Berlinben megállapodtak a koalíciós tárgyalások megkezdéséről

Az SPD, a Zöldek és az FDP életképes kormányt szeretne alakítani. Jövő héten kezdődnek a tárgyalások.

2021. 10. 15. 15:56
SCHOLZ, Olaf; BAERBOCK, Annalena; LINDNER, Christian
Berlin, 2021. oktber 15. Olaf Scholz nmet pnzgyminiszter s a szeptember vgi szvetsgi parlamenti vlasztson gyztes Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) kancellrjelltje (k), Annalena Baerbock, a nmet Zldek trselnke (j) s Christian Lindner, a nmet Szabaddemokrata Prt, az FDP elnke kzs sajttjkoztatt tart a kormnyalakts lehetsgeinek feltrst szolgl megbeszls utn Berlinben 2021. oktber 15-n. A szeptember 26-i nmet szvetsgi parlamenti vlasztsokat a Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) nyerte a Keresztnydemokrata Uni (CDU) s a Keresztnyszocilis Uni (CSU) szvetsge s a Zldek eltt. MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld Fotó: Kay Nietfeld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meggyőződésünk, hogy ambiciózus és életképes koalíciós megállapodást köthetünk – közölték pénteken a németországi parlamenti választások után előzetes megbeszéléseket folytató pártok vezetői.

A pénteki bejelentésüknek megfelelően a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a jövő héttől akár már meg is kezdheti a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

A pártok vezetői az elmúlt hetekben többször is tárgyalóasztalhoz ültek, hogy feltárják a hárompárti együttműködés, az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció lehetőségeit. – A feltáró beszélgetéseket bizalom, tisztelet és kölcsönös megfontolás jellemezte. Ezt szeretnénk folytatni – tették hozzá a pártvezetők.

A tárgyalások stílusa már önmagában is fordulópontot jelent Németország politikai kultúrájában

– jelentette ki az FDP vezetője, Christian Lindner. 

A jelzőlámpa-koalíció a reformokról és a haladásról szóló szövetség lehet

– jegyezte meg Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke. Hangsúlyozta, hogy a három párt összefogásával az éghajlatvédelem követelményeinek megfelelő politika érvényesülhet Németországban.

A királycsináló pártoknak, vagyis a Zöldeknek és az FDP-nek ugyanakkor még saját pártjuk többi tagjával is meg kell vitatniuk a feltáró megbeszélések eredményeit, mielőtt megkezdenék a koalíciós tárgyalásokat az SPD-vel.

A pénteki előzetes megbeszélésen született döntés fontos lépés az ahhoz vezető úton, hogy megalakuljon Németország következő szövetségi kormánya. Ha a koalíciós tárgyalások sikeresnek bizonyulnak, a szociáldemokrata Olaf Scholz jelenlegi alkancellár-pénzügyminiszter lehet az ország új kancellárja Angela Merkel után. A legutóbbi, 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás, Olaf Scholz tervei szerint ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig megalakul a német szövetségi kormány.

Lehetőség kínálkozik az utóbbi száz év legnagyobb ipari modernizációs programjára

 – jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatón Olaf Scholz.

A Zöldek és az FDP a választáson a szociáldemokraták mögé szoruló Kereszténydemokrata Unió és bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetséggel is tárgyalt a kezdetben, mindkét párt úgy ítélte meg azonban, hogy csak az SPD-vel érdemes elmélyíteni a programok összehangolásáról szóló megbeszéléseket.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékával végzett az első helyen. A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik helyen végeztek, az FDP 11,5 százalékkal negyedik lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.