időjárás 4°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Hangsúlyosabbá válhat a jogállamiság az új német kormányban

Koren-Karczub Tímea
2021.10.19. 19:01
Hangsúlyosabbá válhat a jogállamiság az új német kormányban

„Németország választott – Irányváltás vagy folytonosság a német Európa-politikában?” címmel tartott sajtóbeszélgetést a budapesti német nagykövetség, amelyen lapunk is részt vett. Az online rendezvény két német szakértő segítségével arra a kérdésre kereste a választ, mi várható majd Németország új kormányától az európai politika terén.

Frank Burgdörfer közgazdász és politológus, az Európai Bizottság Team Europe szakértői hálózatának tagja a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a németországi parlamenti választások nyertesei – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) – már a héten megkezdhetik hivatalos koalíciós tárgyalásaikat. Hangsúlyozta, nagy kihívás előtt áll a három párt, és nem lesz egyszerű letenniük egy közös koalíciós szerződést az asztalra. 

– A három pólust elég nehéz lesz közelebb hozni egymáshoz. Nagy vitákra és izgalmas koalíciós tárgyalásokra lehet számítani

– tette hozzá a szakértő.

A beszélgetés résztvevői kiemelték, mivel egyelőre azt is nehéz megjósolni, milyen narratíva határozza majd meg a jövőbeni német kormányt, az is kérdéses, hogy folytonosságra vagy törésre lehet-e számítani Németország Európa-politikájában. 

– Németország egyben akarja tartani és cselekvőképessé akarja tenni az Európai Uniót, ez a vezérelve. Valószínű, hogy a jövőbeni kormány is ennek mentén fog cselekedni – jegyezte meg Barbara Lippert, a Tudomány és Politika Alapítvány (SWP) kutatási igazgatója. Hozzátette: az EU-s szabályok, mint a jogállamiság, fontosak Németország számára, és ha úgy érzi, veszélyeztetik az érdekeit, kész nagyobb változásokat is végrehajtani az EU-n belül.

– Nem lesz forradalmi hangulat, de talán a jogállamiság kérdése még hangsúlyosabb lesz

– jelentette ki Frank Burgdörfer arra reagálva, milyen hatása lehet az új német koalíciónak a magyar–német kapcsolatokra. Hozzáfűzte, Németország továbbra is szem előtt fogja tartani a gazdasági érdekeit. 

– Egyetlen szövetségi kormány sem engedheti meg magának, hogy elveszítse a gazdasági érdekeltségeit, fontos exportország vagyunk Kelet-Közép-Európa számára

– mondta a szakértő. 

A Magyar Nemzet azon kérdésére, mi várható a migrációs politika terén, ha a jelzőlámpa-koalíció (SPD–FDP–Zöldek) kezd kormányzásba, Frank Burgdörfer azt válaszolta: „Németország valószínűleg továbbra is nyitott Európát akar, ez azonban csak úgy lehetséges, ha közös migrációs politikát folytat az EU”. 

– Egyre több bevándorló jön Németországba Belarusz felől, ami még azelőtt problémát fog jelenteni nekünk, mielőtt megalakul az új kormány, így fontos döntéseket még a régi kormány hozhat – mondta. Barbara Lippert hozzátette: a koalíciós tárgyalások alatt bizonyára sokszor szóba kerül majd a migráció kérdése, amely polarizálhatja a pártokat.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter és a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes szociáldemokrata (SPD) kancellárjelöltje, Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke és Christian Lindner, a német Szabaddemokrata Párt, az FDP elnöke Fotó: Kay Nietfeld

Borítókép: Egy német és egy európai zászló lobog a szélben a német parlament épülete, a Reichstag előtt Berlinben 2020. július 1-jén Fotó: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld