Kurz kitiltaná a beoltatlanokat a síparadicsomokból

Perek sora veszi kezdetét az osztrák állam ellen a járvány első hulláma idején elkövetett hibákért.

Magyar Nemzet
Forrás: exxpress.at, Euronews, AFP2021. 09. 18. 15:15
null
Ischgl, a a világszerte ismert síközpont a koronavírus-járvány egyik gócpontja Fotó: Daniel Kopatsch Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a járványhelyzet tovább romlik, csak a koronavírus ellen beoltottak utazhatnak idén az osztrák síparadicsomokba

– figyelmeztetett Sebastian Kurz osztrák kancellár a Funke Mediengruppe német kiadóvállalatnak adott interjúban. A politikus hangsúlyozta, hogy Ausztriában a 12 éven felüliek hetven százalékát beoltották már (a teljes lakosság hatvan százalékát – a szerk.), így nem kell tartani attól, hogy a síparadicsomok koronavírus-gócpontokká válnak. Kurz hozzátette, a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok amúgy is biztosítják, hogy nyugodtabban üdülhessenek a turisták, hiszen a szállodák és éttermek szolgáltatásait csak a beoltottak, a negatív PCR-teszttel rendelkezők és a koronavírus-fertőzésen átesettek vehetik igénybe.

Mint arról nemrég beszámoltunk, Ausztriában nemrég új korlátozó intézkedéseket jelentettek be. Ezek értelmében a beoltatlanokat még negatív PCR-teszt felmutatása esetén is kitilthatják az éttermekből és a kávézókból, ha eléri a 25 százalékot a kórházak intenzív osztályainak telítettsége. A 8,9 millió lakosú Ausztriában a nyári hónapok után ismét emelkedik a naponta újonnan igazolt fertőzöttek száma, tegnap több mint 2300 fertőzöttet regisztráltak, tizenketten haltak bele a kórba.

A síparadicsomok helyzete azért is kényes kérdés a kormánynak, mert pénteken vette kezdetét az első per, amelyben a felperesek kártérítést követelnek az osztrák államtól, amiért későn intézkedtek a tiroli síparadicsom, Ischgl környékén kialakult koronavírus-gócpont miatt a járvány korai szakaszában, 2020 márciusában. Mindez elkerülhető fertőzésekhez és halálesetekhez vezetett.

Negyvenöt országból több mint hatezren állítják, hogy az Ischglben kialakult góc következtében fertőződtek meg koronavírussal, és öt százalékuk szenved most is a koronavírus mellékhatásaitól; ők fejfájással, alvási zavarokkal, légszomjjal küszködnek.

Összesen harmincketten vesztették életüket az akkori események következtében.

Az első súlyos mulasztás az volt, hogy a helyi tisztviselők legalább 48 órán át – két teljes napig – nem tettek semmit

– állítja a felperes Schopf család ügyvédje. – Azt hiszem, az áldozatok legfőképpen azt várják, hogy az osztrák állam vállalja végre a felelősséget. De erre egyelőre semmi nem utal – tette hozzá. A síparadicsomban fertőződött meg a 72 éves újságíró, Hannes Schopf, aki aztán bele is halt a betegségbe. Özvegye és fia ezért most százezer euró (35 millió forint) kártérítést követel az államtól. A mostani eljárást tizennégy hasonló kártérítési kereset követi hamarosan.

Egy tavaly októberben végzett független szakértői vizsgálat megállapította: a hatóságok túl későn reagáltak és súlyos hibákat követtek el. Nem reagáltak például Izland azon figyelmeztetésére, hogy az Ischglből hazatérő állampolgáraik között sok volt a fertőzött, de arra sem, hogy egy étterem alkalmazottja is elkapta a koronavírust. A Schopf család ügyvédje azzal is megvádolta az osztrák hatóságokat, hogy Ischgl karantén alá helyezését és az emberek evakuációját kaotikus módon hajtották végre, a zsúfolt buszokon emberek sokasága tüsszögött és köhögött.

 

Borítókép: Az ausztriai Tirol tartományban lévő Ischgl település látképe 2019. január 15-én
Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.