Vérszemet kaptak a pakisztáni tálibok az afgán hatalomátvétel óta

Mióta az afganisztnái tálibok augusztus 15-én átvették a teljes hatalmat az ország fölött, párhuzamosan folyamatosan erősödik a szervezet független pakisztáni szövetségese, a Tehrík-e-Talibán is. Iszlámábád Kabul új uraihoz fordult segítségért, azonban kérdéses, hogy akár közbenjárásukkal sikerül-e asztalhoz ültetni a feleket.

2021. 10. 20. 6:10
Kvetta, 2021. október 18. A pakisztáni biztonsági szolgálat tagjai a Balucsisztáni Egyetem bejáratánál elkövetett pokolgépes merénylet helyszínán, Kvettában 2021. október 18-án. A bejáratnál szolgálatot teljesítő rendőrök ellen elkövetett támadásban egy rendőr életét vesztette, négy ember megsebesült. MTI/EPA/Fajaz Ahmad Fotó: Fajaz Ahmad Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta az afgán tálibok idén újult erővel offenzívát indítottak az ország visszafoglalására, a Tehrík-e-Talibán (TTP) is elkezdte mozgósítani erőforrásait, és egyre több támadást hajtott végre a pakisztáni állam ellen. A pakisztáni székhelyű kutatóintézet adatai alapján csak idén július és szeptember között negyvennégy támadást hajtottak végre, melynek következtében hetvenhárman vesztették életüket.

Január óta több mint háromszáz pakisztáni vesztette életét a szervezet támadásaiban, közülük 144 a biztonsági erők tagja.

A számos ország által terrorszervezetként nyilvántartott TTP 2007-ben kezdte meg működését több, a talibánhoz köthető radikális csoport összeolvadásaként, a pakisztáni kormány azóta is az egyik legfőbb nemzetbiztonsági kockázatként tekint rájuk. Fő céljai közé tartozik a saría törvénykezés bevezetése, harc az az azóta távozott Egyesült Államok által vezetett koalíció ellen Afganisztánban, valamint a pakisztáni fegyveres erők kiszorítása és a függetlenség kiharcolása az ország északi részéről, ahol a legaktívabbak. A szervezet elvileg független az afganisztáni „nagy testvértől”, de nagy szerepük volt abban, hogy az afgán felkelőknek sikerült megerősödniük, és békemegállapodásra kényszeríteniük a nyugati koalíciót. Mivel Pakisztán ezen részét jellemzően azok a pastuk lakják, akik az afgán tálibok jelentős többségét adják, így a szomszédok egyfajta menedékként használták a területeiket.

Emlékezetes egyébként, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden sem Afganisztánban, hanem a szomszédos Pakisztánban húzta meg magát hosszú éveken keresztül, bár nem a TTP területein.

A pakisztáni hadsereg kemény fellépésének, valamint szervezeten belüli viták következtében a TTP tevékenysége 2014-től folyamatosan szorult vissza, a fennhatóságuk alatt álló terület jelentősen zsugorodott. Az afgán tálibok előretörésének és győzelmének köszönhetően azonban az elmúlt hónapokban újult erőre kaptak a terroristák, ami a támadások számában és intenzitásában is látszik. Núr Valí Meshúd, a TTP vezetője a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy az afgán tálibok győzelme az egész muszlim nép győzelme.

– Bízunk benne, hogy sikerül átvenni az irányítást a határ menti törzsi régiók felett és függetlenné tehetjük őket

– fogalmazta meg saját terveiket.

A szervezet megerősödését mutatja az is, hogy a pakisztáni kormány felvette a kapcsolatot Meshúddal egy békemegállapodás lefektetésének lehetőségével. A tárgyalások menetéről jelenleg nincs sok információ, azonban valószínűleg Sziradzsuddin Hakkáni afgán belügyminiszter – aki a talibán terrortámadásairól hírhedtté vált Hakkáni-csoport vezetője – is részt fog venni az egyeztetésekben.

– Én a békés megoldás híve vagyok, úgy gondolom, hogy a politikai párbeszéd a megfelelő megoldás. Megbocsátunk nekik, ők pedig normális állampolgárrá válhatnak

– reagált a tárgyalások lehetőségéről a TRT World török csatornának Imrán Hán, Pakisztán miniszterelnöke.

Borítókép: A pakisztáni biztonsági szolgálat tagjai a Balucsisztáni Egyetem bejáratánál elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén, Kvettában 2021. október 18-án. Fotó: MTI/EPA/Fajaz Ahmad

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.