időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo

A németek többsége szerint hazájuk nem birkózott meg sikeresen a 2015-ös migránshullámmal

Forrás: MTI
2021.11.09. 21:05 2021.11.10. 01:49

A németek többsége nem ért egyet Angela Merkel kancellárral, aki szerint beigazolódott az a 2015-ben tett híres kijelentése, hogy "sikerülni fog, megoldjuk", vagyis Németország megbirkózik a menekülthullámmal - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

A Bild című lap megbízásából készített felmérés szerint a német lakosság 36 százaléka látja úgy, hogy az ország megbirkózott a menedékkérők tömeges beáramlásával. A többség, 53 százalék viszont nem ért egyet ezzel.

A folyamat következményei közül 64 százalék a szociális rendszerre nehezedő többletterheket emelte ki elsőként, 52 százalék pedig úgy vélte, hogy a bűnözés növekedése a fő következmény.

A társadalom sokszínűségének erősödését 31 százalék, a szakmunkáshiány enyhülését 17 százalék emelte ki az INSA közvélemény-kutató társaság adatai szerint.

A felmérést abból az alkalomból készítették, hogy a 16 évi kormányfői munka után visszavonuló Angela Merkel a napokban egy interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte sikerült-e megbirkózni a menedékkérők 2015-ös beáramlásával, kijelentette, hogy "igen, megcsináltuk!".

A Bild idézte Christoph de Vriest, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) - Angela Merkel pártja - belbiztonsági kérdésekre szakosodott egyik szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőjét, aki a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártra utalva kiemelte, hogy "biztosan sokat elértünk, de tény, hogy a migránsok ellenőrizetlen beáramlása 2015/2016-ban társadalmilag megosztotta Németországot és egy radikális jobboldali párt létrejöttéhez vezetett a parlamentjeinkben".

Mint mondta:

jobb lett volna megkímélni ettől Németországot.

Egy másik CDU-s politikus, Günther Oettinger volt uniós biztos hozzátette, hogy "sok mindent elértünk, de nem mindent". Így a menedékkérőként érkezettek közül sokan beilleszkedtek a német társadalomba, de "vannak olyanok is, akik egyáltalán nem akarnak integrálódni".

Angela Merkel 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, miszerint Németország megbirkózik a menekülthullámmal, majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.

2015-ben minden korábbinál több, 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba.

Az érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt és azóta is folyamatosan csökken.

A 83,1 millió lakosú országban nagyjából 1,8 millió olyan ember él, aki menedékkérőként érkezett. Legnagyobb részük, 1,1 millió ember 2015 óta él az országban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.