Leszámolna a prostitúcióval a spanyol kormány

A prostitúció betiltására tett ígéretet a miniszterelnök Spanyolországban, ahol legalább százezer nő árulja a testét. Pedro Sánchez szerint a prostitúció rabszolgaságba dönti őket, ezért véget kell vetni az ilyen típusú szolgáltatásoknak. Tervei szerint azonban nem a prostituáltakat, hanem a klienseket és a belőlük profitálókat büntetnék.

2021. 10. 18. 15:48
-
FRANCE-PROSTITUTION-ILLUSTRATION Fotó: BERTRAND LANGLOIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedro Sánchez miniszterelnök a szocialista párt Valenciában megtartott 40. szövetségi kongresszusának hétvégi záróbeszédében ígéretet tett arra, hogy törvényben tiltják meg és ezzel teljesen felszámolják a prostitúciót az országban. A miniszterelnök nem árult el részleteket a törvényről, mindössze annyit jelentett be, hogy előrelépést terveznek ebben az ügyben. A kormányfő úgy fogalmazott: 

A prostitúció rabszolgaságba dönti a nőket, és bár a szexuális kizsákmányolás és a kerítés már illegálisnak számít az országban, a prostitúciót még nem szabályozza semmilyen törvény.

A spanyolországi hatóságok elsősorban az emberkereskedelemre összpontosítanak, így igyekeznek útját állni annak, hogy nőket és gyerekeket adjanak el külföldre szexuális munkavégzésre. Ezt egészítené ki a kormány új prostitúcióellenes törvénye, amely nem a kiszolgáltatott nőket büntetné meg, épp ellenkezőleg, őket akarják védeni vele. A bírságokat azok az ügyfelek kapnák meg, akik élnek a prostituáltak szolgáltatásaival, illetve minden olyan személy megrovásban részesülne,  aki a női test kihasználásából profitál.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint azokat, akik önként ajánlják fel testüket szexuális szolgáltatásra, nem büntetik meg mindaddig, amíg azt nem közterületen teszik – bár erre rendkívül kevés példa van. Spanyolországban, főleg a déli régiókban, általánosan bevett gyakorlat, hogy a prostituáltak a körforgalmakban, illetve azok mentén, a kisebb bekötőutakon széken, nyáron napernyő alatt ülve várják a klienseiket. A rendőrök többnyire fejük elfordításával rendezik le ezt a kérdést, és az „élni és élni hagyni” elvet követve általában nem büntetik meg őket, hanem hagyják, hogy végezzék a „munkájukat”. 

Annak ellenére, hogy Spanyolországban nem ismerik el hivatalos foglalkoztatásként a prostitúciót, az ország egész területén nagy létszámban találhatók bordélyházak, amelyek kiemelkedő nyereség mellett működnek, ráadásul sokszor szállodák vagy egyéb szálláshelyek részeként tartják fenn őket. 

A baloldali kormánynak nem lesz egyszerű dolga az új törvény bevezetésével, ugyanis meg kell szereznie hozzá koalíciós partnere, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) támogatását, amelynek egyelőre nincs egységes álláspontja ebben a témában. Úgy vélik, hogy túl nagy a prostitúció és a szexuális szolgáltatások támogatottsága az országban ahhoz, hogy végérvényesen leszámolhassanak vele. Épp emiatt politikai körökben többen úgy gondolják, hogy Pedro Sánchez hétvégi bejelentése csupán szimbolikus, konkrét cselekvési terv egyelőre nincsen mögötte. 

A szociológiai kutatóközpont ebben a témakörben készített felméréséből  kiderült, hogy minden harmadik spanyol férfi életében legalább egyszer fizetett már prostituáltnak. Spanyolország ezzel az adattal Európában az első, világszinten a harmadik helyen áll a fizetett szexuális szolgáltatások terén. 

Hivatalos statisztikai adatok szerint az országban legkevesebb százezer prostituált dolgozik. 

Borítókép: Prostituált áll az út szélén Fotó: BERTRAND LANGLOIS / AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.