Durvulhat-e háborúig az Algéria és Marokkó közötti kardcsörtetés?

Ismét pattanásig feszült a helyzet, miután három algériai meghalt Nyugat-Szaharában.

2021. 11. 06. 15:01
Western Sahara
An Egyptian UN peacekeeper of the United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO) walks near a UN vehicle on the Moroccan side of the border crossing point between Morocco and Mauritania in Guerguerat located in the Western Sahara, on November 25, 2020, after the intervention of the royal Moroccan armed forces in the area. - Morocco in early November accused the Polisario Front of blocking the key highway for trade with the rest of Africa, and launched a military operation to reopen it. (Photo by Fadel SENNA / AFP) Fotó: Fadel SENNA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyilkosságuk nem marad büntetlenül! – fenyegette meg rendkívül kemény hangú közleményében Algéria Marokkót, azok után, hogy még hétfőn három algériai állampolgár életét veszítette a vitatott hovatartozású Nyugat-Szaharában. Algéria szomszédjára mutogat, állításuk szerint a területen átutazó két algériai teherautóra egy marokkói drón mérhetett csapást. Ez akár lehetne is casus belli, csakhogy a bizonyítékok egyelőre hiányoznak.

Homályos részletek

Mindenekelőtt nem világos, hogy egyáltalán mit kerestek algériai teherautók a konfliktusos régióban? Nyugat-Szahara egy 266 ezer négyzetkilométeres, gyéren lakott, alig több mint félmillió lakosú, sivatagos terület, amelyre a spanyolok 1975-ös kivonulása után Marokkó és Mauritánia is igényt tartott, miközben az őslakos szaharávik a Polisario Front vezetésével a függetlenségért harcoltak, Algéria támogatásával. A Polisarióval folytatott 16 éves háború után az ENSZ közvetítésével 1991-ben a felek tűzszünetet kötöttek, de a konfliktus ettől csak befagyott, nem oldódott meg. Ráadásul tavaly novemberben a Polisario Front hivatalosan felrúgta a harmincéves fegyverszüneti megállapodást, így a feszültség ismét kiéleződött.

Úgy tűnik, hogy az algériai teherautók lezárt katonai műveleti területen tartózkodtak, ahol semmi keresnivalójuk nem volt.

A támadás körülményeiről sem tudni sokat. Az ENSZ békefenntartó missziója (MINURSO) – amelyben öt magyar katona is szolgál – a helyszínen két párhuzamosan parkoló, teljesen kiégett járművet talált a támadás másnapján, de arra Farhan Haq, az ENSZ főtitkárának egyik szóvivője sem tudott választ adni, hogy mégis mit kerestek ott. Így egyelőre csak a találgatás maradt, hogy egyáltalán ki, hogyan és miért csapott le a teherautókra.

A MINURSO járőrei Nyugat-Szaharában. Fotó: AFP

Növekvő feszültség

A háborús retorika leginkább azért aggasztó, mert ez csak a legújabb fejezete a Marokkó és Algéria mind jobban elmérgesedő viszonyának.

  • Októberben Algéria nem hosszabbította meg azt a szerződést, amely alapján Marokkón keresztül gázt szállítottak Spanyolországba és Portugáliába.
  • Szeptember óta Algéria lezárta légterét a marokkói polgári és katonai gépek előtt.
  • Augusztusban Algéria megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Marokkóval, mert vádjaik szerint szeparatista csoportokat támogattak, továbbá algériai állampolgárok után kémkedtek.
  • Ugyancsak Augusztusban Algír azzal vádolta szomszédját, hogy szándékosan gyújtott erdőtüzeket az országban.
  • Már tavaly novemberben komoly aggodalmat keltett Algírban, hogy Rabat rendezte kapcsolatait Izraellel.
  • Donald Trump akkori amerikai elnök pedig elismerte Marokkó szuverenitását Nyugat-Szahara felett, amelyet egyébként Joe Biden sem vont vissza azóta sem.
  • Rabat diplomáciai sikerként könyvelhette el, hogy több állam is külképviseletet nyitott Nyugat-Szaharában.

Casus belli?

Kérdés, hogy vezethet-e akár háborúig az egyre hangosabb kardcsörtetés. Úgy tűnik, Algéria a kemény szavak ellenére egyelőre megelégszik a jogi lépésekkel, hírügynökségi jelentések szerint panaszt tettek több nemzetközi szervezetnél, köztük az ENSZ-nél, az Afrikai Uniónál és az Arab Ligánál is.

Aligha kell félni egy nyílt fegyveres konfliktus kirobbanásától

– nyugtatták meg a kedélyeket a Deutsche Welle német közszolgálati csatornának nyilatkozó szakértők, rámutatva, hogy a háborút most egyik fél sem engedheti meg magának.

Óriási a tét, hiszen Afrika két vezető hadereje feszülne egymásnak. A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Algéria a világ hatodik legnagyobb fegyvervásárlója, három legnagyobb beszállítója Oroszország, Németország és Kína. Közben Marokkó is éppen idén döntött hadseregének további modernizálása mellett, a közeljövőben 12,8 milliárd dollárt költenének hadi technikára. 

Ugyanakkor az összecsapás nem lenne példa nélküli, hiszen a két ország 1963 végén egy rövid ideig tartó határháborúban (az úgynevezett homokháborúban) már összemérte az erejét.

Ennél valószínűbb forgatókönyv lehet, hogy úgynevezett kihelyezett háborúban, például a Polisario Fronton keresztül újul ki a fegyveres konfliktus.

Akár az egész térség lángba borulhatna. Még kevésbé lehetne megfékezni a térségben tevékenykedő radikális és terrorszervezeteket, lejtmenetbe kerülne a gazdaság, elszabadulna a csempészet, a migráció, ami az Európai Uniónak sem hiányozna

– figyelmeztetett a Magyar Nemzetben már tavaly Besenyő János, aki békefenntartóként maga is szolgált Nyugat-Szaharában.

 

Borítókép: A MINURSO járőrei Nyugat-Szaharában. (Fotó: AFP/Fadel Senna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.