Tajvan és Kína békés újraegyesítését sürgeti Hszi Csin-ping

Tajvan mindenáron megvédi szabadságát – jelentette ki Caj Jing-ven tajvani elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 09. 10:55
CAJ Jing-ven
Pingtung, 2021. szeptember 15. A tajvani nemzeti vdelmi minisztrium ltal kzreadott kpen a tajvani lgier vadszreplgpei felszllsra kszlnek az vente megrendezett hadgyakorlat keretben a tajvani Pingtungban 2021. szeptember 15-n. A Caj Jing-ven tajvani elnk felgyelete mellett tartott manveren hrom harci replgp landolt a dli Pingtung megye autplyjnak egyik egyenes szakaszn, amelyet kln arra a clra terveztek, hogy szksg esetn le- s felszllplyaknt szolgljon. MTI/EPA/Tajvani nemzeti vdelmi minisztrium Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükségesnek nevezte a kínai elnök szombaton egy pekingi ceremónián elmondott beszédében Tajvan és Kína békés újraegyesítését, és kijelentette, hogy ez be is fog következni.

Meg kell valósítani a nemzet újraegyesítését, és biztosan meg is fog valósulni. A békés újraegyesítés felel meg a leginkább a kínai nemzet érdekének, beleértve tajvani honfitársainkat is

– fogalmazott Hszi Csin-ping az ünnepségen, amelyet a Csing-dinasztiát megdöntő, Szun Jat-szen vezette 1911-es forradalom 110 éves évfordulója alkalmából tartottak, egy nappal a tajvani nemzeti ünnep előtt. A népköztársaság elnöke – a Kínai Kommunista Párt főtitkára – kijelentette, hogy senki ne becsülje alá a kínai népnek azt a szilárd elkötelezettségét, hogy megvédje a nemzeti szuverenitást és a területi integritást.

Hszi Csin-ping beszédében igyekezett kidomborítani, milyen közös érdekek mentén egyesülhet a két ország. A kínai állampárti rendszer és a tajvani többpárti demokratikus berendezkedés közötti éles különbségekről nem beszélt. A kínai államfő kijelentette, hogy az újraegyesítés legnagyobb akadálya „a tajvani szeparatizmus”, de szavai szerint a történelem ítéletet fog mondani a függetlenségpártiak fölött.

Kínai harci repülőgépek az elmúlt négy napban csaknem 150 alkalommal sértették meg Tajvan légterét. A szigetország közölte, hogy fenyegetésnek tekinti a kínai berepüléseket.

– Tajvan nem akar katonai konfrontációt – jelentette ki pénteken az ázsiai regionális párbeszédet előmozdítani hivatott Yushan Forum nevű platformon felszólalva Caj Jing-ven tajvani elnök, aki azonban leszögezte azt is: országa mindenáron megvédi szabadságát. Cseu Kuo-cseng, a szigetország védelmi minisztere szerdán arról beszélt, hogy a kínai hadsereg 2025-re képes lesz széleskörű inváziót indítani Tajvan ellen.

Tajvan ügye a kínai–amerikai kapcsolatokban is egyre nagyobb feszültséget gerjeszt, hiszen bár az Egyesült Államok hivatalosan a pekingi kormánnyal tart fent kapcsolatot, Tajvan legnagyobb fegyverszállítója is egyben, és rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elvének demonstrálására. 
 

Önállóság. Tajvan 1949-ben polgárháború eredményeként szakadt el Kínától; a Csang Kaj-sek vezette kínai nacionalisták a szigetre menekültek, miután a Mao Ce-tung vezette kommunisták hatalomra jutottak Kínában. Tajvan azóta önállóan intézi ügyeit, de a szigetország önállóságát Kína sohasem ismerte el. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Borítókép: A tajvani légierő vadászrepülőgépei felszállásra készülnek az évente megrendezett hadgyakorlaton a tajvani Pingtungban 2021. szeptember 15-én
Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzeti védelmi minisztérium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.