Élelmiszerhiánytól retteg a kínai lakosság

Jelentősen megszaporodtak a koronavírus-fertőzések az elmúlt napokban, miközben a kínai kormány élelmiszerek és szükségleti cikkek felhalmozására szólítja fel a lakosságot, mert az energiahiány, a rossz idő és a pandémia miatt széteshet az ellátási lánc.

Mártonffy Attila
2021. 11. 03. 16:22
null
Egyre többen vitatják az elméletet, hogy a kór a vuhani húspiacon terjedt át az emberre. Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra szólította fel a háztartásokat a kínai kormány, hogy halmozzanak fel élelmet és a napi szükségleti cikkeket, mivel a rossz időjárás, az energiahiány és a kiújult Covid–19 járvánnyal kapcsolatos korlátozások szétzilálhatják az ellátási láncot. Az akcióra a pekingi kereskedelmi minisztérium az önkormányzatoknak címzett felhívásban buzdította a lakosságot az esetleges vészhelyzetek megelőzése érdekében. Az önkormányzatoknak kötelességük a megfelelő ellátásról és az árstabilitásról is gondoskodni. A zöldségárak például jelentősen megugrottak az elmúlt hetekben az özönvízszerű esőzések miatt. 

A hirtelen jött figyelmeztetés kedden sokkhullámot indított el a kínai közösségi médiában, sokan azt találgatták, vajon a minisztérium jegyrendszert akar-e bevezetni 

– latolgatja a CNN amerikai hírtelevízió. Többen azon méltatlankodtak, hogy a járvány tavaly év eleji kitörése idején a kormány bezzeg nem ösztönzött felhalmozásra. A nép heves reakciója nyomán az állami média sietett megnyugtatni a kedélyeket, s óvta az embereket az elhamarkodott következtetések levonásától. Az Economic Daily című lap például úgy értelmezte a bejelentést, hogy újabb esetleges lezárásokra kell felkészülni a Covid-járvány miatt. Az állami CCTV televízió pedig azzal próbálta bagatellizálni az ügyet, hogy a lakosság túlreagálta a hírt; s idézte a kereskedelmi minisztérium illetékesét, aki szerint az ellátás garantált.

Kína egyébként következetesen tartja magát szigorú zéró Covid-politikájához is. Az elmúlt hétvégén például egyetlen fertőzött miatt lezárták Sanghajban a teljes Disneylandet. 

A járvány megelőzésével, illetve terjedésével kapcsolatos intézkedések egyébként részben hozzájárulhattak az élelmiszerárak emelkedéséhez is, ugyanis a régiók és tartományok közti szállítások költsége is megnőtt a szigorú intézkedések miatt.

A fővárosi kereskedelmi iroda egyik tisztviselője szerint októberben több mint ötven százalékkal megugrottak a zöldségárak Pekingben. További oka az áremelkedéseknek, hogy a szénhiány miatt drágult a melegházi zöldségtermesztés, amihez még hozzájárult a jelentősebb mezőgazdasági területeken uralkodó, termést pusztító extrém időjárás is. A központi kormány különféle intézkedéseket igyekszik foganatosítani az élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében. Hétfőn akciótervet hirdettek, s ennek keretében felszólítják az embereket, hogy csak annyi ételt rendeljenek, amennyire szükségük van. Áprilisban egyébként egy olyan törvényt is elfogadtak, amely felhatalmazza az éttermeket, hogy extra díjat számoljanak fel mindazoknak a vendégeknek, akik „túl sok” maradékot hagynak a tányérjukon. Azok a „hedonisták” pedig, akik lukulluszi lakomákról tesznek közzé videófelvételt az interneten, akár százezer jüan (4,5 millió forint) büntetést is fizethetnek.

Közben azonban a szigorítások ellenére is folyamatosan növekedik a fertőzöttek száma, ami nem jó hír a Kínai Kommunista Párt háromszáz tagú Központi Bizottsága november 8-án kezdődő ülése számára sem. 

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság tegnap azt jelentette a Reuters hírügynökség szerint, hogy november 2-án 93 új esetet regisztráltak, míg egy nappal korábban 54 volt a megbetegedések száma. Beleszámítva az importált eseteket is, másodikára 109-re emelkedett az új fertőzöttek száma, Kína egész területén pedig összesen 97 423 igazolt beteget regisztráltak.

Ideiglenes oltópontnál várakozó emberek Pekingben 2021. november 3-án Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

Borítókép: A koronavírus-járvány kezdeti gócpontja, a vuhani piac 2021. január 2-én Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.