Többezer ikonikus könyvet és képregényt semmisítettek meg Kanadában

Az iskolatanács úgy ítélte meg, hogy negatív sztereotípiákat terjesztenek az őslakosokról.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 09. 08. 17:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötezer könyvet és képregényt kidobtak, eltemettek és elégettek, mert az iskolatanács úgy ítélte meg, hogy negatív sztereotípiákat terjeszt az őslakosokról. A lépéssel kívánják eltemetni a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait. A selejtezés egyik fő támogatója Suzy Kies őslakosokkal foglalkozó kutató, aki 2016 óta a Kanadai Liberális Párt őslakosokkal foglalkozó bizottságának társelnöke. A hölgy felmenői között állítólag vannak őslakosok, ám egy kanadai portál ezt cáfolta – írja a V4NA.

Nagyszabású irodalmi tisztogatást hajtottak végre Kanadában az Ontario tartomány délnyugati részének egyes francia nyelvű iskoláiban. A mintegy harminc intézményt magában foglaló Providence katolikus iskolatanács könyvtárában csaknem ötezer gyerekkönyvet semmisítettek meg, mindezt az őslakosokkal való megbékélés érdekében, számol be a történtekről a Radio Canada.

Az eset még 2019-ben történt, de csak most került nyilvánosságra. A Radio Canada értesülései szerint két évvel ezelőtt nagyszabású ünnepséget rendeztek az iskola tanulóinak, ahol oktatási célzattal mintegy harminc könyvet égettek el, majd a hamut eltemették, a gödörbe pedig fát ültettek.

A diákoknak videót is készítettek, elmagyarázva a folyamat lényegét, mely szerint eltemetik a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait abban a reményben, hogy egy befogadó országban fognak felnőni, ahol mindenki jólétben és biztonságban élhet. Hasonló szertartásokat szerettek volna tartani minden iskolában, de a koronavírus járvány miatt ezekre nem került sor. A cikkből az is kiderül, hogy a szervezők eredeti elképzelése az volt, hogy az összes nem kívánatos könyvet elégetik, ám ezt az ötletet elvetették, mert attól tartottak, hogy túl nagy lesz a felháborodás a szülők és a tanárok részéről. Az iskolatanács szóvivője, Lyne Cossette elmondása alapján ezeket a könyveket újrahasznosították. Hozzátette: elavult és nem megfelelő tartalmú könyveket selejteztek le az iskolák könyvtáraiból.

A Radio Canada megszerezte a kiselejtezett könyvek listáját. A 165 oldalas dokumentum részletezi a művek címét és a megsemmisítés okát is. A listán könyvek, képregények és enciklopédiák egyaránt szerepelnek. A kiselejtezett könyvekről egy bizottság döntött, mely az iskolatanács tagjaiból és őslakosokból állt. Szám szerint 155 különböző művet selejtezett le a bizottság, 152 könyvet jóváhagytak, 193 mű értékelése még jelenleg is tart. Összesen 4716 könyvet távolítottak el az iskolatanácshoz tartozó könyvtárakból harminc iskolában, ami azt jelenti, hogy iskolánként átlagosan 157 könyvet selejteztek le.

A selejtezés egyik fő támogatója Suzy Kies őslakosokkal foglalkozó kutató, aki szerint erre azért volt szükség, mert a szóban forgó gyerekkönyvek megbízhatatlannak, lustának, részegesnek és ostobának állítják be a kanadai őslakosokat. A kutató úgy véli, ha ezek az őslakosokra nézve káros és negatív sztereotípiák rögzülnek a könyveket olvasó fiatalok fejében, akkor azoktól igen nehéz megszabadulni.

A mozgalom ötletgazdája, Suzy Kies, aki magát független kutatóként aposztrofálja, 2016 óta a Kanadai Liberális Párt őslakosokkal foglalkozó bizottságának társelnöke. Justin Trudeau miniszterelnök pártjának honlapján található információ szerint abenaki és Montagnais (Kanada keleti őslakos népe) származású őslakos. A Radio Canada egy másik cikkében azonban arról ír, hogy utánajártak Suzy Kies származásának és hét generációra visszamenően sem találtak kanadai őslakost a felmenői között. Megkeresték Suzy Kiest ezzel kapcsolatban, de a 61 éves kutatónő sem a telefonhívásokra, sem az e-mailekre nem válaszolt. A Kanadai Liberális Párt csak annyit közölt, Suzy Kies nem regisztrált bennszülöttnek tekinti magát.

A Providence iskolatanács tájékoztatása szerint a szóban forgó bizottsággal rendszeresen egyeztet maga a kormányfő, Justin Trudeau. Suzy Kies elmondása szerint más, Ontarióban lévő iskolai tanácsokkal is együttműködik, akik az általa elindított projekt mintáját szeretnék követni.

A Ledevoir.com értesülései szerint a kanadai miniszterelnök is reagált a könyvégetésre, Justin Trudeau elmondása alapján nem ért egyet a könyvek ily módon történő megsemmisítésével, ám személy szerint úgy gondolja, hogy nem tisztje megmondani az őslakosoknak, miként érezzék magukat vagy hogyan cselekedjenek a megbékélés előre mozdítása érdekében.

A betiltott könyvek között van a világhírű belga szerző, Hervé egyik legnépszerűbb képregénye, az 1932-ben megjelent Tintin Amerikában című kötet, amelyben a főhős egy indiánra azt mondja, hogy rézbőrű. Az iskolatanács véleménye szerint a képregény nyelvezete nem megfelelő és a kanadai őslakosokat negatív színben tünteti fel és helytelenül ábrázolja a rajzokon.

Forrás: V4NA

A franciák híres képregényhőse, Asterix is áldozatul esett a cenzúrának. Az Asterix Amerikában című képregényt ugyanis szintén eltávolította a bizottság a könyvtárak polcairól, mert szerintük a történetben szereplő indián lány mély dekoltázsa és miniszoknyája túlságosan szexuális tartalmú.

A Radio Canada úgy tudja, egyik szerzőt sem értesítették arról, hogy a művét betiltotta a bizottság. Sylvie Brien, a The Indian College Affair című regény írója döbbenten áll a történtek előtt, elmondása szerint a bizottság még csak meg sem indokolta, hogy mi volt a cenzúra oka. Az 1920-ban játszódó regény kitalált helyszínen játszódik, fiktív szereplőkkel és arról szól, hogy egy tizenéves lány megvéd egy őslakos férfit, akit jogtalanul vádolnak azzal, hogy tüzet okozott. Az írónő elmondása szerint semmiféle előítélet nem szerepel a műben, amit alátámaszt a Libraries and Archives Canada véleménye is, akik szerint a szerző hiteles képet festett a kanadai bentlakásos iskolákról.

Borítókép: V4NA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.