.

2021. 09. 14. 7:05
Election campaign posters for the upcoming European Parliament elections
Plakátcsendélet Berlinben Fotó: HAYOUNG JEON Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Die Linke készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson egy progresszív balközép kormánykoalícióról Németország parlamenti választása után 

– jelentette ki Martin Schirdewan, a Baloldal nevű európai parlamenti képviselőcsoport társelnöke. A Die Linke politikusának nyilatkozata ugyan meghökkentő, ugyanakkor nem alaptalan, hiszen a választási szakértők többsége szerint jelenleg leginkább arra van esély, hogy hárompárti koalíció alakul Németországban a szociáldemokraták, a Zöldek és a Die Linke között. Az INSA közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint ugyanis a szociáldemokraták jócskán megelőzték a kereszténydemokratákat: az SPD 26, a CDU/CSU-pártszövetség pedig mindössze 20 százalékon állt. A harmadik befutó továbbra is a zöld párt 15 százalékkal.

Olaf Scholz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje szintén nem zárta ki annak lehetőségét, hogy győzelem esetén az SPD a Die Linkével lépjen kormánykoalícióra. 

Az ország jelenlegi pénzügyminisztere véleményének a német kancellárjelöltek vasárnap megtartott második televíziós vitáján adott hangot, miután Armin Laschet, a CDU/CSU-pártszövetség kancellárjelöltje élesen bírálta az SPD politikusát, hogy a radikális baloldallal is képes lenne szövetkezni. Olaf Scholz azonban azt is egyértelművé tette, hogy az SPD, a Die Linke és a Zöldek politikai irányelvei között jelentős különbségek vannak, így a hárompárti koalíciós tárgyalások akár több hónapig is eltarthatnak – ez pedig egyben azt is jelentené, hogy Angela Merkel német kancellár egy ideig még pozíciójában maradhatna tizenhat évnyi kormányzása után.

– A Die Linke sohasem fogja elkötelezni magát a NATO mellett 

– hangsúlyozta Armin Laschet a televíziós vitában. A kereszténydemokrata politikus kijelentése azon alapul, hogy a Die Linke nyíltan hangoztatja véleményét, miszerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete nem más, mint egy hidegháborús relikvia. A párt nézete így szöges ellentétben áll a szociáldemokratákéval, akik tiszteletben tartják Németország elköteleződését a katonai szövetség mellett. A radikális baloldali párt a NATO-t egy olyan kollektív szervezettel helyettesítené, amelynek Oroszország is a része – ez az elképzelésük pedig a Zöldek irányelveivel lenne összeférhetetlen. A radikális baloldal továbbá kőkemény bírálója az Európai Uniónak is, így ebben a kérdésben sem találná meg könnyen a közös nevezőt a másik két német párttal. 

Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt, Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a CDU/CSU-pártszövetség kancellárjelöltje  a második televíziós vitájukon.  Fotó: MTI/AP/DPA /Michael Kappeler

A Die Linke retorikája onnan ered, hogy a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) szocialista állampártjának utódszervezetéből és nyugati szélsőbaloldali tömörülések összeolvadásával jött létre. A párt a mai napig Németország keleti felében élvez nagyobb támogatottságot, Türingia tartományban a legerősebb kormánypárt, a nyugati tartományok közül pedig Berlinben és Brémában kisebbik koalíciós partnerei a szociáldemokratáknak és a Zöldeknek.

Ugyan a radikális pártok közül az Alternatíva Németországnak (AfD) országos támogatottsága nagyobb, mint a Die Linkének – előbbi 11, utóbbi hatszázalékos eredményt ért el a legutóbbi INSA-felmérésen –, a jobboldali párttal nemcsak a CDU/CSU-pártszövetség, hanem egyik nagyobb párt sem alakítana koalíciót. Az AfD a 2015-ös migrációs válság során azzal tudott támogatókat szerezni, hogy teljes mértékben elutasította a bevándorlást. A többi párt már ezzel sem értett egyet, 2017-től azonban még inkább elhatárolódtak az AfD-től, amely új vezetői miatt még jobban a politikai szélre sodródott. Németország parlamenti választása után előfordulhat viszont az is, hogy a szociáldemokraták a baloldaliak helyett a liberálisokat (FDP) választják, és így létrejön az úgynevezett jelzőlámpa-szövetség az SPD, az FDP és a Zöldek részvételével.

Tarolt Olaf Scholz

A német kancellárjelöltek második televíziós vitáján – az elsőhöz hasonlóan – szintén a szociáldemokrata jelölt szerepelt a legjobban a vasárnap este sugárzott műsor után közölt első felmérés szerint. A nézők 41 százaléka szerint Olaf Scholz volt a leginkább meggyőző a két német országos közszolgálati televízióban (ARD, ZDF) egyszerre sugárzott vitán. Az SPD politikusát Armin Laschet követi, jelentősen leszakadva, 27 százalékkal – mutatta ki az Infratest-dimap közvélemény-kutató társaság. A harmadik, utolsó helyen Annalena Baerbock, a Zöldek jelöltje áll 25 százalékkal. A műsor többnyire belpolitikai vonatkozású kérdésekről, egyebek mellett a lakhatás, a nyugdíjak és az egészségügyi ellátórendszer ügyeiről, valamint a koronavírus-járvány és a klímaváltozás németországi összefüggéseiről szólt. A vita a német belpolitikában megszokott mérsékelt hangnemhez képest harcias volt, a műsor jelentős része Armin Laschet Olaf Scholz ellen indított támadásaiból és a szociáldemokrata kancellárjelölt visszavágásaiból állt. (MTI)

Borítókép: A Die Linke és a Zöldek kampányplakátja egymás mellett Németországban. Fotó: EPA/HAYOUNG JEON

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.